Bu kapsamda Gaziantep’te istenilen şartları yerine getiren 16 firmaya izin verilerek günlük 200 ton süt satışı gerçekleştirilebilecek. Süt üreticilerini yakından ilgilendiren kararı Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, gazetemize değerlendirdi.

 

İŞLETME HASTALIKTAN ARİ OLACAK

Satışı yapılan sütlerin hastalıklardan ari olduğunu belirten belgenin tarım il müdürlüğüne ulaştırılması gerektiğinin altını çizen Karayılan, “Çiğ sütün üretildiği işletmenin;  inek ise bruselloz ve tüberküloz; koyun veya keçi ise bruselloz hastalığından ari olduğuna dair sertifikasının bulunması gerekiyor. Tebliğde istenen analizlerin yaptırılıp sonuçların müdürlüğümüze sunulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

RAF ÖMRÜ 48 SAATİ GEÇMEYECEK

Satışı gerçekleştirilecek sütlerin tüketiciye ulaşım sürelerinden bahseden Karayılan, “Çiğ süt sağımdan itibaren 24 saat içinde tüketiciye ulaşmış olacak. Sabah ve akşam sütü birleştirilip satılacaksa sabah sütünün saati esas alınarak 24 saat ona göre belirlenecek. Çiğ süt, sağımdan hemen sonra 4 derece altındaki sıcaklıkta soğutulup, nakil sırasında sıcaklığı 4 dereceyi geçmeyecek. Satış sırasında sıcaklık 0 ile 4 derece arasında olacak. Çiğ sütün son tüketim süresi, ilk sağım saatinden itibaren 48 saati geçemeyecek” açıklamalarında bulundu.

 

İZNİ OLMAYAN SÜTLER SATILAMAYACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün kontrol görevlilerince özel izin hijyen kuralları izni olmayan yerlere satış izni vermeyeceğini dile getiren Karayılan, “İl Müdürlüğümüz kontrol görevlilerince, İşletme Gıda Hijyeni Yönetmeliği ile Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinin koşullarına uygun olup olmadığı yönünden kontrol edilecek. Uygun bulunana çiğ süt satış izin belgesi verilecek” diye konuştu.

 

MARKET VE BAKKALLAR SATIŞ İÇİN İZİN BELGESİ ALACAK

Çiğ süt satışının eskiden market ve bakkallarda yasak olduğunu söyleyerek şimdiki uygulamada serbest olabilmesi için il müdürlüklerinden izin alınması gerektiğini aktaran Karayılan, “Bakkal, market ve benzeri yerlerde çiğ süt satmak isteyen gıda işletmelerinin de satış izni için İl Müdürlüğümüze başvurması gerekecek” dedi.

 

TÜKETİCİ SATIŞ SIRASINDA BİLGİLENDİRİLECEK

Süt satışının gerçekleştirildiği müşterilere satılan sütler için bilgilendirme yapılmasının zorunlu olduğunu söyleyen Karayılan, “Ürün adı, sağım tarihi, son tüketim tarihi, üreticinin adı, adresi, hayvancılık işletme numarası, 24 saat içinde kullanılması ve kaynatmadan kullanılmaması, buzdolabında saklanması gerektiği hazır ambalajlı sütlerin etiket bilgisinde yer alacak. Hazır ambalajlı olmayan tek kullanımlık ambalajlara doldurulan sütler için de son tüketici satılırken bu bilgiler verilecek, tüketici isterse yazılı olarak da bilgiler verilecek” açıklamalarında bulundu.

 

GAZİNTEP’TE 16 FİRMA GÜNLÜK 200 TON SÜT SATABİLECEK

Gaziantep’te bakanlık şartlarını sağlayan 16 firma bulunduğunu ve günlük 200 ton süt satışı gerçekleştirilebileceğini söyleyen Karayılan, “Gaziantep’te tüm bu şartları sağlayan 16 firmamız bulunuyor. Bu firmalardan da günlük 200 ton süt üretimi gerçekleştiriliyor. Üreticilerimiz üretmiş oldukları bu sütleri arzu ettikleri şekilde satabilecekler. Normalde çiğ süt satışları tamamen yasaktı. Çıkarılan izin ile 16 firmamız gerekli şartlar altında süt satışı yapabilecekler. Açık süt satımının yapılabilmesi için ari işletmeler oluşturulması, tüm hijyen şartlarının yerine getiriliyor olması, brusella ve tüberkülozdan ari ve il müdürlüklerinden onaylı işletmeler süt satabilecekler” ifadelerine yer verdi. (AHMET ATMACA)