Vergisini ödemeden yıl içinde araç alım satımı yapan esnafları yakından ilgilendiren karar ile yüklü cezalar kapıda. 2. el otomobil alım satımlarında getirilen uygulamayı Gaziantep Oto Center Dernek Başkanı Doğan Aslan, gazetemize değerlendirdi.

UYMAYANLARA 50 BİN LİRAYA VARAN CEZALAR KESİLDİ

Yıl içinde çok sayıda araç alım satımı yapıp da uygulamadan haberi olmayan çoğu esnafa 50 bin liraya varan cezaların kesildiğini söyleyen Aslan, “Bir insan vergi mükellefi değilse yıl içinde 3’ten fazla araç alım satımı yapamaz. 3’ten fazla yıl içinde araç alım satımı yapılıyorsa yasa gereği vergi mükellefi olmak zorunluluğu var. Daha önce maliyenin bu tarz bir zorlaması yoktu ve bu işi yapan esnaf kesiminin de bu uygulamadan haberi yoktu. Aynı yıl içinde 40-50 araç alıp satmış kişiler tespit edildi maliyeye çağrıldı. Tüm cezai yaptırımlar uygulandı ve yaklaşık 30 bin lira ile 50 bin lira arasında ceza alanlar oldu. Bu yasa daha öncesinden de vardı ancak kime denk gelirse o cezayı alıyordu. Artık bundan sonra fatura kesme zorunluluğu getirildi. Vergi dairesi ile görüştük ve alış satışı yapılan tüm araçlar için fatura kesilmesi kararı verildi. Aracı örneğin 50 bin liraya aldınız 51 bin liraya sattınız. 51 bin lira üzerinden fatura keseceksiniz. Bin lira kar elde edilmiş ise bunun yüzde 25’i de gelir vergisi olarak verilmesi gerçekleştirildi” ifadelerinde bulundu.

GAZİANTEP’TE ÖNEMLİ BİR ADIM ATTIK

İkinci el araç alım satımlarında devlete vergi hususunda önemli adımlar attıklarını söyleyen Aslan, “Böyle bir yasa gereği Gaziantep’teki tüm ikinci el araç alım satımı yapan esnaf arkadaşlarımız ile görüştük ve uygulamayı Gaziantep geneline yaydık. Herkes artık aldığı sattığı aracın fiyatını da karını da vergisini de açıkça ortaya koyacak. Bu uygulama ile doğru esnaflık getirildi. İlk başlarda vergilerden dolayı kabullenemedik ancak sonra anladık ki doğru olan bu. Fiyatlarımızı da bunlara göre ayarladık. Artık işlemlerimi resmi yürüyor. Vergimizi de ödediğimiz için huzurluyuz. Gaziantep bu konuda önemli adım attı. Biz yaklaşık sekiz yıldır bu şekilde işlem yapıyoruz ancak arada bu kurala uymayanlar vardı” ifadelerine yer verdi.

İŞİN HİLESİNE KAÇIYORLAR

İkinci el araç alım satımı yapan ve vergiden kaçmak isteyenler yine fırsat kollayıp kendisi ve çevresi üzerine araç alım satımı yaparak vergi kaçırdıklarını söyleyen Aslan, “Vergiden bilinçli olarak kaçanları temizlemenin imkanı yok gibi aslında. Nedeni de açık. Devlet üç araca müsaade ediyor zaten.  Vatandaş üç tane kendi adına 3 tane eşi adına 3 er tanede vekâlet aldığı kişiler adına alıp yine yıl içinde 20-30 tane araç alım satımı yapabiliyor” dedi. (AHMET ATMACA)