Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) sektörel toplantısını Gaziantep’te gerçekleştirdi. Otomobil sektörünün dünü ve bugünü üzerine değerlendirmelerde bulunan OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, “Sektörümüzü sekteye uğratan en büyük etken Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) yüksek ve banka kredi kullanımında yaşanan sorunlardır” dedi.

SEKTÖRÜMÜZ İLE ANKARA ARASINDA KÖPRÜ GÖREVİ ÜSTLENİYORUZ

OYDER olarak sektörün sorunlarını çözmek için Ankara ile istişarelerin devam ettiğini dile getiren  Şahsuvaroğlu, “Otomotiv yetkili satıcılarının karşı karşıya kaldığı sorunları OYDER hükümet nezdinden görüşerek sektöre çözümler sunmaya çalışan bir STK’dır. Derneğimiz görev sürecinde çok ciddi işler yapmıştır. 5 milyon metrekarede yapılanmıştır. 80 bin direkt istihdamı olan bir STK. 100 bin kişinin de dolaylı istihdamı var. 974 plazamızla 724 tüzel kişiliği ile Türkiye’de otomobil ile kişilerin buluşmasını sağlayan bir STK’yız. Otomotivi geleceğe taşımak için çalışıyoruz. Bu kapsamda mesleğimizin beklentisi ve sorunlarının çözümü içen Ankara ile mesleğimiz arasında köprü görevi görüyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

ÖTV ORANLARIMIZ YÜZDE 71’DEN BAŞLIYOR YÜZDE 207’YE ULAŞIYOR

Özel tüketim vergisinin Türkiye yansımalarını oransal olarak değerlendiren Şahsuvaroğlu, “Özel tüketim vergisi hayatımıza girdiğinde oranlar neydi bu oranlar şimdi nerelere gitti? Şu anda yüzde 71 den başlayıp yüzde 207’ye giden vergi yükümüz var. Bu vergi yüküne baktığımızda otomobile talep gösterilmemesinin en büyük sebebi de budur” ifadelerinde bulundu. 

AYNI OTOMOBİL TÜRKİYE’DE YURTDIŞINDAN 20 BİN LİRA DAHA PAHALI

Yerli üretim bir aracın yurtdışında Türkiye’den çok daha uyguna satıldığını söyleyen Şahsuvaroğlu, “Kendi ülkemizde üretmiş olduğumuz yerli marka bir araç fiyatları yurtdışında bizden çok daha ucuza satılıyor. Sebebi de Türkiye’deki özel tüketim vergisinin çok yüksek oluşudur. Şu anda Bursa’da ürettiğimiz bir marka arabayı İtalya’da bir müşteri Türkiye’deki fiyatlardan 20 bin lira daha ucuz alıyor. Üzerimizdeki vergi yükünün kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE ÖTV İNDİRİMİNE GİDİLMELİ

Otomobil Pazar daralmasının önüne geçmek için ÖTV indirimine gidilmesi gerektiğinin altını çizen Şahsuvaroğlu, “Pazar daralmasının normal seviyeye ulaşması için geçici ÖTV indiriminin uygulanması için dört derneğin imzasıyla bu konuyu Ticaret Bakanlığımıza iletmiş bulunmaktayız. Tüketici kredilerine yönelik yine kolaylıklar sağlanmasını istedik hükümetimizden. Sektörde önlemler alınırsa sektörümüz dönemi çok daha az zararla aşacaktır” dedi. AHMET ATMACA