Patlayıcı unsur özelliği taşımasından dolayı yedieminlere kaldırılan ve şu anda E- reçete ile satışına izin verilen Kalsiyum Amonyum Nitrat “CAN 26” nitrat gübrelerin kullanımı için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından şartlı izin verildi. Çiftçiler tarım il ve ilçe müdürlüklerinden reçete ile ÇKS sistemine kayıt yaptırarak gübrelerini alacak. Güvenlik tedbirleri kapsamında çiftçi gübresini arazisine il ve ilçe tarım müdürlüğü mühendisleri aracılığı ile atabilecek.

SEÇKİN: GÜBRELER REÇETE İLE SATILACAK

Nitratlı gübrelerin ÇKS reçete sistemi ile kontrol altında tutularak mühendisler kontrolünde toprağa atılacağını söyleyen Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Kenan Seçkin, “Nitratlı gübreler özellikle 26 can gurubu reçete ile satılacak. Çiftçi ilçe tarım ya da il tarım müdürlüklerine gidecek. Kurumdaki ÇKS sistemi ile çiftçinin ne kadar arazisi olduğu ve bu arazilerin ne kadar gübreye ihtiyaç duyduğu belirleniyor. Çiftçi gübreyi alınca gübreyi atacağı zaman ilçe tarım müdürlüklerini arıyor ve müdürlük mühendis görevlendiriyor. Mühendis görevlendirilmesinin sebebi de nitratların art niyetli insanların eline geçmesini önlemeye yöneliktir” dedi.

UYGULAMASI ZOR BİR PROJE

Tüm çiftçilerin aynı günlerde gübre atacağı düşünüldüğünde uygulaması zor bir çalışma olduğunu aktaran Seçkin, “Çiftçi sayısı ve il, ilçedeki mühendisler dikkate alındığı zaman uygulaması çok zor bir çalışma. Çünkü arazi çok fazla. Çiftçi çok fazla. Bunlara aynı anda yetişebilecek mühendis sayımız yetersiz. Çiftçi yağmur yağacağı gün toprağa gübre atar. Aynı gün de tüm çiftçilere yetişmenin imkânsız olmasından dolayı Tarım Bakanlığı bir genelge yayınladı. İl içinde aktif olan birlikler, kooperatifler, ziraat odalarının mühendisleri sorumlulukları üzerine almaları durumunda sahaya inerek çiftçinin gübre atmasını sağlayabilecek” ifadelerine yer verdi.

KONTROL SİSTEMİ OLUŞTURULDU

Daha öncesinde 26 nitrat gübrelerin art niyetli insanların eline geçtiğini ve patlayıcı olarak kullanılmasından dolayı böyle bir kontrol sistemine geçildiğini sözlerine ekleyen Seçkin şu açıklamalarda bulundu, “Şu anda gübreleme zamanı hatta gübrelemede geç bile kalındı. Daha önce 26 nitratlar patlayıcı olarak kullanıldığı için gübreler yedieminlere kaldırılmıştı ve satışları yasaktı. Çiftçinin şu anda gübreye ihtiyacı var. 26 nitrat gübrelerin art niyetlilerin eline geçmemesi için böyle bir kontrol sistemi oluşturuldu”.

ÇOLAK: ÇİFTÇİ KAFASINA GÖRE GÜBRE ATAMAYACAK

Çiftçilere ÇKS sistemi ile reçeteli olarak gübrelerin temin edildiğini ancak çiftçinin kafasına göre gübresini toprağa atamayacağını belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Bu konunun toplantısını Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirdik. Tarım Bakanlığımıza teşekkür ediyorum çiftçileri mağdur etmedi. Güneydoğu’da üst gübre atım dönemi başladı. Çiftçilerimiz mağdur olmadan il ilçe tarım müdürlüğünden ÇKS sistemi ile birlikte gübresini reçeteye yazdırdı ve aldı. Ancak çiftçilerimiz kendi kafasına göre gübreyi toprağa atamayacak. İl ve ilçe tarım müdürlüklerinin belirlediği mühendisler eşliğinde gübre toprağa atılacak. Şahinbey’de 80 köy var hepsinde 10 çiftçi olsa 800 çiftçi aynı anda gübreyi toprağa atacak. İl ilçe tarım müdürlükleri de tüm çiftçilere yetişmeye çalışıyor” açıklamalarında bulundu.

ZİRAAT ODALARI MÜHENDİS DESTEĞİ SUNACAK

Gübrelerin kontrollü bir şekilde toprağa atılacak olmasından dolayı il ve ilçe tarım müdürlüklerine destek olarak kendi bünyelerindeki mühendislerin de sahaya ineceğini vurgulayan Çolak, “İl ve ilçe tarım müdürlüklerinin mühendisleri tüm çiftçilere yetişmekte zorlanacağı için ziraat odaları olarak da bizlere yetki verildi. Ziraat odalarımızın mühendisi aracılığı ile sorumluluğu üzerimize aldık ve çiftçimize destek çıkacağız. Tarım müdürlüklerinde çiftçiye arazisine göre ÇKS sistemi ile gübre reçetesi yazılacak ve gübre bayilerden reçete ile temin edilecek ve çiftçi gübresini toprağa atmadan bizlere haber verecek” diye konuştu.

YİĞİT: MÜHENDİSLER BUNCA ÇİFTÇİYE NASIL YETİŞECEK?

Tüm çiftçilerin aynı günlerde gübre atmak isteyecek olmasından dolayı uygulamanın yetersiz kalacağını ve alternatif beklentileri içinde olduklarını belirten Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, “Şu anda çiftçilerin üst gübre atma dönemi. Her çiftçinin de gübresini il ya da ilçe tarım müdürlükleri kontrolünde toprağa atma ihtimali çok zayıf. Çiftçilerin zaten nitrat gübrelerini kötü amaçla kullanmayacağını biliyoruz. Her çiftçi aynı gün gübre atmak isteyecek. Çünkü çiftçi gübre için yağışlı havayı bekleyecek.  Aynı gün de her çiftçiye ulaşılabilme ihtimali yoktur. Çiftçiye güvenmek gerek. Gübre sırf başında bir mühendis yok diye zamanında atılamaz ise üretime zarar verir. Nitrat gübrelerin tabi ki kontrol edilmesi gerekiyor ancak çiftçinin de mağdur edilmeden alternatifler üretilmesi gerekiyor” dedi. AHMET ATMACA