Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası  (GSMMMO) Başkanı Hakan Özseven, Pandemi sürecinin ekonomiye yansımalarını değerlendirerek vatandaşın alım gücündeki düşüşe dikkat çekti. Alım gücündeki hızlı düşüşe karşın fiyatlardaki artışa da dikkat çeken Özseven, “Gaziantep bu süreçte yine üreterek ihracat rakamları ile ekonomide iyimser bir hava bıraktı. Bir süre ekonomik olarak daha sıkıntı yaşamakla birlikte özellikle Gaziantep olarak bu süreci yakın zamanda atlatacağız ve daha çok üretip daha çok ihracat yapacağız” dedi.

PANDEMİ SÜRECİNİ ÇOK DAHA SERT HİSSEDİYORUZ

Pandemi sürecinde beklenilen enflasyonun şu günlerde yaşandığını söyleyerek dünyada etkisi gösteren enflasyon rakamlarının Türkiye’de daha sert hissedildiğini aktaran Özseven, “Pandemi sürecinde beklemiş olduğumuz enflasyonu şu günlerde aslında önemli oranda yaşıyoruz. Tüm dünyada etkisini gösteren bir durum ve bunu bekliyorduk işin doğrusu. Bu sürecin etkileri Türkiye’de çok daha fazla kendisini gösterdi” ifadelerinde bulundu.

OTOMOBİLDEN GAYRİMENKULE TÜM SEKTÖRLERDE FİYATLAR YÜKSELDİ

Pandemi sürecinin ekonomik anlamda sektörlere yansımalarını değerlendiren Özseven, “Bugün baktığımızda otomobil sektöründe fiyatlar çok büyük artış gösterdi. Yine gayrimenkulde de aynı yükselme söz konusu.  Bu iki sektör ekonominin lokomotifi olan sektörlerin başında geliyor. Yine gıda sektöründe girdi maliyetlerinin özellikle de nakliye maliyetlerinin artması ile fiyatlar yükseldi. Pandemi sürecinde hem gıda hem temizlik ürünlerinde ciddi fiyat artışları yaşandı. Bu süreçte insanlar çok daha fazla gıda tüketti çok daha fazla temizlik ürünü tüketti. Özellikle temizlik sektöründe çok ciddi bir suni artış yaşandı. Şu zamanlarda tekrar temizlik ürünlerindeki fiyat yerini buldu diyebiliriz. Fakat otomobil ve konut sektöründeki yükseliş halen kendisini hissettiriyor” dedi.

EKONOMİK OLARAK SIKINTILI SÜREÇ BİRAZ DAHA DEVAM EDECEK

Pandemi sürecinde Gaziantep ekonomisi olarak bir süre daha sıkıntılı günler yaşansa da şehrin bu süreçten başarıyla çıkacağını dile getiren Özseven, “Bu süreçte biraz daha ekonomik olarak sıkıntılı günler yaşayacağız gibi ancak atlatacağımıza da inancımız var. İnsanlar sonuçta çalışmak ve üretmek zorundalar. İstediğimiz aslında sadece üretim ekonomisi yönünde modellemeler yapılmasıdır. Bunu yapar ve üretimi yükseltir isek katma değeri de yükseltmiş oluruz. Şu anda tüketim ekonomisindeyiz ve biran önce yeniden üretim ekonomisi modeline geçmemiz gerekiyor” diye konuştu.

VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ ÖNEMLİ ORANDA DÜŞTÜ

Vatandaşın satın alma gücündeki düşüşü asgari fiyatlar üzerinden yaptığı bir örnek ile gözler önüne süren Özseven, “Döviz artışları altın fiyatlarındaki artışlar satın alma durumunu düşürdü. Piyasaya para sunuldu ancak dövize karşı paramız değerini kaybetti. 2 bin lira asgari ücret ile 2 bin tane ekmek alınabilirken asgari ücret 2 bin 300 liraya yükseltilirken ekmek fiyatı 1 lira 25 kuruşa yükseldi.  Eskiden asgari ücretle 2 bin ekmek alınabilirken şimdi ise bin 840 ekmek alabilir olduk.  Yani 160 ekmek daha az alabilir olduk. Alım gücümüzün kaybolduğunu buradan görebiliriz” ifadelerinde bulundu.

GAZİANTEP PANDEMİ SÜRECİNDE EKONOMİK OLARAK BAŞIRILI BİR SINAV VERDİ

Pandemi sürecinde Gaziantep’in üretim ve ihracat rakamlarının sevindirici derecede yükseliş gösterdiğini söyleyerek Gaziantep’in pandemi sürecinde ekonomik olarak büyük bir başarı gösterdiğini açıklayan Özseven, “Bu süreçte umut verici şeyler de var. İhracatlar döviz üzerinden yapıldığı için artan ihracat rakamları da sevindiriyor. Daha çok ihracat yapabilmemiz için haliyle daha çok üretim yapabilir hale gelmemiz gerekiyor.  Pandemi sürecinde nispeten düşüşler yaşansa da çok da yüksek ve sert düşüşler yaşanmadı. Açıklanan ihracat rakamları gösteriyor ki bu süreçte de her ay bir önceki ayın üzerine koyarak ilerledik şehir olarak. Gaziantep bütün olumsuzluklara rağmen pandemi sürecinden ekonomik olarak başarılı bir şekilde çıktı diyebiliriz. Bir ara pandemi sürecinde üretim rakamlarına baktığımızda şehrimizin ihracat rakamları ile ülkenin ihracat rakamlarını dahi yükseltiyorduk” dedi.  (AHMET ATMACA)