Gaziantep için hayati değer taşıyan lisanslı depoculuk, et borsası ve kaliteli ekmek seferberliği projelerinin detaylarını Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu Denge Gazetesi’ne değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istihdam çağrısına da sonuna kadar destek verdiklerini söyleyen Tiryakioğlu, “İstihdam seferberliğindeki yerimizi en güçlü şekilde alacağız” dedi.

 

(Denge) Gastronomi şehri Gaziantep’e et halini de içinde barındıran büyük bir et borsası oluşturuyorsunuz. Gaziantep daha hijyenik ve sağlıklı et yemek için et borsasına ne zaman kavuşacak?

(Tiryakioğlu ) :Gaziantep Ticaret Borsası olarak temelde birkaç tane projemiz var. Bunlardan birisi et borsası bir tanesi Antepfıstığı lisanslı depoculuk, bir tanesi emtia merkezi, diğeri Gaziantep Ticaret Borsası’na yakışır bir yönetim binasıdır. Projelerimiz içinde özellikle et borsası çok hızlı ilerliyor. Süreç tamamlandı. Yatırıma başladık temel atma törenlerimizi yapıp 18 ay süre sonunda et borsasını tamamlamayı düşünüyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle Et borsasını ve et halinin iç içe olduğu 70’in üzerinde toptancı kasabının olduğu ve ikinci bir örneği daha olmayan projeyi hayata geçiriyoruz. Et borsası uzun vadeli bir proje. Gaziantep’in yaklaşık 50 yıllık ihtiyacını giderebilecek şekilde oluşturuluyor. Bu proje sadece şehir projesi değil aynı zamanda bölgesel bir proje. Projeyi ülke projesi haline de getirmek için çalışıyoruz. Türkiye’nin en büyük kesimhanesi şu anda Gaziantep’te kuruldu. Projeyi yurtdışından Hollanda ve Almanya’dan da esinlenerek yaptık. Amacımız iki milyonluk şehre kaliteli, hijyenik ve uygun noktalarda lezzetli bir sunum yapmaktır. Gaziantep dünyanın gastronomi sıralamasında önde gelen yıldız bir şehir.  Gastronomi kentine yakışır kaliteli etin de olması için bu proje şarttı.

Kaliteli ekmeğe ilk olarak kaliteli un aşamasından başlandı. Unun kaliteli yapılmasının yanı sıra birçok kurumla birlikte istişareler yapılarak komisyonlar oluşturuldu. Şu anda kaliteli ekmek için atılan adımlardan bahsedebilir misiniz?

Gaziantep Ticaret Borsası olarak kaliteli ekmek için de çalışmalarımız oldu. Ette olduğu gibi ekmekte de Türkiye’nin en kalitelisi olacağız. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Gaziantep milletvekillerimizin, Valimizin, Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in bu konuda çok önemli destekleri var. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in desteğini her zaman yanımızda hissediyoruz. Kaliteli ekmek için süreci başlattık. Bu konuyla ilgili bir kitapçık da oluşturduk. Kaliteli ekmek için oluşturulan komisyonda tüm belediyeler, il sağlık müdürlüğü, tarım il müdürlüğü, üniversite, ticaret odası, ticaret borsası, un sanayicileri, fırıncılar odası, somuncular odası gibi ilgili tüm kurumlar yer alıyor. Yerinde uygulamalar yaptık. Unlarımızı yaptırdık. Tip 650 unlarımızı yaptırdık ve dürümcülere, lahmacunculara giderek bunun testini uygulamalı olarak gerçekleştirdik. Olumlu geri dönüşümler aldık. Kepekli ekmekten dürüm olmaz kırılır mantığını yıktık. Gittik tüm dürümcüler de bunu denedik.

“LİSANSLI DEPOCULUK ÜRETİCİYİ RAHATLATACAK”

Fıstıkta lisanslı depoya başladıklarını ve sürecin hızla devam ettiğini ifade eden Tiryakioğlu; “80 bin metrekare bir alan aldık. Fıstıkta emanetçilik sona erecek. Nasıl ki parayı bankaya emanet bırakıyorsak fıstığı da fıstık bankasına götürüp bırakacaksınız. Ürünler burada belgelendirilerek elektronik ortamda kayıt altına alınacak. Ürün sahibine elektronik ortamda hazırlanmış bir senet verilecek. Bu senet ile bankadan kredi kullanabilirsiniz. Fıstığı bankaya koyduğunuzda stopaj ödemiyorsunuz. Muafsınız. Gelir vergisi ödemiyorsunuz muafsınız. Bıraktığınız ürünün yüzde elli kira bedelini hazine karşılıyor. Bunun gibi birçok avantajı var. Gaziantep Ticaret Borsası’nın ürünlerin satılması için aracılık hizmeti var. İlk etapta 15 bin ton fıstık tonajı ile bu işe başlıyoruz. Amacımız depo yapmak değil depo yapılmasına teşvik etmektir. Bu uygulamaya Türkiye’de ilk Gaziantep Ticaret Borsası başladı. Bu aracılık hizmetini biz şu anda buğdayda mısırda zaten yapıyoruz. Bu konuda neredeyse 500 bin tona ulaştık. Aracılık hizmetimiz birçok il için geçerli. Ayrıca laboratuvar hizmetleri de veriyoruz. Fıstıkta artık var yılı yok yılı diye bir şey olmayacak. Her şey kayıt altında tutulacak. Üretici stopaj ödemeyeceği için ürününü getirip oraya koyabilecek. Köylere baktığımızda oralarda da ürün çalınmaları oluyor. Köylerde ambarlardan fıstıklar çalınıyor. Bu olumsuzlukların olmaması için depo şart”diye konuştu.

Türkiye’nin içinden geçtiği ekonomik sürecin üretime yansımalarını değerlendirebilir misiniz?

Türkiye’nin içinden geçtiği süreç gıda sektörüne olumsuz yansımadı. İhracat ve ithalat boyutunda özellikle tarıma dayalı sanayide çok güçlüyüz. İthalatlarımız ihraç kayıtlı. Burada çıkan ürünlerimizin yüzde 50’den fazlasını ihraç edebiliyoruz. Bulgurda, unda, makarnada söz sahibi bir şehiriz. Gaziantep Ticaret Borsası’nı diğerlerinden ayıran özellikte budur. Tarım ürünlerinin sanayi ürünlerine dönüştüğü bir borsa statüsündeyiz. Sadece müstahsil borsası konumunda değiliz. Yükümüz çok ağır. Hem müstahsile hem aracıya hem de sanayiciye hizmet veren bir yönümüz var. Lisanslı depoculuk çiftçi kadar üreticisini sanayicisini rahatlatacak, aracısını rahatlatacak. Gaziantep’te 100 bin tonun üzerinde lisanslı depo var. Bu hizmetle sanayiciler de çok rahat ediyor.

Terör olaylarından zarar gören Doğu ve Güneydoğu illerine yapılan destekten Gaziantep yararlanamadı bu konuda destek çağrılarınız devam edecek mi?

Terör olaylarından zarar gören illere hükümet desteği verildi ancak Gaziantep bu desteklerden yararlanamadı. Gaziantep şimdiye kadar bu teşviklerden zaten yararlanamamıştı. Gaziantep’in ticaret ve sanayideki başarısının temelinde hep kendi üretkenliği ve müteşebbisliği vardır. Ama biz buna rağmen Gaziantep için destek istemeye devam edeceğiz. Teşvik için başka bir şehre giden yatırımcı hiçbir zaman için ülke ekonomisine faydalı olmamıştır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt çapında yaptığı istihdam çağrısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cumhurbaşkanımızın istihdam çağrısına sonuna kadar destek veriyoruz. Değerli büyüğümüz Abdülkadir Konukoğlu’nun dediği gibi bu konuya destek veriyoruz. Kanımızla canımızla istihdam seferberliğindeki mücadelemizi göstereceğiz. Gaziantep olarak tüm oda başkanları olarak sanayicilerle kol kola vererekten yürekten fedakârlık göstereceğiz. Abdülkadir bey bu konuda bir marka. Şehrimizi çok iyi temsil etti. Bizlerin yüz akı. Antep’in yükünü taşıyorlar. Biz de bu konuya sonuna kadar destek vereceğiz” ( Röportaj: AHMET ATMACA )