Bakır kültürünü Amerika’ya taşıyan ve Amerika’da sanatına önemli destek alan Martin Moon, “Bakır sanatı benim aşkım oldu” dedi.

BAKIRIN SESİNİ DÜNYAYA DUYURMAK İSTİYORUZ

Amerika’da eğitim aldığı hocaları ile birlikte Gaziantep’te bakır işleme sanatının detayları öğrenmek için yola çıktıklarını söyleyen Moon, “Bakır ile ilk tanışmam Gaziantep’te 2012 yılında oldu. Gaziantep’te bakır işlemesinin ününü duyunca Gaziantep Bakırcılar Odası Başkanı Celal Açık ile irtibata geçtik ve bizi memnuniyetle karşıladılar. Gaziantep’e geldim ve burada bakır üzerine eğitimler aldım. İlk önce Amerika’da eğitim aldığım hocalarımla Gaziantep’e geldik ve bakır işleme sanatının inceliklerini öğrendik. Bakır işlemesine aşık olduğum için bu işi en iyi öğreneceğim yer olarak Gaziantep’i tercih ettim” açıklamalarında bulundu.

TIP FAKÜLTESİNİ BIRAKIP BAKIR İŞLEME SANATÇISI OLDU

Amerika’da tıp eğitimini yarıda bırakarak bakır işleme sanatına merak saldığını ve bakır işlemesinde uzmanlaşmak isteğini söyleyen Moon, “Bakır işlemesi benim aşık olduğum meslek haline geldi. Amerika’da lisans eğitimimi tıp üzerine yapıyordum. Bakır ile taşınınca ve bu alandaki başarımı görünce tıp fakültesini üçüncü sınıfta bıraktım ve bakır işlemesi üzerine yoğunlaşmaya başladım. Amerika’da bakır işlemesine çok büyük bir ilgi var. Bakır işlemesinde Gaziantep Bakırcılar Odası’nın destekleri ile kendimi geliştirdikten sonra Amerika’da güzel sanatlar öğrencilerine ders vermeye başladım. Şu anda Amerika’da beni ve bu sanatın detaylarını öğrenmek isteyen binlerce öğrencim var” diye konuştu.

AMERİKA BAKIR İŞLEMESİNİ ÖNEMSİYOR

Bakır işlemesinin Amerika’da devlet ve üniversiteler tarafından çok önemsendiğini söyleyen Moon, “Hedefim Gaziantep’in el sanatlarındaki başarısını dünyaya tanıtmak. Şu anda Gaziantep, Amerika’da çok fazla tanınıyor. Bu sanat ile daha çok tanınacağına da inanıyorum. Bakır sanatı Amerika’da hem devlet tarafından hem de üniversiteler tarafından destek kapsamında. Bu alanda öğrenciler yetiştirilmek isteniyor. Bu yıl Gaziantep Bakırcılar Odası’nda 20 gün boyunca bakır sıvama ve kalay eğitimleri de aldıktan sonra Gaziantep’ten de bir ekiple Amerika’ya gideceğiz” açıklamalarına yer verdi.

BAKIR SANATIMIZ AMERİKANIN GÖZ BEBEĞİ OLDU

Gaziantep’in bakır işleme sanatının Amerika’da ses getirmesinden dolayı mutlu olduklarını ve sanatlarını dünyaya duyurmak için çalıştıklarını söyleyen Gaziantep Bakırcılar Odası Başkanı Celal Açık, “Martin Moon’un Amerika’da tıp fakültesini bırakarak Gaziantep’te bakır işleme eğitimi alması haberini ilk duyduğumuzda heyecanlandık. Çünkü bakır sanatımızın dünyaya önce Amerika’da ardından da dünyada duyulması için bir şanstı bu. Martin Gaziantep’in bakır kültürünü Amerika’da çok geniş kesimlere ulaştırdı. Bakırcılık mesleğimiz unutulmak üzere olan bir meslekti. Ama bugün odamızın ve İŞKUR İL Müdürlüğümüzün destekleri ile sanatımız dünya çapında konuşulan bir meslek haline geldi. Kültürümüzün dünya çapında ses getirmesi hem şehrimize gelecek artı turistler açısından hem de şehrimizin kazanması açısından çok önemli” dedi. (AHMET ATMACA)