Engelli ve eski hükümlü kotasını doldurmayan işyerlerine kesilen ve İŞKUR hesabında biriken paralarla engelli ve eski hükümlü vatandaşlara sunulan desteği Gaziantep Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi değerlendirdi.

KOTAYI DOLDURMAYANA CEZA KESİLİYOR

Bünyesinde engelli ve eski hükümlü kotasını doldurmayan işyerlerine 2 bin 250 TL cezai müeyyide uygulandığını ve İŞKUR özel hesabında biriken bu paraların engelli ve eski hükümlü vatandaşlara kendi işyerlerini açma imkanı sunduğunu açıklayan Gaziantep Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi, “Engelli ve eski hükümlü istihdam etmeyen kedilerine verilen kotaları doldurmayan işyerlerine, girişimcilere cezai yaptırım uygulanıyor. İşverenlere bu kapsamda 2 bin 250 TL’ye kadar kişi başı cezai müeyyide uygulayabiliyoruz. Bu yüzden engelli ve eski hükümlü kotasını doldurmayan işyerlerimizi uyarıyoruz. İstihdam edilmeyen ve kesilen bu cezai müeyyide paraları ile de engelli ve eski hükümlü kardeşlerimize kendi işyerini açma imkanı sunuyoruz. Kesilen bu paralar İŞKUR’un özel bir hesabında birikir. Engelli STK’ları ya da engelli kardeşlerimizin işyeri projelerini İŞKUR’a bildirmesi durumunda bu biriken paralar engelli ve eski hükümlü kardeşlerimizin kendi işyerini açmasını sağlar” ifadelerine yer verdi.

BAŞVURULAR İÇİN SON TARİH 10 HAZİRAN

10 Haziran 2017 tarihine kadar engelli ve eski hükümlü vatandaşların kendi işyerlerini açabilmeleri adına gerekli projeleri İŞKUR İl Müdürlüğü’ne ulaştırmaları gerektiğini söyleyen Çelebi, “Engelli ve eski hükümlü kardeşlerimiz hangi işi kurmak istiyorsa önce bunu projelendirmeleri gerekiyor. İŞKUR İl Müdürlüğü’ne de bu yıl 10 Haziran’a kadar başvuruların yapılması gerekiyor. 10 Haziran’dan sonra gerekli değerlendirmeler yapılacak. İl İstihdam Kurulu kararı inceledikten sonra Ankara’ya gönderecektir. Ankara’da da üst kuruluşlar gelen bu projeleri değerlendirir ve desteklerini sunarlar. Sivil toplum kuruluşlarının çoğu bu destekten yararlandı” dedi.

GAZİANTEP ENGELLİ İSTİHDAMINDA ÖNDE

Gaziantep’te engelli istihdamında son rakamlara ulaşıldığını ve diğer şehirlere oranla engelli istihdamında çok önde olunduğunu kaydeden Çelebi, “Meslek eğitim kursları münasebetiyle Gaziantep’te engelli istihdamı son rakamlarına ulaşmıştır. Bu gibi istihdamlar engelliler için bir mektep niteliği taşır. Mesleki eğitim kursları engelli kardeşlerimiz için bir mekteptir. Mesleğine kavuşan herkes artık bana ne iş verirsen yaparım demiyor alanında uzmanlaşıyor” açıklamalarında bulundu. (AHMET ATMACA)