Yapılan zamların eczacılardan kaynaklandığını düşünün vatandaşlar eczacılar ile yükselen muayene ücretleri konusunda gerginlik yaşadı. Muayene ücretlerinin eczanelerden kaynaklanmadığını söyleyen Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Eczaneler vezne değildir. SGK’nın bu uygulaması hasta ile eczacıları karşı karşıya getirdi” dedi.

Yapılan son zamlar ile hastanelerin muayene ücretleri şu şekilde gerçekleşti. Hastaların daha önce devlet hastanelerinde 5 lira verdiği muayene ücreti yüzde 20 artış ile 6 lira, eğitim araştırma hastaneleri için verilen 5 lira muayene ücretleri yüzde 40 artış ile 7 lira, üniversite hastanelerinde muayene katılım payı yüzde 60 artış ile 5 liradan 8 liraya yükseltildi. 

DEMİRCİ: “VATANDAŞ ZAMMI BİZ YAPTIK SANIYOR”

Muayene ücretlerine getirilen son zamlarla birlikte vatandaşın artan ücretleri eczacıların kasasına koyduğunu düşünmeye başladığını dile getiren Başkan Demirci,”Muayene ücretleri yılın son günü Resmi Gazete ile Türkiye’ye duyuruldu. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan hizmet alan hastaların sağlık kurumlarına başvurduğundaki muayene ücretlerinde artışa gidildi. Bu artış Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kendi uygulamasıdır. Eczacıyı ilgilendiren kısım şudur ki özel hastaneler dışında kalan devlet hastanelerinin muayene ücretlerinin tahsil yeri eczaneler olduğu için vatandaş bu zamları eczaneler yapmış gibi görüyor. Muayene ücretleri eczaneler tarafından alınmıyor. En büyük sıkıntılarımızdan birisi de budur” dedi.

HASTA İLE ECZACI ARASINA PARA GİRMESİN

Eczanelerin tahsildarlık konumuna getirildiğini ve son zamlardan sonra vatandaş ile ileri derecede sorun yaşadıklarını dile getiren Başkan Demirci, “Tahsildarlık konusu eczacılar için yine gündeme geldi. Vatandaş yeni yeni bu uygulamaya geçerken yapılan zamlarla vatandaş yine tepkisini ortaya koymaya başladı. Vatandaş eczaneye ilaç almaya geliyor fiyatların arttığını duyunca da iyice köpürüyor. Vatandaş da parasını eczacıya vermek istemiyor eczacı da muayene parasını almak istemiyor. Biz vatandaş ile muayene parası mevzusuna girmek istemiyoruz. Eczaneler vezne değildir. Türkiye Eczacılar Birliği Sosyal Güvenlik Kurumu ile her toplantısında bu sorunu dile getirse de sorun görmezden geliniyor. Bu uygulama hasta ile eczacı arasında büyük sorun oluşturuyor” ifadelerine yer verdi. AHMET ATMACA