Yüzde yüzün üzerinde fiyat artışına uğrayan sebze ve meyve fiyatları vatandaşın cebini yaktı. Ani fiyat yükselmelerinin sebebini açıklayan  Gaziantep Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Hayri Sucu, sürecin yaklaşık iki hafta daha devam edeceğini belirtti.

VATANDAŞ KİLO İLE DEĞİL GRAM İLE ALIYOR

Sebze ve meyvelerdeki fiyatlar vatandaşlarda şok etkisi yarattı. Kış ayından bile daha yüksek fiyatlardan satılan sebze ve meyveleri almak isteyen vatandaşlar artık kilo ile değil gram ile sebze ve meyve alıyor. Antalya ve Mersin’de etkili olan yoğun yağış ve şiddetli rüzgarın etkisi ile fiyatları tavan yapan ürünlerin fiyatları ise şöyle: Domates 4.40 TL, salkım domates 6.90 TL, salatalık, 1.70 TL, biber 9.30 TL, muz 9.50 TL, portakal 2.90 TL,  elma 3.70 TL, kivi 8.35 TL, limon 3.70 TL, kırmızı Şili biber 18. 50 TL, armut 8 TL

SERALARI YAĞMUR VE RÜZGAZ VURDU

Antalya ve Mersin illerinde etkili olan yoğun yağışlar ve yüksek şiddetli rüzgarın etkisi ile seraların yoğun zarar gördüğünü ve bu durumun da sebze, meyve fiyatlarına yansıdığını aktaran Sucu, “Antalya ve Mersin’de etkili olan aşırı yağışlar ve dün gerçekleşen aşırı rüzgar seralara çok büyük zararlar verdi. Tam olgunlaşma döneminde olan birçok sebze ve meyveye yağmur ve rüzgardan dolayı kullanılamaz hale geldi. Tabi bu durumda seralardan çıkan ürünlerin fiyatları da bir hayli artış gösterdi. Seradan pahalı çıkan sebze ve meyveler ulaşım maliyetleri ile şehrimize ulaşınca daha da artış gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

EL YAKAN FİYATLAR İKİ HAFTA DAHA DEVAM EDECEK

Sebze ve meyvelerdeki el yakan fiyatların iki hafta kadar daha devam edeceğini ve yeni ürünlerin olgunlaşması ile fiyatların tekrardan düşüş göstereceğini belirten Sucu, “Seralarda yaşanan bu olumsuz durumdan kaynaklı fiyat artışı yaklaşık olarak iki hafta daha etkisini sürdürecektir. İki haftaya kadar hava durumlarının seralara verdiği zarar telafi edilmesi durumunda yeni ürünler olgunlaşacak ve daha ucuza gelecektir. Şu anda fiyatlara baktığımızda kış ayından bile daha pahalı sebze ve meyveler geliyor. Sebze ve meyvelerin hale giriş fiyatları da çok yüksek market ve manavlarda satış fiyatları da yüksek” dedi. (AHMET ATMACA)