Coronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında şehirler arası ve şehir içi taşımada yeni bir düzenlemeye gidildi. Araç ruhsatında yer alan yolcu taşıma sayısının yarısı kadar yolcu taşıma zorunluluğu getirildiğini söyleyen Umum Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, “Toplu taşıma yapan esnafımız her gün zarar ediyor. Yolcu bulamıyoruz. Yakıt masrafını dahi kazanamıyoruz. Esnaf dayanamıyor. Devletin acilen biz esnaflara destek vermesi gerekiyor” dedi.

KOLTUK SAYISININ YARISI KADAR YOLCU TAŞINACAK

Şehir içi toplu taşıma araçlarının yolcu sayılarında yeni bir düzenlemeye gidildiğini söyleyerek araçtaki koltuk sayısının yarısı kadar yolcu taşınacağını belirten Çolak, “Şehir içi toplu taşımada alınan kararlar gereği araçların içindeki koltuk sayısının yarısı kadar yolcu alma zorunluluğu getirildi. Diyelim ki araç 50 kişilik ise bir otobüse 25 kişi binebilecek. Yapılacak denetimlerde diyelim ki bir müşteri fazla çıktı 3 bin lira ceza uygulanacak. Şoför hareket halinde iken inen binen yolcu sayısını nasıl sayabilir. Kararı destekliyoruz ancak bunun koordinesini sağlamak çok da kolay olmayacak” açıklamalarına yer verdi.

ESNAF ZARARINA ÇALIŞIYOR

Toplu taşıma araçlarının şu günlerde tamamen zararına çalıştığını söyleyerek esnafların yetkililerden destek beklediğinin altını çizen Çolak, “Yine esnaflarımız şu günlerde yüzde yüz zararına çalışıyor. Sabahın 04.30 saatinde kontağını çeviren esnafımız gece 23.00’a kadar direksiyon çeviriyor ve yolcu sayımız bizim şu anda yüzde 25 dahi değil. Sabahtan akşama kadar yaktığımız yakıt parasını dahi kurtaramıyoruz şu günlerde. Kısa sürecek diye sabrediyor esnafımız ancak sürecin ne kadar uzayacağı da belirsiz. Devletimizin bunu düşünmesi gerekiyor. Kimse dışarı çıkmıyor sağlığı için ancak bizler sabahtan geceye kadar yolcu olsa da olmasa da çalışmak zorundayız. Esnafımız destek bekliyor. Bu kapsamda belediyelerin öncülük etmesi gerekiyor.  Bu kapsamda ya yakıt desteği bekliyoruz ya da başka başlık altında bir destek verilmesi gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

TOPLU TAŞIMA İÇİN GÜN VE GÜN DEZENFEKTE YAPIYORUZ

Toplu taşıma için araçların gün be gün dezenfekte yapıldığını söyleyen Çolak, “Araçlarımızı halkımızın sağlığını da düşünerek gün be gün dezenfekte ediyoruz. toplu taşımaya binen vatandaşlar içi rahat ir şekilde araçlarımızı kullanabilir. Müşterilerimizin sağlığı her şeyin üzeridedir. Aynı aracın içinde bizler de yer aldığımız için toplu taşımada hijyen ve dezenfekte uygulamasının ne kadar önem arz ettiğini çok iyi biliyoruz” dedi. (AHMET ATMACA)