Son dikimlerle birlikte on yıl önce yüzde 6 olan orman alanımız bu yıl itibari ile yüzde 17’ye yükseltildi. Bir yıl içinde gerçekleşen 14 yangında kaybolan 400 dönüm orman alanının telafi edildiğini söyleyen Gaziantep Orman İşletme Müdürü Köksal Kaya, “ Daha yeşil bir Gaziantep için ağaçlandırmaya devam edeceğiz” dedi.

ORMAN ALANI YÜZDE 6’DAN YÜZDE 17’YE YÜKSELDİ

Orman İşletme Müdürlüğü’nün çalışmaları ile Gaziantep’te son on yılda yüzde 6 olan ormanlık alanın yüzde 17’ye yükseltildiğini söyleyen Kaya, “Gaziantep’te orman varlığımız son on yılda yaptığımız çalışmalarımız ile yüzde 6’dan yüzde 17’ye çıktı. İşletme müdürlüğümüz yıllık 15 bin dekar alanı ağaç ile buluşturuyor. Fırat kenarından Nurdağı’na kadar ağaçlandırma çalışmamız var. 2016 yılı içinde Fırat kenarında 4 bin 60 dönüm alanda ağaçlandırma çalışması başlattık. 2016 yılında Ökkeşiye Türbesi’nin bulunduğu alanda 950 hektar alanı orman ile buluşturduk. Tüm çalışmalarımız tamamlandığında Nurdağı ile Gaziantep arasındaki tüm alanlar ormanlaştırılacaktır. İşletme Müdürlüğümüz Burç taraflarında bal ormanı oluşturarak arıcılarımızın da verim almasını sağladı. 2017 yılında da yine bal ormanı çalışmalarımız devam edecektir” dedi.

FİDANLIK KAPASİTESİ ARTTIRILDI

Orman İşletme Müdürlüğü’nün fidanlık alanını da geliştirerek geçen yıl 450 bin olan tüplü fidan sayısının bu yıl 750 bine çıkarıldığını belirten Kaya, “2016 yılında 450 bin olan fidanlığımızın kapasitesini bu yıl 750 bine çıkararak daha zengin bitki ağına ulaşacağız. Orman yangınları ile önemli mücadelemiz oldu. Geçtiğimiz yıl içinde biliyoruz ki 14 adet yangın geçirdik. Yangınlarımızın yüzde 92’si insan kaynaklı oldu. 14 yangında yaklaşık 400 dönüm orman alanımız yok oldu. Yanan orman alanlarımızda aynı yıl yeniden yeşillendirme çalışması başlatıldı” şeklinde konuştu.

GAZİANTEP MAKİNELİ DİKİM YAPMAK ZORUNDA

Gaziantep’te iklimsel sıkıntılardan dolayı fidan dikim işlemlerinde sorun yaşandığını ve en önemli sorunun da orman dikim alanı bulunamaması olduğunu aktaran Kaya, “Gaziantep’te yeşillendirme çalışmalarında en büyük engelimiz iklimsel sıkıntıdır. Orman dikimlerinin kolay yapılması ve fidanların tutması için nemli toprağa ihtiyacımız var. Gaziantep’te makineli orman dikimi yapmak zorunda kalıyoruz bu da harcanan külfeti bir hayli arttırıyor. Şu durumda orman dikecek alanlarımız önümüzdeki beş altı yıl boyunca var ancak her geçen gün orman dikilecek alan azalıyor çünkü orman dikim alanları hazine arazilerinden temin ediliyor” ifadelerine yer verdi.

AĞAÇLAR DEVLETİN HASAT KÖYLÜNÜN

Gaziantep Orman İşletme Müdürlüğü olarak köylerde ürün getiren fidan dikimine ağırlık verdiklerini ve ürünlerin hasadının da köylülere dağıtıldığını vurgulayan Kaya, “Son yıllarda Orman Genel Müdürlüğümüz meyve veren gelir oluşturan fidan dikimine ağırlık vermeye başladı. Bu dikimleri köy alanlarımızda gerçekleştiriyoruz. Bu bitkilerimiz arasında fıstık, badem, sumak, iğde, ceviz, citlenbik, kuşburnu, zeytin yer alıyor. Fidanlarımız belirli bir yaşa geldikten sonra ağaçlarımızı parsellendirerek köylü vatandaşlarımıza veriyoruz. Ağaçların bakımını üstlenen köylü vatandaşlarımıza da ürünlerin gelirini dağıtıyoruz. 2016 yılında yaklaşık olarak 2 milyon 700 bine yakın fidan diktik” açıklamalarında bulundu.

GAZİANTEP YANGINLARA HAZIRLIKLI

Gaziantep’te olası orman yangınlarına karşı önemli ekipmanlara sahip olduklarını ve müdahale konusunda 24 saat nöbet usulü ile çalıştıklarını aktaran Kaya, “Orman yangınlarına karşı Gaziantep’te iki müdahale noktamız var. Bunlardan birisi Dülükbaba içinde birisi de Nurdağı’nda. Ekiplerimiz Haziran ve Ekim ayları arasında 24 saat esasına dayalı olarak nöbet tutuyor. Orman dikimi konusunda Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizden büyük destek alıyoruz. İki adet yangın söndürme helikopterimiz var. Büyük yangınlarımızda helikopter desteği de alıyoruz. Gaziantep’teki orman alanlarımızda içerisine toplamda 725 kilometre yol alanları yaparak hem yangının başka bir alana sıçramasını engelliyoruz hem de olası yangınlarda kolay ulaşım imkanı oluşturuyoruz” dedi. AHMET ATMACA