Girişimci adaylarının mağduriyetlerinin giderildiği yasal düzenleme ile artık adaylar girişimcilik eğitimini aldıktan sonra önce projelerini KOSGEB’e sunacak. KOSGEB’den onay gelmesi ile birlikte girişimci adayları maliye sürecine devam edebilecek. Binlerce girişimcinin yüzünü güldüren uygulamanın detaylarını Gaziantep KOSGEB Müdürü Dr. Sadık Gözek, Denge Gazetesi’ne değerlendirdi.

MALİYE KAYDI PROJENİN ONAY SONRASINA AKTARILDI

Girişimci adaylarına yapılan düzenleme ile maliye kaydı sürecinde de kolaylık sağlandığını belirten Gözek, “ Yeni girişimlik konusunda KOSGEB önemli bir değişikliğe gitti. Girişimcilik eğitimleri sonrasında yeni girişimcilerin maliye kaydının olmasını istiyordu. Maliye kaydından sonra projeleri tamamlayıp KOSGEB’e geliniyordu. Mevzuatta yaşanan değişimden sonra uygulamalı girişimcilik eğitimi alan girişimci adaylarımız isterlerse maliye kaydını yapmadan doğrudan iş planını yapıp KOSGEB’e başvurabilecekler. KOSGEB’e sunulan proje onaylanması ile birlikte gidip maliye kaydı yapılabilecek” dedi.

MAĞDURİYETLER GİDERİLDİ

KOSGEB yönetmeliğinde yapılan değişiklikle girişimcilere verilecek destekleme konusunda mağduriyetlerin giderildiğine değinen Gözek, “Girişimci daha önce bu konuda tereddüt yaşayabiliyordu. İşletmeler kurulup gelindiğinde bizler için de sorun oluyordu. Çünkü işletmenin desteklenmeyecek kalemleri ortaya çıkabiliyordu. Girişimci projesi ile birlikte KOSGEB’e geldikten sonra biz de ya projeyi destekliyoruz ya da desteklemiyoruz diyeceğiz. Böylelikle işletme kesinlikle mağduriyet yaşamayacak. Çünkü girişimci bizim projeye vereceğimiz desteği bilerek ona göre işletme kuracak. Girişimciler için atılmış pozitifi bir adım oldu. KOSGEB’in destekleme projesi bundan sonraki süreçte böyle devam edecek” ifadelerinde bulundu.

SUİİSTİMALLERİN ÖNÜNE GEÇİLDİ

Yeni düzenleme ile girişimcilere getirilen kolaylığın suiistimal edilmemesi için bir takım kriterlerin de göz önünde tutulduğunu vurgulayan Gözek, “Bu yeni girişimcilik bir takım kriterleri de beraberinde getiriyor. Örneğin girişimci kuruldan geçtikten sonra 90 gün içinde işletmesini kurmak zorunda. 90 gün içinde işletmesini kurmayan ve maliyeye kaydını yaptırmayan girişimci adayının hakkı yanacaktır. Girişimciler sürekli farklı farklı projelerle gelip destekten yararlanmak da isteyebilir. Bu ihtimalin önüne geçmek için üç defa projesi kabul edilmeyen y a da projesi kabul edildiği halde süresi içinde taahhütname vermeyen girişimcinin beş yıl süre boyunca desteklerden yararlanması engelleniyor. Gaziantep’te şu anda 12 bin civarında girişimcilik eğitimi alan girişimci adayımız var.

İŞ PLANI SÜRESİ DE SONLANDIRILDI

KOSGEB’de yaşanan yeni düzenleme ile girişimci adaylarının iş planı hazırlama sürecinin de sona ererek girişicilerin danışmanlık masraflarından da korunduğuna dikkat çeken Gözek, “Şu ana kadar yaklaşık bin kişiye KOSGEB olarak destek verdik. Bu sayının daha da artması için çalışıyoruz. Bu konuda da genç girişimcilerimizden yeni projeler üretmesini bekliyoruz. Yaşanan değişim ile iş planı da ortadan kaldırıldı. İş planı girişimci adaylarımız için zor olarak gelebiliyordu. Girişimci adayı sadece artık başvuru formu oluşturacak. Dolayısı ile danışmanlara da paralar ödenmek zorunda kalınmayacak” dedi. AHMET ATMACA