Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Yamaçtepe Vadi Projesi ile Gaziantep’e ikinci bir 100. Yıl Parkı büyüklüğünde yeşil alan kazandırılacağını söyleyerek, “100. Yıl Parkı zamanında bizim tekniklerle yapılmış olsaydı bugün kamulaştırma sorunu yaşamayacaktık. Beni en çok heyecanlandıran çalışmam Yamaçtepe Vadi Projesi” dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NDE YOĞUN GÜNDEM

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı birinci birleşim toplantısı gerçekleştirildi. Meclis başkanlığını Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yürütürken meclis gündeminde 116 madde ele alınarak oy birliği ile kabul edildi. Yoğun gündem ile toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Başkan Şahin üç buçuk yıllık hizmetlerini içeren bir sunum gerçekleştirdi.

YAPTIĞIMIZ İŞTEN EMİNİZ

Gaziantep Mimarlar Odası tarafından bir bölü 100 bin ölçekli planlamaya getirilen eleştirilere cevap veren Başkan Şahin, “Yaklaşık üç buçuk yıldır üzerinde çalıştığımız 100 binlik planlamada tam bir teknik çalışma yaptık ve hiçbir şekilde müdahale etmedik. Bu işi çalışan arkadaşımız da Ankara’da bu işin uzmanı olan ve herkesin de uzmanlığını kabul ettiği bir arkadaşımızdır. Bu kapsamda ilçelerimizden de karşılıklı görüş alışverişlerinde bulunduk. Meclis onayımızdan da geçirdik. Asla ve asla nüfusu yüksek gösterip imarlı bölgeleri açmak gibi doğru olmayan bilgilendirmelerle sivil topluk kuruluşunun halkımızın kafasını karıştırmasına izin veremeyiz. Yaptığımız işten eminiz. Teknik STK’lar kafalarındaki soru işaretine cevap bulmak istiyorsa bu konuda da gerekli organizasyonu yaparak ilgili birimleri bir araya getirebiliriz. Ölçümleme tarafsız kurum ve kuruluşların raporları ile yapıldı. Bunu kanıtlamaya da hazırız” ifadelerine yer verdi.

İKİNCİ BİR ÇEVRE YOLUNU ŞEHRİMİZE KAZANDIRIYORUZ

Kuzey Antep Projesi ile Gaziantep’e ikinci bir çevre yolu kazandırdıklarını dile getiren Başkan Şahin, “Altyapı ve üst yapının hangi aşamalarda olduğunu TOKİ başkanımıza anlatacağız. Aslında Kuzey Antep ile birlikte yeni bir çevre yolu yapıyoruz. TOKİ bu alanda çalışma yapıyor gibi gözükse de GASKİ ve Büyükşehir Belediyesi’ne yaklaşık 250 milyon TL gibi bir masrafı var. Yavuzeli Araban hattını Adana’ya bağlıyoruz. Kuzey Antep üzerinden. Bu şehrimizin değişim ve gelişimi için çok önemli bir konu. 150 bin çalışanı olan organizenin yanında bir yaşam kenti oluşturmak istiyoruz. Güm Kart çalışmasını da yaptık. Şu ana kadar 18 milyonu geri çevirdik. 50 milyonu hedefledik. Burada konut projesini anlattığımızda sanayicilerimiz de heyecanlandılar. Bu alandan bir buçuk milyon metre kare alanı biz aldık belediye olarak. Bizde kendi imkanlarımızla nasıl TOKİ yapabilirizi çalışacağız. Büyük tasarrufların olduğu yeni bir yaşam alanı oluşturmak bizim hedefimiz.

KONUT ALANLARIMIZ CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin konut çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Şahin, “Yeni konut alanlarımızdan bir tanesi de Karataş’ın bittiği noktada başlıyor. Alt ve üst yapı sorunu yoktur bu alanın. Çok cazibeli bir alan. Hem bölge tasarrufu yapacağız hem de bin 27 konutun alt yapısını oluşturacağız. Kızılhisar Konutlarımızda ilk defa kat karşılığı bir model denedik. Adalet Bakanımız şehrimize geldiğinde hakim ve savcıların konut ihtiyacını gördü ve 60 konutu Adalet Bakanlığı alma kararı aldı. Bürokratik işlemler yapılıyor. Hakim ve savcılar için yeni lojman yerimiz şehrimize hayırlı olsun. Bu çalışma aynı zamanda yeni bakanımızın ilk icraatı oldu.  Belediye bütçesinden 100 milyon TL ayırdık. Arsa isteyene arsa, ev isteyene ev verdik. Parasını isteyene de parasını verdik. 25 konutu Güzelyurt konutlarına taşıdık. Bu ay içinde de ihaleye çıkacağız” diye konuştu.

AYAKKABI FABRİKALARI TAŞINACAK

İstasyon caddesi üzerinde çok sayıda ayakkabı fabrikasının bulunduğunu ve kullanılan kimyasallar dolayısıyla tehlike arz ettiğini belirterek üretim tesislerinin hava alanı güzergahına taşınacağını söyleyen Başkan Şahin, “İstasyon Kentsel dönüşüm de mülk sahiplerini toplayacağız ve nasıl bir kentsel dönüşüm yapacağımızı anlatacağız. Ama burada çok sayıda ayakkabı üreticisi var. Kullandıkları kimyasal açısından çok tehlikeli. İtfaiye araçları bile bu alana girmekte zorlanıyor. Ayakkabı sanayisini hava alanı yolundaki alana taşıyacağız. Bir milyon metre kare yer ayırdık. Burayı kültür ve ticaret merkezi haline dönüştürüyoruz. Amacımız Göllüce’de olduğu gibi herkesin kazanacağı bir projeyi hızlı bir şekilde hayata geçirmek” dedi.

ULAŞIM VE KONUT BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

Gaziantep’te yapılması gereken en önemli iki çalışmanın ulaşım ve konut olduğunu söyleyerek ulaşım alanında yapılan çalışmaları değerlendiren Başkan Şahin, “Bu şehrin iki yapılması gereken önemli konularından birisi konut ikincisi ulaşım yatırımı. Çok büyük şekilde ulaşım yatırımına devam etmemiz gerekiyor. Hem Gaziray’ın hem metronun hem kara hattının birbiriyle bağlantılarının nasıl gerçekleştirileceğini gösteren ulaşım ana planını Ulaştırma Bakanlığı’na onaylattık. Mezarlık Kavşağına giriyoruz. Havaalanı devam ediyor. Beykent devam ediyor. Mezarlıktaki sıkışmayı da önleyecek kavşağımız için bu hafta çalışmalara başlanılacak” açıklamalarına yer verdi.

BU PROJE BENİM HAYALİM, HEDEFİM, MURADIM

Gaziantep’e metroyu getirmesinin en büyük hayali olduğunu söyleyen Başkan Şahin, “Hayalim, hedefim, muradım dönemim bitmeden şehrimize metroyu getirmek. Üç buçuk yıldır hiç zaman kaybetmeden paramıza pulumuza bakmadan çalışmaya devam ediyoruz.  Gaziray Projesi’nde şehir meydanında özellikle de hastaneler bölgesi ve adliye hattında üstten gittiği zaman şehrin ikiye bölüneceğini gördük. Ulaştırma Bakanlığı ile görüştük ve Gaziray hattının beş kilometre yer altına alınması gerektiğini belirttik. Şehrin ana damarında üstten giden hat orda yaşayan esnafımızı ve vatandaşımızı rahatsız edecekti. 25 kilometrelik Gaziray’ın 5 kilometresini yer altına alacağız. Aslında şehrin içine metroyu getiriyoruz. Beş kilometre ile metroyu şehre açmış oluyoruz” diye konuştu.

YAMAÇTEPE VADİ PROJESİ BENİ HEYECANLANDIRIYOR

Kendisini en çok heyecanlandıran çalışmalardan birisinin de Yamaçtepe Vadisi olduğunu belirterek Yamaçtepe Vadi projesiyle Gaziantep’e ikinci bir 100. Yıl Parkı’nın kazandırıldığını vurgulayan Başkan Şahin, “Beni en çok heyecanlandıran işlerimden birisi de Yamaçtepe Vadisi. Yamaçtepe Vadisi projesi ile Gaziantep’e yeni bir 100. Yıl parkı yapmış olacağız. Kamulaştırması bitti. 600 dönüm Alleben Göleti’nden yeşilliği halkımıza kazandırıyoruz. Bizim dönemimizin en önemli işlerinden birisi de metro gibi bu çalışmamız olacak. 100. Yılda halen en büyük sorun kamulaştırma. Bizim yöntemimizle bu iş yapılmış olsaydı temizlenmiş yeşil alan olacaktı. 100. Yılın büyüklüğü 700 bin metre kare. İkinci bir 100. Yıl parkını halkımıza veriyoruz” şeklinde konuştu. (AHMET ATMACA)