Engelli vatandaşlar için oluşturulmuş kaldırım, rampa, park yeri ve asansörlerin sağlıklı bireyler tarafından işgal edildiğini söyleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelli Daire Başkanı Yusuf Çelebi, engelli vatandaşların yaşamlarının kolaylaştırılması için toplumsal duyarlılığa dikkat çekti. Başkan Çelebi, Gaziantep Denge Gazetesi’ne yaptığı ziyarette engelli vatandaşlar için yapılan hizmetleri ve vatandaşlardan beklenilen duyarlılığı dile getirdi.

EN BÜYÜK SORUN ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Engelli vatandaşların en büyük sıkıntısının şehir içinde yaşanan hareketlilikten kaynaklandığını söyleyerek toplumsal duyarlılığa dikkat çeken Başkan Çelebi şu açıklamalarda bulundu, “Bilindiği üzere şehir içi ulaşım günlük yaşantımız içinde son derece önemli bir yere sahiptir. Fakat ne yazık ki engelli vatandaşlarımız en çok şehir içindeki hareketlilikleri nedeniyle sıkıntı yaşamaktadır. Bu konunun çözüme kavuşması ise hiç kuşkusuz ki tüm toplu yakından ilgilendirmektedir. Ülkemizde engelli bireylerin hak ve özgürlükleri yasalar ve yönetmeliklerle korunmuştur. Ancak tüm bu yapılanlar engellilerin eşit yaşam koşullarına erişimi için pozitif ayrımcılığın teslimi, engelli haklarına duyarlılık olmazsa olmaz bir şart olarak görülmektedir”.

ŞAHİN HİZMETİ HERKESE EŞİT SUNUYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in, hizmeti herkese eşit ulaştırarak engelli vatandaşların da yaşamlarını kolaylaştırmaya çalıştığını dile getiren Başkan Çelebi, “Hizmet çoğunluğa değil herkese eşit sunulduğunda gerçek bir hizmettir. Diğer türlüsü hizmetin sunulduğu yaşam alanlarını bazı vatandaşlarımıza kısıtlamak anlamına gelir. Böyle bir hizmet anlayışı engelli vatandaşlarımızın hayattan soyutlanmasına neden olacaktır. Bunun bilincinde olarak Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin, her türlü hizmeti insan odaklı ve eşitlik temelinde inşa etmektedir” dedi.

ENGELLİ RAMPALARI, PARK YERLERİ VE ASANSÖRLERİ İŞGAL EDİLMESİN

Engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmak için oluşturulan alanların sağlıklı bireyler tarafından zapt edildiğini söyleyerek duyarlılığa dikkat çeken Başkan Çelebi, “Engelli vatandaşlarımızın hayata kazandırmak ve onların yaşamlarını zorlaştıracak engelleri kaldırmak için yürütülen çalışmalar çerçevesinde şehir içinde; rampalar, hissedilebilir zemin uygulamaları, engelli park yerleri, engelli asansörleri vb. erişilebilirliği sağlayıcı hizmetler yapılmıştır. Ancak, örneğin hissedilebilir zemin üzerinde konulan her engel, engelli park yerlerinin engelsiz bireyler tarafından zapt edilmesi, engelli asansörlerinin amacı dışında kullanımı gibi bilinçsiz davranışlar, engellilerin zaten zor olan hayatlarını daha da çekilmek hale getirmektedir” ifadelerinde bulundu.

YAŞAMLARINI ZORLAŞTIRMAYALIM KOLAYLAŞTIRALIM

Engelsiz Kente Gaziantep sloganı ile çıkılan yolda vatandaşların daha çok duyarlılık göstermesi gerektiğinin altını çizen Başkan Çelebi, “Farkındalık adına Engelliler Daire Başkanlığı tarafından, üzerinde “uyarı” yazıları bulunan araba kokuları hazırlanmış ve ilgili kurum ve kuruluşlara vatandaşlara dağıtılması amacıyla verilmiştir. Diliyoruz ki; “Engelsiz Kent; Gaziantep” sloganı ile çıktığımız bu yolda, farkında lığın artması ile birlikte engelli bireylerimize destek olalım ve onların yaşamlarını zorlaştırmak için değil kolaylaştırmak için gereğince gayret sarf edelim” açıklamalarına yer verdi. AHMET ATMACA