Uzun süredir yüz binlerce araç sahibinin merakla beklediği trafik sigortası tavan fiyat uygulaması hayata geçirildi. Kazasız araç kullanan sürücülere avantajlar sağlayan sistem ile fiyatlarda yüzde 20 oranında düşüş sağlandı. Trafik sigortasından getirilen tavan fiyat uygulamasının detaylarını İmam Kayalı Holding bünyesinde faaliyet gösteren Atlas Sigorta AŞ. Sorumlusu Orhan Albay değerlendirdi.

UYGULAMA HAYATA GEÇİRİLDİ

Uzun süredir gündemde olan trafik sigortası tavan fiyat uygulamasının hayata geçirildiğini söyleyen Albay, “Uzun bir süredir gündemde bulunan trafik sigortası tavan fiyat uygulaması 12 Nisan 2017 tarihi itibari ile sigorta şirketleri tarafından uygulanmaya başladı. Getirilen tavan fiyat uygulaması ile trafik sigortasında yeni bir dönem başlıyor. Bu uygulama ile trafik yoğunluğu ve hasar istatistiklerine göre iller 8 gruba ayrıldı. Bu gruplara da farklı tavan fiyatlar uygulanmıştır. Hususi otomobil olarak Gaziantep plakalı  daha önce adına kayıtlı hususi otomobil tipi aracı olmayan 4. basamak olarak tarif ettiğimiz aracın trafik sigorta primi 782,79 TL olacaktır” dedi.

ÖNEMLİ İNDİRİMLER VAR

Yeni uygulamaya giren sistem ile kazasız sürücülere önemli oranda indirimler getirildiğini aktaran Albay, “1 yıl hasarsız geçirilen yılsonunda uygulanacak indirim yüze 10’dan yüzde 15'e 2 yıl hasarsız geçirilen yılsonunda uygulanacak indirim yüzde 15 den yüzde 30'a 3 yıl hasarsız geçirilen yılsonunda uygulanacak indirim yüzde 20 den yüzde 45'e çıkarılmıştır. 3 yıl trafik sigortası yaptırıp kusurlu olduğu hiçbir kazaya karışmayan sigortalının 4. yılda yaptıracağı trafik sigortası 430,59 TL olacaktır. Bunun yanında kaza yapan sigortalıya da yüzde 50 yüzde 100 yüzde 150 gibi zamlı fiyatlar uygulanıp 1956,98. TL ye kadar da trafik sigorta primi olabilecektir” ifadelerinde bulundu.
DİKKATLİ SÜRÜCÜYE İNDİRİM ÖDÜLÜ

Trafik sigortalarında getirilen düzenleme ile dikkatli sürücülerin ödüllendirildiğini, dikkatsiz sürücülerin ise yüksek fiyat ödemeye devam edeceğini belirten Albay, “Bu uygulama ile iyi ve dikkatli sigortalılar  ödül olarak daha ucuza poliçe yaptırırken, dikkatsiz sigortalılar yine pahalı fiyatlarla trafik sigortası yaptıracaklar. Ayrıca yeni uygulama ile bazı sigortalılar artan trafik sigorta fiyatlarına tepki olarak poliçe yaptırmama kararı almışlardı. Bu karar araç sahipleri için çok daha büyük maddi zararın oluşmasına neden olmaktadır. Yeni fiyatlar ile trafik sigortasız araç sayısının da düşmesi beklenmektedir” diye konuştu. 

ACENTALAR MAĞDUR OLDU

Acentaların komisyon oranlarının düşürülmesi dolayısı ile mağdur olan kesimin acentalar olduğunu söyleyen Albay, “Geçmişe yönelik prim iadesi denildi. Sigortalılar bir para beklentisi içerisine girdi.
Onlar için hayal kırıklığı oldu. Çünkü son 90 günde yapılan trafik sigortalarına yeni fiyatlardan poliçe yapılabilme imkanı verilecek sanılıyordu. Fakat olmadı. Ayrıca Bu tarz müdahalelerde hep bir mağdur taraf oluyor. Bu olayda da acente komisyon oranımız  düşürüldüğü için mağdur olan taraf biz acenteler olduk.(AHMET ATMACA)