Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde 49 şehirde 141 ova sit alanı kabul edilerek koruma altına alındı. Bakanlık tarafından Gaziantep’ten de 9 ova koruma altına alınarak verimli toprakların yapılaşmaya açılması önlenmiş oldu. Koruma kanunu ile Gaziantep’teki 9 ovaya artık tek bir çivi dahi çakılamayacak. Tarım ve hayvancılığın desteklenerek verimli ovaların yok olmasının önüne geçilmesini Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, Denge Gazetesi’ne değerlendirdi.

BAKANLIK KARARI GAZİANTEP’TEN 9 OVAYI DA KAPSADI

Türkiye’de 49 şehirde 141 ova içinde Gaziantep’ten de 9 ovanın yer alarak koruma altına alındığını söyleyen Karayılan, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türkiye 49 şehirde olduğu gibi bizim ilimizde de koruma altına aldığı dokuz ova bulundu. Bu ovalarımızın bizden listesi daha önce istenmişti. Türkiye’deki 141 ova içinde bizim de dokuz ovamız yer aldı” dedi.

YERİNDE VE BEKLENİLEN BİR KARAR

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak uzun seredir beklenilen bir karar olduğunu ifade eden Karayılan, “Uzun süredir belediğimiz bir uygulamaydı geç olsa da önemli bir adım atıldı. Artık bu dokuz ovamızı koruma altına alıyoruz. Ova alanlarımız bakanlık kararı ile yapılaşma izni kaldırıldı. Bu ovalarımız tamamen tarım için ayrıldı” açıklamalarına yer verdi.

ARTIK KEŞKE DEMEYECEĞİZ

Ova alanlarının sit alanı gibi korunarak verimli arazilerin elde tutulacağına değinen Karayılan, “Bu karar ile ovalarımızdaki üretim alanları daralmayacak. Üretim alanlarında verimlilik sağlanacak. Nasıl ki sit alanlarımıza bir çivi dahi çakılamıyorsa ovalarımız da aynı kapsama alındı. Ova belirlenmesi bunların haritalara işlenmesi hiç basit bir durum değil. Verimli toprakların ileriye dönük kullanımı ön plana alındı. On yıl sonra yirmi yıl sonra keşke bu alanlarımızı yapılaşmaya açmasaydık demeyeceğiz artık. Geçmişte tarım alanlarına yapılan yapılaşmadan dolayı bu gün çoğu insan pişmanlık duyuyor.  Türkiye tarımla ön planda olan ülke olmasına rağmen 2005 yılına kadar toprakla ilgili bir kanun çıkarılmadı. 2005 yılında toprak kanunu çıkınca önemli adımlar atıldı. Kanunun getirdiği en önemli uygulamalardan birisi de ovaların belirlenmesi ve koruma altına alınmasıdır” şeklinde konuştu. 

GAZİANTEP TARIM VE HAYVANCILIKTA LEVEL ATLAYACAK

Gaziantep’teki ova alanlarının koruma altına alınması ile şehrin tarım ve hayvancılık alanında daha çok başarılara imza atacağını aktaran Karayılan, “Tarımı, hayvancılığı ve bu işten geçimini sağlayan çiftçimizi düşündüğümüz zaman bizler için gerçekten sevindirici bir durum. Yapılaşmak için binaların dikilmesi için mutlaka dağlık alanlar kullanılabilir çok katlı yapılaşma oluşturularak daha fazla tarım alanının yok olması engellenebilir. Gıdalarımızın geldiği yer ovalardır. Üretimin yapıldığı yerleri yok edersek nereden besleneceğiz? Bu buğdaylarımız ovalarımızdan geliyor. Bu güzel unlar o ovaların ürünü. Un şampiyonluğunu bu ovalar sayesinde yakalıyoruz” ifadelerine yer verdi.

OVALARIN İNİSİYATİFİ BAKANLIĞA VERİLDİ

Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı ova alanlarında inisiyatifin tamamen bakanlık kararına bağlandığını ve kimsenin yasa gereği ova alanlarını kullanamayacağını dile getiren Karayılan, “Ova alanlarımız artık haritada yer aldı. İnisiyatif artık tamamen bakanlığın elinde.  Artık kimse bu alanlarda bir çivi dahi çakamayacak. Yasa gereği kimsenin bu alanlara müdahale edemeyecek olması gerek Gaziantep için gerekse Türkiye için gerçekten sevindirici bir durumdur” dedi.

GAZİANTEP’İN BU OVALARI KORUMA ALTINA ALINDI

Bakanlık tarafından Gaziantep’te koruma altına alınan dokuz ovanın listesini açıklayan Karayılan, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından koruma altına alınan ovalarımız arasında Araban Ovası, Barak Nizip Ovası, Gaziantep Ovası, İslahiye Ovası, İslahiye Nurdağı Ovası, Nurdağı Ovası, Oğuzeli Ovası, Şahinbey Ovası ve Yavuzeli Ovası yer aldı” açıklamalarında bulundu.

AHMET ATMACA