Faaliyete geçirilen e sınav salonları ile artık ehliyet sınavlarında yeni bir dönem başlıyor. Kağıt ve kalem devrini sonlandıracak olan sistemin alt yapısı Gaziantep’te de oluşturuldu. 2018 yılında 81 il için zorunlu olacak uygulamanın detaylarını Gaziantep Sürücü Kursları Dernek Başkanı Davut Aytop, gazetemize değerlendirdi.
BAŞARI ORANI DAHA DA ARTACAK
Elektronik sınav sistemi ile kursiyerlerin optik işaretleme sorunu yaşamadan ve optikte cevap şıklarını kaydırma riski olmadan sınava girilebileceğini aktaran Aytop, “Yeni getirilecek e sınav sistemi ile sorular bilgisayar ekranında görülecek ve kalem kağıt dönemi sınav stresi ve sınavların okunma süresi sona erecek. Bilgisayar ekranında bir soru bir sayfaya sığacağı için soruya vatandaşlarımızın adapte olması daha iyi sağlanmış olacak. En önemlilerinden birisi de çoğu vatandaşın sınav optiği işaretlemeyi bilmediğini ya da kaydırma yaptığını gözlüyoruz. Bu sistemle optik işaretleme sıkıntısı da olmayacak optik kaydırma riski de olmayacak. Sınavlarda başarı oranı daha da artacaktır diye düşünüyoruz” açıklamalarına yer verdi.
YENİ SİSTEM KOLAYLIK GETİRECEK
Klasik sınav uygulamasının sonlandırılarak elektronik sınav sistemine geçilmesi ile vatandaşa birçok kolaylık sağlanacağına değinen Aytop, “Klasik sınav takviminde duruma göre üç ayda bir dört ayda bir sınavlar yapılıyordu. Bu şekilde kursiyer kursa kaydolduktan sora randevu alıyor ve sınav gününü belirliyor. Böylelikle hem yığılma olmuyor hem de sınav çıkışında kaç puan aldığını kursiyer anında öğrenebiliyor. Klasik sınavlarda kursiyerlerimizin sınav sonuçları yaklaşık on gün sonra açıklanıyor. Elektronik sınavda bilgisayar başından kalkınca sonucu öğrenebiliyorsunuz” ifadelerinde bulundu.
ELEKTRONİK SINAV MERKEZİ OLUŞTURULDU
Gazikent Mahallesi’nde bulunan Hizmet İçi Eğitim Merkezi ile Gaziantep’te ehliyet sınavlarının elektronik olarak gerçekleştirilebileceğini belirten Aytop, “Sınavlarımız Gazikent Mahallesi’nde Hizmet İçi Eğitim Merkezi’nde yapılacak. Bu birim yaklaşık olarak 3 ay önce oluşturuldu. 20 bilgisayar ile anlık hizmet veriliyor. Aynı birimlerin Şahinbey İlçesi ve diğer ilçeler için de oluşturulması gerekiyor. Bu sistemle birlikte haftalık yaklaşık 200 kursiyer elektronik ortamda sınavını gerçekleştirebilecektir” dedi. AHMET ATMACA