Gaziantep’te ruhsatsız ve veteriner hekim kontrolü olmadan faaliyet gösteren petshoplar için şehir genelinde düğmeye basıldı. Ruhsatı ve veteriner hekimi olmayan petshoplar artık merdiven altı satış yapamayacak. Gaziantep’te 100’ün üzerinde bulunan petshoplardan yalnızca 20 tanesi standartlara uyuyor. Petshoplar için alınan kararı Gaziantep Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yunus Emre Özdede, değerlendirdi.
VETERİNER HEKİMLER KONTROL İÇİN SAHAYA ÇIKIYOR
Gaziantep’te veteriner hekimlerin eğitimden geçirilerek şehir genelindeki tüm petshoplara ulaşılması için çalışma başlattıklarını söyleyen Özdede, “Gaziantep’te evcil hayvanların satıldığı petshoplar birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Veteriner hekimler olarak bu sorunu üzerine yöneldik ve şehir genelinde veteriner hekim arkadaşlarımıza eğitimler vererek onların petshoplara gitmesini talep ettik. Petshopların çoğu kaçak çalışıyor. Hayvan sağlıkları göz ardı ediliyor. Çoğu vatandaşımız evinde hayvan beslemek için kedi, köpek, balık, tavşan ve kuş türlerinden hayvan alıyor. Ancak bu hayvanların çoğunun sağlık problemleri var” dedi.
BİRÇOK HASTALIK SEBEBİ OLABİLİR
Veteriner hekim onayından geçmeden ruhsatsız petshoplardan alınan evcil hayvanların özellikle çocuklar için büyük tehlikeler taşıdığına değinen Özdede, “Özellikle kedi ve köpek satışlarında ciddi tehlikeler gördük. Bu hayvanlar üzerinde birçok hastalığı taşıyabiliyor. Aile içerisine getirilen ve hastalık taşıyan hayvanlar özellikle çocuklar için büyük tehlike arz ediyor. Kaçak satış yapılan yerlerde bu tür hasta hayvanları da görmek fazlasıyla mevcut. Vatandaşlarımızı da özellikle ruhsatsız işyerlerinden veteriner kontrolünden geçmeyen yerlerden hayvan almak hususunda uyarmak istiyoruz” açıklamalarında bulundu.
MERDİVEN ALTI PETSHOPLAR YANDI
Gaziantep’te 100’ün üzerinde petshop bulunmasına rağmen yaklaşık 20 tane petshopun ruhsatlı ve veteriner kontrolünde çalıştırıldığına değinerek, kaçak çalışanlara yaptırım başlatıldığını aktaran Özdede, “Petshopların kontrol altına alınması için start verdik. Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğümüz bu çalışmamız ile petshoplar artık hem kaçak hayvan satamayacak hem de sattığı her hayvan oda bünyemizde bulunan veteriner hekimler tarafından kontrolden geçirilecek. Gaziantep’te 100’ün üzerine petshop var ancak bunların yaklaşık 20 tanesi hem veteriner kontrolünde hem de ruhsatlı çalışıyor. Veteriner hekimlerimiz haftada iki defa gidip petshopları kontrol edecek. Gaziantep’te artık petshoplar merdiven altı çalışamayacak. Petshop noktalarına gerekli uyarılarda bulunuldu. Kısa süre içinde bu kriterleri yerine getirmeyen petshoplar için cezai işlemler başlatılacak” ifadelerine yer verdi. AHMET ATMACA