UNESCO’nun gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep’te sürdürülebilir gıdanın geleceği ele alınıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) ve Sözen Group tarafından tarım sektörü içerisinde yer alan 60’dan fazla butik üretici, uluslararası gıda firmaları ile marketler, e-ticaret şirketleri, şefler ve Gazi şehirde bulunan tarım paydaşları bu yıl ilki düzenlenen Uluslararası Sürdürülebilir Gıda, Butik Tarım ve Biyoçeşitlilik Kongresi ve Gezisi “Farm Network” ile bir araya geldi. Batalhöyük’te gerçekleşen açış konuşmalarıyla başlayan panellerde doğru gıda, ev butik tarım uygulamaları, tüketiciye ulaştırılması, yeni nesil sürdürülebilir butik tarım çiftlik modelleri, ticaret borsalarının gıda sürdürülebilirliğine etkileri, kooperatiflerin tarım ekonomisine etkisi konuları uzman konuk ve konuşmacılar eşliğinde işlenecek, tecrübeler anlatılacak.

 

Açılış programında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in ev sahipliğinde Gaziantep Valisi Davut Gül, ilçe belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşları ile gıda ve tarım sektörü temsilcileri katıldı.

 

 

Öte yandan panellerin açılış töreni öncesi katılımcılar baklava workshoplarına katıldı. Gastronomi ve Tarımsal Eğitim Merkezi’nde yerel ürünler tanıtılırken Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ata tohumu çalışması neticesinde Şahinbey ilçesine bağlı Hacıköprü’de katılımcılar düzenlenen buğday hasatına katıldı, proje hakkında bilgi aldı.

 

ŞAHİN: KENDİ KENDİNE YETMENİN NE OLDUĞUNU PANDEMİ BİZLERE ÖĞRETTİ

 

Batalhöyük’te düzenlenen açılışta konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Farm Network ile ülkede bu alanda yetişmiş en büyük markalar, akademisyenler ve yazarların bir araya geldiğini belirterek, “Pandemiden sonra bize ilaç gibi geldiniz, şifa getirdiniz. Pandemide tünelin ucu gözüktü. Hep birlikte normalleşmeyi yakalayıp önümüzdeki hedeflere hızla gitmek için bir aradayız. Bu iş emek istiyor, vizyon, hedef, gayret, iman, aşk istiyor. Bereketli hilalin ortasındayız, Mezopotamya’dan Doğu Akdeniz’e açılan kapıyız. Büyük bir coğrafyanın büyük bir medeniyetin emanetçileriyiz. 1994 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı bir belediyecilik anlayışı var. Artık ‘altyapı belediyeciliği bitmiştir, kültürel, sosyal belediyecilik yükselen bir değerdir’ dedi. ‘Artık şehir ekonomisi bir belediye başkanının en büyük sorumluluğu ve derdi’ dedi. Burada araştırma yaptık. Küresel ölçekte bu şehrin rekabet etme gücü nedir buna baktık. Artık şehirler, şirketler, üreticiler yarışıyor. Sanayimiz var gıdaya dayalı sanayi bizim en önemli noktamız. Kendi kendine yetmenin ne olduğunu pandemi bizlere öğretti. Elimizde büyük bir kültürel hazine var. Artık ne kadar altının, petrolün var mı diye sormuyorlar. Kültürel mirasını soruyor. Bu topraklarda 5 antik kent var” diye konuştu.

 

BURADA YAPILACAK ÇALIŞMALAR KÜRESEL GÜNDEM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

 

 

Başkan Şahin konuşmasının devamında daha öncesinde başlatılan Fıstık Festivali’ne değinerek, “Biz bu yapılanları alıp yukarıya taşımak, küresel gündemi yakalamak istedik. Gastronomide başlattığımız çalışmada festivalde çok önemli bir mesaj verdik. ‘Topraktan, güneşten tarihten gelen lezzet’. Her şey toprakla, ağaçla başlıyor. Bu coğrafyaya Rabbim her türlü nimeti veriyor. Tam da bunun için bu alanlara çok ciddi gayret gösterdik. Kooperatifleşmede farklı bir söz söyledik ama gastronomi ile birlikte tohum bankası ve baharat kütüphanesi kurmak için çalışmaya başladık. Çalışmalarımızla ata tohumuna döndük. Bu coğrafya da su sorunu var. Biz bir yandan Düzbağ ile su getirirken, bu topraklara direnci yüksek, az su isteyen tohum gerektiğini anlattık. Tohumda dedelerimde idi. Bize güvendiler tohumları emanet ettiler. Daha öncesinde dağıtılan sertifikalı tohumlarda alınan verimin 3 katını bize emanet edilen tohumları ekip çoğaltarak aldık. Bunu daha az su kullanarak yaptık. Öte yandan coğrafi işaretlemeler. Doğru uygulama ile 58 tescilli ürünle en fazla coğrafi işaret alan şehir olduk. Ürünlerimize başka birileri sahip çıkıyorsa kendi ekonomisine çeviriyor ise hala sorun devam ediyor demektir. Bunun için ne gerekiyorsa çalışacağız. Beni heyecanlandıran konulardan birisi buradan çıkan konular. Akademik dünyanın desteği ile daha iyi ürünü nasıl üreteceğiz buna bakacağız. Bizler kaliteli ürünlerin markalaştırıp pazarlamada geri kalıyoruz. Bu bir festival değil paradigma. Basılan toprağı değerlendirme bir dönüşüm bu çalışmalar. Bunun için sizlere ihtiyacımız var. Yapılacak çalışma küresel gündem için çok önemli. OECD Şampiyon Başkanlar insiyatifinde ana konu ekonomiden ekolojiye geçmeydi. Bizim yıllardır yaptığımız işti bu. Doğrusal bir çalışmayı döngüsele dönüştürmek gerekiyor. Doğaya saygılı, insana saygılı bir sistemi yönetmek gerekiyor. Bugün Oğuzeli’nin narı, Karkamış’ın nanesi, Araban’ın sarımsağı şifa kaynağı. Bütün bilim dünyası salgına karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerek diyor. Bunun için Gaziantep’e gelecek, bu şifa kaynağı ürünleri yiyecek kendini koruyacaksın. Şimdi Gaziantep’e gelme zamanı diyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

VALİ GÜL: YAPILAN ÇALIŞMALARIN HER BİRİ GAZİANTEP’E DEĞER KATIYOR

 

Gaziantep’te görev yaptığı süre boyunca şehrin büyük bir çalışma içinde olduğunu gördüğünü söyleyen Gaziantep Valisi Davut Gül, “Gaziantep Büyükşehir olarak, Büyükşehir Belediyesi liderliğinizde bütün çalışma arkadaşlarımızla, ilçe belediyelerimizin destekleriyle çok güzel işler yapılıyor. Her bir etkinlikte bir önceki sene yapılan etkinliklerin sonucunu görüyoruz. Kurulan kooperatifler, ata tohumları, baharat kütüphanesi, çiftçilerin organize edilmesi, üretici birliklerinin ihtiyaçlarının karşılanması çalışmalarının her biri kalkınma modelinin bir parçası. Her biri Gaziantep’e değer katıyor. Hiç şüphesiz her söylediğinizin bir karşılığı var, her söylediğinizin karşılığı Gaziantep’te, Gaziantep modeliyle yerine getirilmeye çalışılıyor” dedi.

 

Sözen Yayıncılık ve Organizasyon sahibi Gökmen Sözen ise yaptığı konuşmada Farm Network ile amacın Gaziantep’ten İzmir’e, Antalya’dan Rize’ye, Kastamonu’dan Edirne’ye kadar oldukça kapsayıcı bir tarım zinciri oluşturmak ve ortak akılla da dünyaya ve Türkiye’ye daha farklı bakış açısıyla yaklaşmak olduğunun altını çizdi.