Ekonominin nereden nereye geldiği konusunda bilgi veren ve GSMMMO Danışma meclisinde konuşan  Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nabioğlu  kapanan ve acılan işletmeler sayılarında lehimize oluşan bir sonuç olmadığını dile getirdi.

Nabioğlu şirketler sayısı azalırken kapanan şirketler sayısının da çoğaldığını ifade ederek bu verileri hep Türkiye’de hem de ilimiz düzeyinde görüyoruz dedi.

Nabioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: 2010 yılının ilk 6 ayına göre geçen yılın rakamlarına göre yani 2016 ilk çeyreğine göre 1,31 oranında azalmış kurulan şirketler sayısı kapanan şirketler sayısı da 11,03  civarında fazlalaştığı gözlemleniyor. Bize gelince; şimdi kapanan çok, açılan az olunca mükellef sayılarında artışlar ters orantılı oluyor. Buna bağlı olarak da meslek mensupları da artıyor. An itibariyle faal meslek mensubu 1877 tane var. 2017 yılından bu yana ocak ve mart ayında sınavlara girdi ve sınavlar açıklandı. Ocakta 56, Martta ayında 49 kişi kazandı. Kazananlara da ortamda ön saflara iyi bir artışımız var. Stajyer sayımız ise 378. Bir adım ileri buradan nereye varacağız; güya dijital dönüşüm değişim ile ilgili değişik  projeler var biliyorsunuz. Bunlar dijital cağa ayak uydurmak için organizasyon yapısına yönetim sekline kadar araç ve gereçleri kullanarak  yeni alet edevat gerekmekte ve  bunu yaparken de bir çok şeyi yıkıp geçmekte. Ben buradan dijital cağın  bize yansıyan tarafına bakmak istiyorum. 800 bini aşan basit usulü bir tarafa bırakırsan, işletme ve serbest meslek defterinin 38.000 tane işletme ve serbest meslek defteri var. Bunlar cok yakın bir zamanda hayal olacak. Daha önceden de bahsetmiştim, veri geçişi yapılarak hem maliyenin dijital dönüşümüne yönelmesiyle tabi burada Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun çok  büyük bir baskıları var. Tıpkı gayrimenkul sermayede olduğu gibi. Bunları da dijital ortamda verilmesi çalışması yapılıyor.Bununla ilgili ve portalla ilgili projeler var. Bu projeler son hızla devam ediyor. Tabi bu işlerde tek merkezde yapılması işlerde bilgi işlerimi Derbis denilen ,iletişim sayesinde olmuş. Ancak bunların tabi verilerin devreden çıkartılması ve tekrar devreye girilmesi çalışması gerekiyor. İşletmenin kuruluşu var, kapanışı var, işletmenin içindeki faaliyetleri var.  Bunu kimlerin yapıp kimlerin yapamayacağını bu insanların bunları bilmesi gerekiyor. Bununla ilgili de TÜRMOB düzeyinde çalışmalar yapılıyor. Odalar düzeyinde de bunun çalışması yapılması gerekiyor. En azından bizim dışımızdakilere de anlatmamız gerekiyor. Çünkü bu işletme defterinin  bu otomatik sistemde yapılmasının bir takım sakıncaları var. Devletin gelirleri için sakıncalı.

Bunların kontrolünün en azından bizde olması sağlanması gerekiyor. Serbest meslek defterleri avukatların dışında belki avukatlar tutabilirler ama avukat dışında Serbest meslek defterleri hele de işletme defteri sahiplerinin tutacağı konusunda hepimizin zaten düşüncesi var.

482 sayılı tebliğde uygulama 1 Eylülde başlıyordu.Bununla ilgili vergi usul ve usulleri yayınlandı. Burada serbest meslek kazancı   ile ilgide atıfta bulunuldu. Serbest meslek hesaplanmasında bilinen KDV ve normal kazancında birbirinden o kurum kazancının karşılaştırılması noktasında buna dıkkat etmemiz gerekiyor.