Milli İstihdam Projesi’nden sonra Sıfır İş Kazası Projesi’ni de hayata geçirmek için sahaya çıktıklarını söyleyen Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Selim Bağlı, en çok iş kazasının inşaat sektöründe yaşandığına dikkat çekerek Gaziantep’i de bu konuda duyarlı olmaya davet etti. Bağlı, borçların yapılandırılması hususunda da son gün olan 31 Mayıs tarihine dikkat çekti.

Sıfır iş kazası projesi ile Gaziantep Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen toplantıya Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Selim Bağlı, Gaziantep Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Uzun ve İŞKUR Gaziantep İl Müdürü Siraç Ekin katıldı.

YENİ PROJEMİZ SIFIR İŞ KAZASI

Milli İstihdam projesinde istenilen başarının yakalanması ile iş güvenliğinde sıfır iş kazası için de proje başlattıklarını söyleyen Bağlı, “Çalışma hayatında milli istihdam seferberliğinin odak noktası artı istihdamdı. İl müdürlerimiz her hafta istikrarı bir şekilde emeklilerimizi, asgari ücretlilerimizi, şehit ve gazi ziyaretlerini yaptı ve yapmaya devam edeceklerdir. Artı istihdamda hedeflediğimiz temel parametrelere yaklaşıldığını ilk üç ve dört ayın ortalamasının çok üzerinde bir performans gösterildiği ortaya çıkınca iş sağlığı ve güvenliği kapsamında ‘Hedef 0’ diyerek bir seferberlik daha başlattık. İş sağlığı ve güvenliği için başlattık bu seferberliği. Çalışma hayatında başlattığımız bu seferberliğin konsepti ise iş kazalarında sıfır can kaybı oldu. Burada sektörel bazda önceliğimiz inşaat alanında oldu. Artı istihdam konusunda da Gaziantep’e geldiğimiz için aynı zamanda buranın evladı olduğumuz için önceliğimiz Gaziantep oldu” açıklamalarında bulundu.

TÜRKİYE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE DEVRİM YAPTI

Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun çıkarılması ile devrim niteliğinde bir yenilik sağlandığını aktaran Bağlı, “İş sağlığı ve güvenliği modern toplamların en önemli sorundur. Sanayi toplumlarının en temel önceliği de iş sağlığı ve güvenliğidir. İş sağlığı ve güvenliği bir bilinçle, bir farkındalıkla sağlanabilir. Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun çıkarılması bu anlamda bir devrim niteliği taşımaktadır. Eskiden de bu anlamda düzenlemeler vardı ancak münhasıran bir kanun çıkarıldı. İnşaat sektöründe hedef 0 diyerek bize bir talimat verildi. Bu hedefi yakalamak için tüm yasal düzenlemeyi uygulayacağız. Ama düzenlemeden kastımız sürekli ceza kesen değil yol gösteren olmaktır. Bu anlamda iş güvenliğinde önemli bir farkındalık sağlamak temel hedefimizdir” ifadelerinde bulundu.

HER 15 SANİYEDE 160 İŞ KAZASI YAŞANIYOR

İş sağlığı ve güvenliği hususunda yaşanan iş hastalıkları ve can kayıpları hakkında bilgi veren Bağlı, “Dünya geneline baktığımızda her 15 saniyede bir 160 iş kazası meydana geliyor. Her 15 saniyede bir işçi iş kazası ya da meslek hastalığı dolayısı ile hayatını kaybetmektedir. Maalesef bu sorun sanayi toplumlarının en önemli sorunu. Ama yine gelişmiş ülkeler bu sorun kontrol altına alabiliyorlar. Biz kanun ve yönetmelik anlamında açığı olan bir ülke değiliz. Kanun ve yönetmelik faslı tamamlandı şimdi asıl zor olan bölümdeyiz. Bu konuda toplumda farkındalığı ve toplumsal desteği sağlamamız gerekiyor. Çalışanımız öncelikle getirmiş olduğumuz kanunların kendi yararı için olduğunu bilecek. İş verenimiz de buna inanacak” dedi.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MALİYET ARTTIRAN DEĞİL DÜŞÜREN BİR UYGULAMADIR

İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin iş veren açısından maliyet arttırıcı değil aksine maliyet düşürücü bir önlem olduğunu ve bu duyarlılığı iş verenlere kazandırmaya çalıştıklarını aktaran Bağlı, “İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri maliyet arttırıcı etkenler değil aksine maliyet düşürücü etkenlerdir. Olası bir iş kazasında işverenin karşılaşacağı maddi yaptırım alacağı önlemlerin mali yaptırımından çok daha fazladır. Kaza gelmeden önlemimizi alalım ki iş kazalarında 0 hedefini yakalayalım. Kamu sürekli ceza yazan bir kurum değildir. Gerekli şartları yerine getirdiğinizde aynı zamanda destekleyici bir kurumdur” açıklamalarında bulundu.

İŞ KAZALARININ BÜYÜK BİR KISMI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YAŞANIYOR

Yaz mevsiminin başlaması ile özellikle Gaziantep bölgesinde inşaat alanında hızlı bir çalışma başladığını ve bu konuda öncelikle iş sağlığı ve güvenliği duyarlılığı sağlamaya çalıştıklarını aktaran Bağlı, “Yaz mevsiminin başlaması ile özellikle bu bölgede yaygın olan inşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini arttırmamız ve bu konuda duyarlı olmamız gerekiyor. İş kazalarına baktığımızda kazaların çok önemli bir kısmı inşaat alanında yaşanıyor. Gerekirse il müdürlerimiz tek tek inşaat şantiyelerini gezecek” diye konuştu.

YAPILANDIRMADA SON TARİH 31 MAYIS

Yeniden yapılandırmada son tarihin 31 Mayıs olduğunu ve bu tarihe kadar taksitlerini yatırmayan vatandaşların yapılandırma haklarının sona ereceğini söyleyen Bağlı, “Borçların yeniden yapılandırılması için son tarihin 31 Mayıs olduğunu da bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum. İlk iki taksitin yatırılması çok önemli. TBMM’de şu anda gündemde olan yasal düzenlemenin içerisine geçtiğimiz dönemde yapılandırma yapmamış olanlar ve yapılandırıp da borcunu ödeyemeyenler giriyor. İlk taksit ödenmediği taktirde tüm yapılandırmalar bozulacaktır. Vatandaşlarımızı da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

YAPILANDIRMA 67.7 MİLYAR TL’LİK BORÇ STOKUNU KAPSIYOR

Yeniden yapılandırmanın 67.7 milyar TL’lik bir borç stokunu kapsadığını belirterek beklenilen rakamların üzerinde yapılandırma talebi aldıklarını vurgulayan Bağlı, “Yeniden yapılandırma 67. 7 milyarlık bir borcu kapsıyordu. Bunun 43 milyar TL’lik kısmı için yeniden yapılandırma oldu. İlk aşamada da 3 milyar TL’lik tahsilatı gerçekleştirdik. Yapılandırmada beklediğimizin üzerinde bir rakamla tahsilat gerçekleştirdi” dedi. AHMET ATMACA