Sıcakların kendini fazlasıyla gösterdiği bu ramazan ayında yaklaşık 17 saat oruç tutuyoruz. Oruç tutarken de sıcak ve susuzlukla baş edebilmek için yediklerimiz kadar yemediklerimizde oldukça önemli aslında.

Ramazan ayında hepimizin beslenme alışkanlığı değişiyor. Uzman diyetisyenler ramazan ayında sağlıklı beslenmek ve sağlığımıza zarar vermeden oruç tutmak için yediklerimize daha çok dikkat etmemizi söylüyorlar.

Uzmanların tavsiyelerine göre ; bu sıcak havalarla birlikte artan sıvı ihtiyacını iftar ve sahur saatleri arasında tamamlamak için 2-2.5 litre su tüketimi oldukça önemli.. Ancak aşırı çay ve kahve tüketimi vücudun sıvı ihtiyacını arttıracağından Ramazan ayında çay ve kahveye ara verebilmek gerekli.. Sıvı kaynağı olarak ayrıca ayran ve maden suyu tüketilebilir. Ancak meyve suları ve gazlı içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalı. Özellikle kilo problemi veya kan şekeri değerlerinde yükseklik yaşayanların meyve suyu tüketmemesi gerekiyor.

Oruç tutarken sahura kalkmak Ramazan ayında sağlıklı beslenmeyi sürdürmek için çok önemli. Sahura kalkmamak ya da sadece su içip yatmak uzayan açlık süresini 20 saatin üstüne çıkarttığından  bunun sonucu olarak açlık kan şekeri daha hızlı düşecektir.

Sahurda  hafif bir kahvaltı içeriğine tok tutucu özelliği olan ve kaliteli protein içeren yumurtanın dahil edilmesi iftara kadar olan açlık hissinin azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda meyve tüketimi, gün içerisinde vücut için gerekli vitamin-mineral desteğini sağlamaya yardımcı olur.

Ramazan ayında kilo almayı engellemek için kızartma ve kavurma gibi sağlıksız pişirme yöntemleri yerine ızgara, haşlama, buğlama ve fırında pişirme yöntemleri ile yapılmış besinleri tercih edilebilir.

İftar saatine kadar düşen kan şekeri sebebi tatlı krizlerine sebep oluyor. Ancak şerbetli ağır tatlılar yerine sütlü tatlı, güllaç, meyve tatlıları veya dondurma yemek daha sağlıklı seçimler olacaktır.