2018 yılına ihracatta iyi başlandığını ifade eden Başkan Çıkmaz yılın ilk ayında Gaziantep’ten 522 milyon 848 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini Güneydoğu Anadolu bölge ihracatının ise 652 milyon 667 bin dolar olduğunu belirtti.

Ocak 2018 ihracat rakamlarını açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz “Birliklerimizce 2018 yılı Ocak ayında, 2017 yılının aynı ayına oranla %5,9’luk artışla toplam 652 milyon 667 bin Dolar ihracat kayda alınmıştır. Aynı ayda, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 30 milyon 242 bin Dolar ihracat kayda alınmıştır. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, %6,3’lük artışla 682 milyon 909 bin dolar olmuştur. Ocak ayında Gaziantep’ten gerçekleştirilen ihracat rakamı ise 522 milyon 848 bin dolardır ” dedi.

Ocak 2018’de Ortadoğu ülkeleri birinci sırada

2018 yılının ilk ayında en fazla Ortadoğu ülkelerine ihracat gerçekleştirildiğini belirten Başkan Çıkmaz “Bölgemiz ihracatında Orta Doğu Ülkeleri %50,4 pay ile ilk sırada yer almakta, AB Ülkeleri %21,4 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri %10,3 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır” dedi. 2018 yılının ilk ayında bölgeden toplam 157 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini de sözlerine ekleyen Başkan Çıkmaz en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkelerin bazında  Irak, ABD, Suriye, İtalya, İran, Suudi Arabistan, İngiltere, Almanya, Belçika ve Hollanda’nın yer aldığını belirtti.  Ürün bazında Ocak 2018 döneminde halı, iplikler, kumaşlar, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, diğer gıda müstahzarları, demir çelik mamulleri ile dış giyim ürünlerinin bölgeden en fazla ihraç edilen ürünler olduğunu da sözlerine ekleyen GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz Gaziantep’in en fazla ihracat yapan iller arasında altıncı sırada yer aldığını belirterek “Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2018 yılı Ocak ayında 522 milyon 848 bin dolar ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili olmuştur. Tekstil ve hammaddeleri, Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir” dedi.

Mevcut pazarlar korunacak yeni pazarlar bulunacak

Mevcut pazarların korunması için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz yeni Pazar arayışlarının da sürdüğünü belirterek “İhracatımızın arttırılması için mevcut pazarlarımızı korumak ve yeni pazarlarla ilgili Pazar arayışlarımızı sürdüreceğiz. 2018 yılıyla ilgili GAİB olarak 10 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koyduk. Bunu yıl sonunda başaracağımıza inanıyorum” dedi.