Gaziantep’te 480 bin araç bulunduğunu ve 132 otopark sayısı ile 10 bin 659 araca hizmet verilebildiğini söyleyen Gaziantep Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ünal Akdoğan, “Gaziantep trafiğinin çözümü çok katlı otoparktır. Belediyelerimizin otopark için elini taşın altına sokması gerekiyor” dedi.

OTOPARK SAYISI YETERSİZ KALIYOR

480 bin araç sayısı ile şehir genelindeki 132 otoparkın yetersiz kaldığını dile getiren Akdoğan, “Gaziantep’te otopark sıkıntısı yok dersek yalan söylemiş oluruz. Öncelikle otopark alışkanlığımız yoktur. Gaziantep’te yaklaşık 132 tene otopark var. 132 otoparkımızın araç kapasitesi ise 10 bin 659’dur. Gaziantep merkezde toplam 420 bin araç kapasitemiz var bu rakama ilçeler de katıldığı zaman toplam araç kapasitesi 480 bini buluyor. Büyükşehir olmamız münasebeti ile araç sayısında önemli bir artış söz konusu. Büyükşehir olmanın bir takım külfetleri de var. Toplam araç sayımız dikkate alındığında otopark konusunda eksik kaldığımız da gerçeği de daha iyi anlaşılacaktır” diye konuştu.

BELEDİYELER OTOPARK SAYISINI ARTTIRMALI

Gaziantep’te otopark kullanımının kazandırılması için belediyelerin çok katlı otopark yapması gerektiğinin altını çizen Akdoğan, “Gaziantep’te öncelikle otopark kullanma alışkanlığını kazandırmamız gerekiyor. Bunun için de büyükşehir belediyemizin ve ilçe belediyelerimizin çok katlı otoparklar yaptırması gerekiyor. Gaziantep’te araç sayısı her geçen gün artıyor. Bunun önlemini şimdiden almamız gerekiyor” dedi.

OTOPARK KONUSUNDA DUYARLILIK BEKLİYORUZ

Gaziantep’te kullanılan parkomat sistemi ile trafik sorunlarının çözülemeyeceğine dikkat çeken Akdoğan, “Şehrimizde daha çok parkomat sistemi kullanılıyor. Ancak otopark ile parkomat sistemini eşit derecede göremeyiz. Parkomat uygulaması ile Gaziantep trafik sorunu çözülemez. Parkomat uygulamasında araçların yolun kenarına çekiliyor ve bir şerit engelleniyor. Belediyelerimizden otopark konusunda duyarlılık bekliyoruz” açıklamalarına yer verdi.

METRO YOĞUNLUĞU ALACAK

Gaziantep’e gelecek olan metro ile trafikte önemli bir rahatlama sağlanacağını söyleyen Akdoğan, “Gaziantep’e metro gelecek olmasından dolayı umutluyuz. Metronun şehrimize gelecek olmasıyla birlikte bir metro alışkanlığı yakalanabilirse trafikte önemli rahatlama sağlanacaktır” ifadelerinde bulundu.

GARAJLAR KULLANILMIYOR KİRAYA VERİLİYOR

Gaziantep’te garaj kullanımı konusunda önlem alınması gerektiğini söyleyerek garajlara araç konulması gerekirken garajların kiraya verildiğini söyleyen Akdoğan, “Bina sakinlerinin araçlarını garajlarına bırakması yönünde de bir önlem alınması gerekiyor. Çünkü şehrimizde baktığımızda çoğu garaj kiralık olarak kullanılıyor. Çoğu garajlarda Suriyeli vatandaşlar halen yaşamlarını devam ettiriyor ya da dükkan olarak kullanılıyor. Garajların kiraya verilmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Bina sakinleri garajını kiraya veriyor oradan para kazanmaya çalışıyor aracını da yol kenarı park ederek akan trafiğe engel teşkil ediyor” dedi. (AHMET ATMACA)