Coronavirüs’e karşı alınacak en büyük tedbirlerin başında gelen su kullanımı su kaynaklarındaki azalmayı da beraberinde getiriyor. Gaziantep için su kaynaklarında bir azalma söz konusu olmadığını söyleyerek şehrin su tüketimindeki artışı rakamlarla açıklayan GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, “Gaziantep’in virüse karşı tedbir amaçlı su tüketimi geçtiğimiz aya oranla yüzde 20 artış gösterdi. Şehrimizin suyu fazlasıyla mevcut endişe edecek bir durum söz konusu değil. Tabi bu suyu israf edeceğimiz anlamına gelmez” dedi.

ENDİŞE EDECEK BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL

Gaziantep’te su kullanımının artmasına karşın endişe edecek bir durumun olmadığını söyleyerek şehrin alternatif su kanalları bulunduğunu söyleyen Sönmezler, “Coronavirüse karşı alınacak en büyük tedbir sürekli dile getirildiği gibi suya ve sabuna her zamankinden daha fazla dokunmaktan geçiyor. Tabi bu durum haliyle su tüketimini fazlasıyla arttırmış durumda. Ancak şehrimiz açısından endişe edecek bir durum söz konusu değil. Şu anda Özellikle Kartalkaya Barajımız yüzde yüz oranında doluluk gösteriyor. Şu anda biz şehir olara Düzbağ’dan getirmiş olduğumuz suyu kullanıyoruz ve Kartalkaya Barajımızdaki suyumuz da yine en büyük güvencemizdir. Bu yüzden şehrimizde su kullanım oranı yükselmiş olsa da su sorunumuz olmayacaktır. Bu suyu israf etmemiz anlamına da gelmemeli. Alternatif su kanallarımız olduğu için endişe edecek bir durum yoktur. Şu anda hem Düzbağ, hem Kartakkaya hem de Narlıkuyu sularımız mevcut ve tüm sularımız da son derece sağlıklı içme suyudur” ifadelerinde bulundu.

GAZİANTEP’TE SU TÜKETİMİ YÜZDE 20 ARTTI

Virüse karşı en önemli tedbirin her zamankinden daha fazla su kullanımı olduğuna dikkat çekerek Gaziantep’te su kullanımının artışını rakamlarla açıklayan Sönmezler, “Gaziantep’te çok önemli oranda su kullanımında artış olduğunu dile getirdik. Sayısal verilere baktığımızda geçen yıl bugün kullanılan su miktarı 356 bin metreküp. Bu sene yine bugün ise kullanılan su miktarı 421 bin metreküp su tüketimi gerçekleştirilmiş. Geçen hafta bugün 390 bin metreküp su tüketimi yapılmış. Geçen haftaya göre 31 bin metreküp su tüketimi artış göstermiş geçen yıla göre ise bu oran çok daha fazla. Şu anda yüzde 20 seviyelerinde su tüketimlerimiz arttı. Bu günlerde haliyle gerek el yıkama, gerek çamaşır ve bulaşık makinelerinin kullanımı gerekse de banyo yapmaya bağlı su tüketimi arttı ve artmaya da devam edecek. Hijyen çok önemli. Şu anda kullandığımız su oranlarımız yazın en sıcak ayı Ağustos ayında kullandığımız su tüketim oranları ile aynı seviyede” dedi.

GAZİANTEP İÇİN SEVİNDİRİCİ OLAN DURUM DÜZBAĞ’IN BU YIL DEVREYE ALINMASI OLDU

Gaziantep için sevindirici olan durumun bu yıl Düzbağ su hattının devreye alınması olduğunu söyleyerek su tüketimine dikkat çeken Sönmezler, “Sevindirici olan şey su tüketiminde ciddi artış olmasına rağmen su miktarımızda ve su kalitemizde asla bir düşüş söz konusu değil. Bu durum Gaziantep için çok sevindirici bir durum. Yine de tasarruflu kullanmamız gerekiyor suyumuzu. Eğer ki bu salgın geçen yıl ortaya çıkmış olsaydı şehrimiz su açısından ciddi sorun yaşayacaktı. Alternatifimiz olmayacaktı. Bu yüzden Düzbağ suyumuzun bu yıl şehrimize verilmesi ile bu risk de ortadan kalkmış oldu. Şu anda en hayati durum aslında su” diye konuştu.

SU FİYATLARINDA DÜŞÜŞ YA DA FATURA ÖDEMELERİNDE BİR ÖTELEME SÖZ KONUSU DEĞİL

Su faturalarında şu an itibariyle bir indirim ya da fatura ödemelerinde bir öteleme ya da indirim yapma kararı olmadığını söyleyen Sönmezler, “Su tüketiminin bir hayli arttığı şu günlerde GASKİ olarak biz her zamankinden çok daha fazla çalışıyor ve şehre suyu getiriyoruz. Bu kapsamda her zamankinden daha fazla çalışıp daha fazla maliyet harcayıp da su fiyatlarında da bir düşüş yapma durumumuz söz konusu değil. Yine aynı şekilde su faturalarının ötelenmesi gibi bir durum da söz konusu değil. Bunların olabilmesi için ancak devletin bir karar alıp GASKİ masraflarını yine devlet eliyle karşılaması durumunda ancak böyle bir indirim ya da fatura ödemelerinde bir öteleme olabilir. Ancak şu an için böyle bir durum söz konusu değil” açıklamalarında bulundu. (AHMET ATMACA)