Turizm alanında zorlu süreci geride bırakan Gaziantep’te sektörel canlanmalar başladı. Geçtiğimiz yıllarda tur alamayan Gaziantep bu yıl tur operatörlerinde ön sıralara yazılmaya başladı. Son birkaç yıldır tur alamayan ve ayakta kalmak için mücadele veren sektör temsilcileri turizmin canlandırılması için yapılması gerekenleri gazetemize değerlendirdi. 

KARAER: YENİ PROJELERE İHTİYAÇ VAR

Şimdi Gaziantep’e Gitme Zamanı Projesinin Türkiye genelinde ses getirdiğini ve böyle projelerin sayısının arttırılması gerektiğinin altını çizen Anka Tur Genel Müdürü Ali Karaer, “Gaziantep’te yaşanan birçok olay turizmi çok olumsuz etkiledi. Bu olumsuzlukların etkisinin silinmesi için Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin önemli çalışmalar yapıyor. Özellikle bu yıl ‘Şimdi Gaziantep’e Gitme Zamanı’ Projesi tüm Türkiye’de duyulmaya başladı. Tüm tur operatörleri yerli ve ulusal olanlar listesine şu anda Gaziantep’i almaya başladılar. Gaziantep’e gelen turlar genelde günübirlik turlar oluyor” ifadelerinde bulundu.

ÖNCELİKLE GASTRONOMİ TANITILMALI

Gaziantep’te turların canlandırılması için öncelikle gastronomi alanında güzel tanıtımlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Karaer, “Beklentimiz geçen yıl ile bu yıl arasında kıyasladığımızda umutlanıyoruz. Eğer kurumlarımız bu tür turizm projelerini hayata geçirmeye devam ederse geçen yıl kötü giden sezonun yüzde elli daha fazla turiste kavuşuruz diye düşünüyoruz. Gaziantep’in çok güzel bir tanıtımının yapılması gerekiyor. Bu kapsamda özellikle gastronomi alanında önemli tanıtımların olması gerekiyor. Gaziantep’e gelecek olan turların öncelikli tercihleri şehrimizin yemekleri oluyor. Bu konuda da daha çok tanıtıma ihtiyacımız var diye düşünüyoruz” dedi.

GAZİANTEP’İN SIRALAMASI DÜŞÜK

Gaziantep’teki tur oranlarının diğer illere oranla çok düşük sıralamalarda kaldığını aktaran Karaer, “Gaziantep’te turların en çok canlanacağı ay mayıs ayıdır. Şu anda Gaziantep’e turlar gelmeye başladı. Gaziantep’in tur oranları diğer illere göre kıyasladığımızda çok düşük kalıyor. Gaziantep’te daha çok turist çekebilmek için acentelerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.  Turizmi bir zincir halkası gibi görmek gerekiyor. Eğer bu şehirde turizmi eski canlılığına kavuşturabilirsek bizimle birlikte birçok sektör de yeniden canlanacaktır. Acenteler iş yapabilirse oteller de dolar, çarşı esnafı da kazanır” diye konuştu.

İSLAM: ÇOK SAYIDA ACENTE KAPANDI

Kötü giden sezon dolayısı ile Gaziantep’te çok sayıda acentelerin işyerlerini kapatmak zorunda kaldığını söyleyen AKORT Turizm Acente yetkilisi Mustafa İslam, “Şu anda Gaziantep’teki turlar geçen yıllara oranla baya kötü durumda. Turlar konusunda eskiden telefonlarımız susmazdı. Şu anda turlar zor günler geçiriyor. Turlar birkaç yıldır olmadığı için şu anda ancak kapalı tur uygulaması yapabiliyoruz.  Yani 20-30 kişinin özel isteği olursa tur çıkarabiliyoruz. Geçen sezon çok kötü geçti. Bu döneme dayanamayan birçok turda kendisini kapatmak zorunda kaldı. Yaşanan olaylar turların belini büktü diyebiliriz” ifadelerinde bulundu.

YENİ PROJELERE İHTİYAÇ VAR

Gaziantep’te turların canlanması için yeni projelerin ve devlet desteğinin gerekli olduğuna değinen İslam, “Turların canlanması için devletin turizme verdiği desteğin daha da artması gerekiyor. Özellikle Gaziantep için artı desteklere ihtiyaç var. Bu bölgedeki turların desteğe ihtiyacı var. Şehre turlarla gelmeyi düşünen vatandaşların kafasındaki o olumsuz imaj yenilenmesi gerekiyor. Büyükşehir Belediyemiz proje gerçekleştiriyor ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı projelerin de hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu yıl sektörün biraz daha canlanabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

YEŞİL: CANLANMA VAR AMA YETERSİZ

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan olaylardan dolayı Gaziantep’teki acentelerin zorlu günler yaşadığını ve halen toparlanma sürecinde olduklarını vurgulayan Safsu Turizm Acenta yetkilisi Ali Yeşil, “Acenteler geçtiğimiz yıllarda sıkıntılı zamanlar geçirdi. Bu yıl biraz canlanacağını düşünüyoruz ancak halen geçtiğimiz yılların yarasını sarmakla meşgulüz. Çünkü yaşanan olaylar acentelere zorlu günler yaşattı. Şehre ne turist geldi ne de turlar yapıldı. Çoğu acente personel çıkartmaya başladı. Daha önceleri turlar için telefonlara yetişemiyorduk ama geçtiğimiz yıl ve bu yıl işler yarı yarıya düştü diyebiliriz” ifadelerine yer verdi. 

ACENTELER DESTEK BEKLİYOR

Acentelerin günü kurtarmaya çalıştığını söyleyerek destek beklentilerini dile getiren Yeşil, “Acenteler destek bekliyor. Acenteler canlandırılabilirse şehre yeni turistler gelebilecektir. Yeni turistlerin gelmesi demek birçok alanda kalkınma demektir. Diğer şehirlere baktığımızda turizm fuarları gerçekleştiriliyor Gaziantep’in gerek yurt içinde gerekse yurt dışında fuarlarda tanıtılması gerekiyor. Turlar şu anda Gaziantep’te başladı ancak acenteler ancak günü kurtarmaya çalışıyor” dedi.

(AHMET ATMACA)