İngilizce ve Almanca dil bilen kolluk kuvvetleri kente gelen yerli ve yabancı turistlerin rehberi olacak. Projenin detaylarını Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Salih Yıldırım değerlendirdi. 

ŞİMDİ GAZİANTEP’E GİTME ZAMANI PROJESİ’NE KOLLUK KUVVETLERİNDEN DESTEK

Şimdi Gaziantep’e Gitme Zamanı Projesine kolluk kuvvetleri olarak zabıtanın da dahil edildiğini açıklayan Yıldırım, “Şimdi Gaziantep’e Gitme Zamanı projesine zabıta olarak ne yapabiliriz diye düşündük ve turizm zabıta ekibi oluşturmaya karar verdik. Bu hususta on kişilik bir ekip oluşturduk eğitim programına aldık. Zabıta ekibinin içinde İngilizce ve Almanca bilen memurlarımız var. Gaziantep Turizm İl Müdürlüğü ve Gaziantep Üniversitesi ile ortaklaşa bir eğitim programı gerçekleştirerek zabıta memurlarımızı programa dahil ettik. Şu anda eğitimler devam ediyor” dedi. 

TURİZM ZABITALARI KÜLTÜR YOLU’NDA START VERECEK

Turizm zabıtalarının Kültür Yolu’nda başlanılarak ilerleyen günlerde Bey Mahallesi’nde de uygulamaya alınacağını aktaran Yıldırım, “Turizm zabıtalarımız şu anda Kültür Yolu’nda hizmet verecekler. İlerleyen zamanda ise turistlerin en çok dikkatini çeken Bey Mahallesi’nde de bu uygulamayı başlatacağız” açıklamalarına yer verdi. 

TURİSTLERE REHBERLİK EDECEKLER

Turizm zabıta ekiplerinin şehre gelen tüm yerli ve yabancı turistlere rehberlik edeceğini bildiren Yıldırım, “Turizm zabıtalarımız şehre gelen turist kafilelerine bilgi verecek. Gerekirse de onlara öncülük ederek rehberlik hizmeti sunacak. Kültür Daire Başkanlığı ile de bu konuyu görüştük. Turist farkı gözetilmeksizin yerli ya da yabancı tüm turistlere ekiplerimiz rehberlik edecek. Bu konuda da güzel bir birim oluşturuyoruz. Alınan eğitimler sonucunda turizm zabıta ekiplerimiz tarihi tüm alanlar hakkında bilgi sahibi olacak” diye konuştu. 

TURİZM ZABITALARI SAHAYA İNİYOR

Bir hafta sonunda İngilizce ve Almanca bilen turizm zabıtalarının sahaya indirileceğini belirten Yıldırım, “Bu uygulama ile hem kolluk kuvveti görevimizi yerine getireceğiz hem de şehre gelen turistlerimize yardımcı olacağız. Önümüzdeki hafta proje hayata geçiyor ve kolluk kuvvetlerimiz sahaya iniyor. Turizm zabıtalarımız müfredatın dışına çıkmadan kıyafetleri daha cazip hale getirilerek hizmet verecek” açıklamalarında bulundu. 

TURİZM ZABITASI ESNAFI DA KONTROL EDECEK

Turizm Zabıta Projesi ile turistlere iyi davranmayan ve yüksek fiyattan ürün satan esnafların da belirlenerek cezai işlem başlatılacağını sözlerine ekleyen Yıldırım, “Kültür Yolu’nda turiste hitap eden esnafların da denetimi sağlanacak. Biliyoruz ki bazı esnaflar aynı ürünü birbirinden çok daha farklı fiyatlardan satıyor. Özel sektör olduğu için küçük fiyat değişikliklerine bir şey diyemiyoruz ancak birinde bir lira olan diğerinde beş lira ise bu hususta da turizm zabıtalarımız devreye girerek o alandaki esnafa cezai işlemde bulunacak. Böylelikle esnafların turistlere iyi davranması ve onları memnun etmesi de sağlanmış olacak” ifadelerine yer verdi. 

GAZİANTEP İSTANBUL’U GEÇECEK

Turizm zabıtasının İstanbul’da birkaç belediye de uygulandığını ancak memur sayısının çok düşük tutulmasına karşın Gaziantep’e on kişi ile başlanılan hedefin 30 kişi ile devam edeceğini söyleyen Yıldırım, “İstanbul’da bir iki belediyede bu uygulama var ancak sayı çok az. İki ya da üç kişiden ibaret. Biz ilk aşamaya on kişi ile başladık. Bu sayıyı ilerleyen zamanda çok daha arttıracağız. Hedefimiz tüm çarşıyı ve Bey Mahallesi’ni kapsayacak şekilde 30 turizm zabıtası ile hizmet vermektir” dedi. 

AHMET ATMACA