Organize sanayi bölgelerinde sanayicilerin ve yatırımcıların heyecanla beklediği Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasa tasarısının ekonomiye yansımalarını Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ve CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici gazetemize değerlendirdi.

ERDOĞAN: LOJİSTİK KÖYLERE ZEMİN OLUŞTURULDU

Meclisten geçen sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi kapsamında lojistik köylere zemin oluşturulduğunu dile getiren Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, “Bu bir reform paketidir. Bu paket ile birlikte gerek organize sanayi bölgeleri gerek endüstri bölgeleri gerekse yatırım alanları birçok alanda destek alacaklar. Her şeyden önce gelecekte lojistik köyler kurulmasıyla ilgili alt zeminler hazırlanacak. Yatırımcıların yatırım yaparken araziden tutun da elektrik enerji tüketimine kadar destek alacaklar. OSB’lerde emlak vergileri kaldırılıyor. TRT payları kaldırılıyor. Bu bölgeler yatırımda her türlü önceliği alacaklar. Böylelikle üretim yatırımları artacak ve istihdam da artmış olacak. OSB’de arazisi olanlar da belirli bir süre içerisinde yerlerine yapma zorunluluğu getiriliyor. Bunlar içinde el değiştirmek isteyenler burada kendilerine almış oldukları fiyat üzerinden kar paylarını koyaraktan satabilme imkânları da getirildi” ifadelerinde bulundu.

SANAYİCİNİN BEKLENTİLERİNE CEVAP VERDİK

Sanayicilerin ve organize sanayi bölgelerinin yıllardır beklemiş olduğu düzenlemenin meclisten geçerek yasa olarak çıkacağını söyleyen Erdoğan, “OSB’lerin her şeyden önce bir yasası olmuş oldu. Bu 90 maddelik bir yasaydı. Bu yasada zeytinlik alanları ile mera alanlarında oluşturulacak yanlış algıların önüne geçmek için yasa geri çekildi. Yıllardır organize sanayi bölgelerinde sanayicilerin beklentileri yerine getiriliyor. Üretimin de önünü açıyoruz. Bürokratik engellemelerin ve aksamaların da önüne geçiyoruz. Sanayicilerin dışında orada çalışan işçilerimiz için de birçok yenilik getirilerek hakları korunmuş olacak” açıklamalarına yer verdi.

EKİCİ: CHP OLARAK TÜM DESTEĞİ VERDİK

CHP’nin sanayinin kalkınması için gerekli tüm destekleri sağladığını belirten CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, “Komisyonumuza gelen kanun tasarısında adı sanayide reform adı altında bir tasarı geldi. Gördük ki içerisinde meraların ve kıyıların talanı ile ilgili o kanunda olmaması gereken maddeler var. Biz sanayi komisyonuyuz. Orada zeytinliklerle, meralarla işimiz yok. Bu tarım komisyonunun işidir. Biz bu tepkimizi dile getirdik. Kıyı, mera ve zeytinlikler konusunu yasa dışında tutun sanayinin kalkınması için her türlü desteğe CHP olarak biz destek verelim diyerekten bakan beyle görüştüm. Sanayinin güçlenmesini tabi ki de istiyoruz. Bu kararların çıkarılması için önce direndiler. O üç maddeyi kanundan çıkarttırdık. Bunların dışında CHP olarak gerekli tüm destekleri sağladık. Çıkan yasa eksikleri olmasına rağmen, yanlışları olmasına rağmen sanayinin önündeki engelleri kaldıran bir yasadır. Yasanın tamamı için doğru diyemeyiz” ifadelerine yer verdi.

ZEHİRLİ YASALARI TEMİZLEDİK

Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi kapsamında çıkarılan doksan maddelik yasa içinde üç tane zararlı madde yer aldığını ve söyleyerek bu maddeler için zehirli yasa tabirini kullanan Ekici, “AK Parti zihniyeti ile iyi maddeler içeren bir takım düzenlemeler getiriliyor ancak onların içine de üç beş tane zehirli yasa yerleştiriliyor. Ülkemiz için yararlı olmayan maddeler ekleniyor. Mücadele ettik başarılı olduk. Zehirli maddeler olarak tabir ettiklerimiz içinde birisi zeytinlik alanlarıydı birisi mera alanları, birisi de kıyıların sanayi ve turizm tesisi yapılmasına yer aldı. Üç yasayı da kanundan çıkarttık” diye konuştu.  AHMET ATMACA