Son yılların en büyük kuraklığını yaşayan Gaziantep’e son düşen yağış miktarı kuraklık dolayısı ile tarlasından ektiği tohumu dahi alamayan çiftçi için ilaç olacak. Yağışların önümüzdeki yıl için yüksek rekolte olarak çiftçiye yansıyacağını Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak Denge Gazetesi’ne değerlendirdi.

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLDÜ

Gaziantep’e son yılların en fazla kar ve yağmur yağışlarının gerçekleşmesi dolayısı ile bu yıl çiftçinin yüzünün güleceğini söyleyen Başkan Çolak, “Gaziantep’e bu yıl düşen yağış miktarı önceki yıllara göre kıyaslanamayacak kadar çok. Yağışların bu denli zengin olması çiftçinin de yüzünü güldürdü. Geçtiğimiz yıl çiftçi kuraklıkla mücadele etti ve çoğu çiftçi tarlaya ektiği tohumu dahi karşılayamadı. Doğal olarak çoğu çiftçi tarlasına biçer döveri dahi sokamadı. Kuraklığa bağlı olarak hasat zamanı da büyük sıkıntılar yaşadık. Ürünün az olması ister istemez ürün fiyatlarına da yansıyor ürün teminine de yansıyor” dedi.

REKOLTE YÜKSELECEK

Yağışlara bağlı olarak hasat döneminde Gaziantep’in rekolte sorunu yaşamayacağını ve bakliyat türleri ile Antep fıstığında büyük bir artış yaşanması ile kış ayında stok sorununun da ortadan kalkacağına değinen Başkan Çolak, “Bu yıl yağışlara bağlı olarak çiftçinin yüzü gülecek. Özellikle kış ayında stok sıkıntısı ortadan kalkacak. Hasat zamanı çiftçi önceki yılın ürün kaybını telafi edecek diye düşünüyorum. Bu yağışlar özellikle bakliyat ürünleri için ilaç oldu diyebiliriz. Fıstıkta da bu yağışlardan sonra rekolte sorunu kalmayacaktır. Özellikle kar yağışının çok olması ile toprak suya doydu diyebiliriz. Son yağışlar ve kar ile toprak derinlemesine suya doyduğu için yaz ayında da suya aşırı ihtiyaç duymayacaktır” ifadelerine yer verdi.