14 bin 100 kişi istihdam sözü ile sahaya çıkan Gaziantep, Mayıs 2017 itibari ile verdiği sözü fazlasıyla tutarak 16 bin yeni istihdam sağladı. İstihdamda sağlanan başarının borçların yeniden yapılandırılmasında da sağlandığını belirten Gaziantep Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Uzun, “ Gaziantep’te şu ana kadar toplam 462 Milyon TL yapılandırma sağlandı” dedi.

14 BİN İSTİHDAM İÇİN SÖZ VERDİK ŞU AN 16 BİN KİŞİ İSTİHDAM ETTİK

Gaziantep’in 15 Şubat tarihinde 14 bin 100 kişi için vermiş olduğu istihdam sözünün bugün 16 bine yükseldiğini ve istihdam sağlanmasına yılsonuna kadar devam edilerek bu sayının çok daha yukarılara taşınacağını aktaran Uzun, “İstihdam teşviki kapsamında 15 Şubat tarihinde bir toplantı düzenlemiştik ve sanayici işadamlarımızla buluşmuştuk. Gaziantep olarak istihdam taahhüdümüz yüzde 5’idi. Rakamsal olarak da 14 bin 100 kişiye tekabül ediyordu. Fakat biz bu rakamı Gaziantep olarak çok kısa sürede yakaladık. Antepli işadamlarımıza ve sanayicilerimize de çok teşekkür ediyoruz. Şu anda 14 bin olarak verdiğimiz söz 16 bine çıktı” dedi.

İSTİHDAM İÇİN KAPI KAPI GEZİP BİLGİLENDİRDİK

İstihdam alanında Gaziantep Sosyal Güvenlik Kurumu olarak yaptıkları çalışmalardan bahseden Uzun, “9 Şubat tarihinde istihdam alanında kanun hükmünde kararname çıktıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurulu olarak biz kapı kapı gezip bilgilendirmelerde bulunduk. Bu teşvikte şartları tutan sigortalılarımız ile ilgili sadece ücretini işverenimiz ödüyor primini ve vergisini devletimiz karşılıyor. Bu da kişi başı 773 TL gibi bir rakama denk geliyor. İşverenin bu anlamda şartları var. Bu şartlar arasında aralık ayına ilave ek istihdam edilmesi gerekiyor. İkincisi de 1 Şubat ile 31 Aralık 2017 tarihleri arasında çalışacak. Üçüncü şart ise işe alındığı tarihten önce kişinin İŞKUR’da iş kaydı bulunacak. Kişinin işe alınmadan önce üç ay işsiz ya da üç ay içinde en fazla on gün çalışmış olması gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

İSTİHDAM BAŞARISI TEKSTİL VE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE

Gaziantep’te istihdam alanında ön plana çıkan sektörlerin tekstil ve inşaat sektörü olduğunu vurgulayarak toplamda 3 bin 165 işyerine istihdam konusunda bilgilendirmelerde bulunulduğun aktaran Uzun, “İstihdam teşviki kapsamında Gaziantep’te 3 bin 165 işyerine giderek Gaziantep Sosyal Güvenlik Kurumu olarak işverenlerimizi bilgilendirdik. Teşvikler yılsonuna kadar devam edecek.  Sektörlere baktığımızda en büyük istihdamlar tekstil sektöründe, inşaat sektöründe önümüze çıkıyor.  Gaziantep’te şu anda İşyeri sayımız 32 bin 29, Genel Sağlık Sigortalı Sayımız ise 352 bin 458” diye konuştu.

GAZİANTEP’TE 462 MİLYONLUK YAPILANDIRMA

Gaziantep’te borçların yeniden yapılandırılması konusunda 462 milyon liralık bir başarı yakalandığını vurgulayan Uzun, “Borçların yapılandırılması konusunda Gaziantep önemli bir başarı elde etti. Bu kapsamda Gaziantep yeniden yapılandırmada şu ana kadar 462 milyonluk borcu yapılandırmış durumda. Şu anki yeniden yapılandırma da eklendiğinde bu rakam çok daha ileriye ulaşacaktır” dedi.

YAPILANDIRMADA İLK İKİ TAKSİT ÇOK ÖNEMLİ

Borçların yeniden yapılandırılması konusunda önemli açıklamalarda bulunan Uzun ,”6736 sayılı Kanuna eklenen geçici bir madde ile yapılandırma hakkını kaybeden borçlularımıza son bir şans daha verildi. 2016 yılında yapılandırılan tutarların peşin veya ilk taksit ödeme süresi 02 Ocak 2017’de sona erdi. Yapılandırması ihlal olan borçluların ödemeleri gereken tutarlarını geç ödeme zammı ile birlikte 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ödemeleri halinde yapılandırmaları devam edecektir. Ödemeyenlerin ise yapılandırmaları bozulacak ve bu haklarını kaybedeceklerdir. Yapılandırmasını peşin ödemeyi seçerek ya da taksitle ödemeyi seçerek yapan vatandaşlar için bu tarih son ödeme tarihi olup bu imkândan yararlanmaları için 31 Mayıs 2017 tarihinde ödeme yapmaları şarttır. Ayrıca 2017 yılının Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin tamamının ödeme süreleri 4’er ay uzatılmış, buna göre, Ocak 2017’de ödenmesi gereken taksitler Mayıs 2017’de Şubat 2017’de ödenecek taksitler Haziran 2017’de ödenecek, diğer taksitler ise aynı şekilde ödeme sürelerinin son günlerinden 4’er ay uzamış bulunmaktadır.

AYLIK 53 LİRA İLE GENEL SAĞLIK SİGORTASINDAN YARARLANILABİLİYOR

Genel Sağlık Sigortasından yararlanmak için vatandaşların gelir testi yaptırmadan aylık 53 TL karşılığında tüm hizmetlerden yararlanabildiğini vurgulayan Uzun, “2012 yılı Ocak ayında Genel Sağlık Sigortası zorunlu olarak başladı. Genel Sağlık Sigortası herhangi bir güvencesi olmayan bütün vatandaşlarımızı kapsayan bir uygulamaydı. 25 yaşına kadar olan öğrencilerimiz için de sağlık harcamaları devletimiz tarafından karşılandı. Daha önce gelir testi yapılıyordu. 1 Nisan itibari ile bu uygulama sonlandırıldı. Kişi aylık 53 lira ödemesi durumunda geçmişteki borçları da bu rakam üzerinden yeniden hesaplanıyor. Genel Sağlık Sigortası borcu olanlar şu anda aylık 53 liradan hesaplanıyor. Geliri hanede yaşayanların hesaplanması ile asgari ücretin üçte birinden az olarak çıkıyorsa eski tabirle yeşil kart uygulaması şimdi G0 olarak yeniden tüm giderler devlet tarafından karşılanıyor. İsteyen gelir testine gidiyor istemeyen gitmiyor ve aylık 53 liradan Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanıyor” ifadelerinde bulundu.

İŞ GÜVENLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ

İş güvenliği kapsamında işverenlere önemli bilgilendirmelerde bulunduklarını ve güvenlik önlemi almayan işverenler için ciddi cezaların kesildiğini söyleyen Uzun, “İş kazaları konusuna bakacak olursak Türkiye’de günde 172 iş kazası yaşanıyor ve bunun 4’ü ölümle sonuçlanıyor. Dünyada günlük bir milyona yakın iş kazası oluyor ve bunun 4 bini ölümle sonuçlanıyor.  İş güvenliği kapsamında işletmelerimizi de ziyaret ediyoruz. Daha önceler direk gidip işletmelere büyük cezalar kesilirdi. Artık devlet gidip işverenini iş güvenliği konusunda bilgilendiriyor. Bir, iki uyarıdan sonra eğer önlem alınmıyorsa o zaman ciddi cezalar kesiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun cezaları çok ağır. Bir kişi kayıt dışı çalışıyorsa bu bir kişinin işverene cezası yıllık 54 bin liraya denk geliyor. İş kazalarında kayıt dışı çalışan kişiler olması durumunda bu cezalar milyonlara denk gelebiliyor” açıklamalarına yer verdi. AHMET ATMACA