Ekolojiye zarar veren yapılaşma alanları için açılan dava detaylarını TMMOB üyeleri değerlendirdi.

Gaziantep Mimarlar Odası tarafından gerçekleştirilen toplantıya TMMOB İl Koordinasyon Kurulu sekreteri Burkay Güçyetmez, Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Gürcan Ülgey, Şehir ve Kent Plancıları Odası Gaziantep İl temsilcisi Mert Yetkinşekerci, Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken katıldı.

GÜÇYETMEZ: İMAR PLANLARI KENTLERİN GELECEĞİDİR

Kentlerin geleceği için imar planlarının önemine değinerek açılış konuşmasını gerçekleştiren TMMOB İl Koordinasyon Kurulu sekreteri Burkay Güçyetmez, “Kentlerin yaşamsal niteliklerini ve geleceklerini doğrudan etkileyen imar planları da TMMOB’nin ve TMMOB’ye bağlı meslek Odaları’nın yakından takip ettiği ve kamu faydası doğrultusunda değerlendirdiği son derece önemli konulardan bir tanesidir” açıklamalarında bulundu.

  

İMAR PLANLARI SIKI TAKİPTE

Gaziantep’te sıklıkla imar plan revizelerinin gerçekleştirildiğine dikkat çeken Güçyetmez, “Gaziantep de Türkiye genelinde olduğu gibi sıklıkla imar planlarının revize edildiği bir kenttir. Ancak görülmektedir ki, bu revizyonlar çoğunlukla ilgili mevzuatın getirdiği hükümlerle, şehircilik esaslarıyla ve kamu yararı ilkeleriyle çelişmektedir. Çoğunlukla Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi’nin öncülüğünde takip edilen imar planları, birliğimizin önemli bir parçası olan Mimarlar Odası tarafından dikkatle takip edilmeye devam edilecektir” dedi.  

 

İŞLEMLERİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI

Kızılhisar ve Bağlarbaşı Mahallesi Kilis Yolu ve Çevresi Ekolojik Tabanlı Revizyon İmar Planları’nda işlemlerin iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtıklarını söyleyen Güçyetmez, “Mimarlar Odası’nın da talebi doğrultusunda TMMOB İl Koordinasyon Kurulu da Mimarlar Odası ile birlikte Kızılhisar ve Bağlarbaşı Mahallesi Kilis Yolu ve Çevresi Ekolojik Tabanlı Revizyon İmar Planları’nda işlemlerin iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açmıştır. Plan değişikliği yapılması için zorunlu koşulların oluşması gerekmektedir. Eğer bu koşullar bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelerle ortaya konulabilirse, plan değişikliği söz konusu olabilir. Ancak dava konusu işlemlerde hukuken geçerli gerekçeler sunulmamıştır. İmar mevzuatının söz konusu açık hükümlerine rağmen, davalı İdarelerin işlemleri açıkça kamu yararı ve hizmet gereklerine, şehircilik ilkeleri ve planlama tekniklerine ve imar mevzuatına aykırı olup, herhangi bir teknik neden, zorunluluk olmaksızın yapılmış olan imar planı revizyonlarının iptali gerekmektedir. Yaklaşık 2100 hektar (21 milyon metrekare) büyüklüğündeki planlama alanı Gaziantep için son derece önemli bir alandır. 50 bin konutluk Gaziantep Kuzey Şehir Projesi’nin 850 hektar (8.5 milyon metrekare) olduğu göz önüne alındığında, bu alanın ne kadar hassas bir şekilde planlanması gerektiği ortaya çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

DÖRT DAVA AÇILDI 3’Ü HAKLI BULUNDU

 

Verimli tarım alanlarının korunması kapsamında daha öncesinde açılan dört davadan üçünde haklı bulunduklarını vurgulayan Güçyetmez, “2012 yılında hazırlanıp, 2013’de kamuoyuna lanse edildiği haliyle “Ekolojik Tabanlı Kent Planı”, Kilis Yolu ve çevresinde verimli tarım alanlarında çoğunlukla düşük ve orta yoğunluklu yapılaşmayı öngören; çağdaş ekolojik tasarım kriterlerini göz önünde bulunduran, bu yönüyle de planlama alanında yer alan verimli tarım alanlarını yapılaşma baskısı altında tutmayan bir hüviyete sahipti. Ancak zaman içerisinde yapılan plan tadilatlarıyla ekolojik temeller adım adım zayıflatılmıştır. Mimarlar Odası’nın 2014 ve 2015 yıllarında bu tadilatlara açtığı dört davadan üçünde itirazlar haklı bulunmuş olup, bir dava halen devam etmektedir” diye konuştu.

 

 ÜLGEY: GELECEK NESİLLER İÇİN KORUMAMIZ GEREK

 Şehirdeki park ve tarım alanlarının gelecek nesiller için korunması gerektiğine değinen Gaziantep Makine Mühendisleri Odası Başkanı Gürcan Ülgey, “New York şehrini o kadar güzel koparmışlar ki çok güzel yaşanılacak bir şehir haline getirilmiş. 10 milyon insan çok mutlu bir şekilde yaşıyor. Şimdi biz bu parkları ve alanları bugün kaybedersek, yarın çocuklarımız, torunlarımız ve geleceğimiz için çok büyük şeyler kaybetmiş oluruz. İlerde Tuğay gündeme gelecek. Yazık bu şehir hepimizin. Sanki alan yok. Her tarafa yayılabiliriz. Çok kontrollü gitmemiz gerekiyor yoksa ilerde bu şehirleri, bölgeleri kontrol altına almakta zorlanırız” ifadelerinde bulundu.

YETKİNŞEKERCİ: ŞEHRİN 20-25 YILLIK GELECEĞİ

Gaziantep’in daha yaşanabilir bir kent olunması için duyarlılık gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Gaziantep Şehir ve Kent Planlayıcıları Odası İl Temsilcisi Mert Yetkinşekerci, “Bu bir itiraz değil bence bir dava da değil. Bu planlar bu şehrin 20-25 yılık geleceğini sağlayan bir sistem.  Burada ben hata olarak görmüyorum ama sonuç olarak şehrin yaşana bilirliğini sağlamıyor. Bunun için bu bir itiraz değil, şehrin daha yaşanalabilir olmasını sağlayacak bir duyarlılıktır” dedi.

ÇELİKTÜRK: GAZİANTEP GRİ BİR ŞEHİR

Gaziantep’in gri şehirler listesinde yer aldığını söyleyerek yeşil alan konusunda duyarlı olunması gerektiğine değinen Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Biz TMMOB’e bağlı odalar olarak Gaziantep şehrine bugün bir nebze olsun sahip çıkıyoruz.  Belediye meclislerinde devamlı inşaat alanı artırılıyor. Bu bizim tasvip etmediğimiz Gaziantep ve hiçbir şekilde onaylamadığımız bir olay. Çünkü Gaziantep’e havadan baktığımızda Gaziantep tamamen gri bir şehir.  Bu imar değişiklikleri yapacağımıza gelin Gaziantep’in etrafını bir çevreleyelim ve yeşillendirme projesi başlatalım. Gaziantep’in bir 50 yıl sonrasını planlayıp artık ciddi şekilde bütün Sivil Toplum Örgütleri, bütün yerel idareler, bütün milletvekilleri bir araya getirip Gaziantep’e gerçekten bir yeşil alan devrimi yapmamız gerekiyor. Binalaşma yerine daha fazla yeşile ihtiyacımız var. İnsan hayatı ve doğanın geri dönüşü olmuyor maalesef. O yüzden bir yüzüncü yıl kültür parkımız var. Bu kültür parkının bütünlüğünü bozucu ve yeşil alanı imara açma gibi bir durum söz konusu oldu son zamanlarda. Tabi Mimarlar Odası itirazını yaptı.  Bizde İnşaat Mühendisleri Odası olarak itirazımızı ikinci bölüm için yaptık. Bu konuda Büyükşehir meclisinden herhangi bir cevap henüz gelmemiştir. Eğer cevap gelirse geldiği dakika itirazımız ret olursa bu konunun arkasında olacağımızı ve peşini bırakmayacağımızı belirtmek istiyorum” dedi.

GİRİŞKEN REVİZYON PLAN SUNUMU YAPTI

Gerçekleştirilen toplantının ardından Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Özgür Girişken Kızılhisar ve Bağlarbaşı Mahallesi, Kilis Yolu ve çevresi ekolojik tabanlı revizyon imar planlarına dair bir sunum gerçekleştirdi. AHMET ATMACA