Zeytin ve zeytinyağı üretiminde Türkiye’de söz sahibi olan Gaziantep’in organik zeytinyağı üretemediğine dikkat çeken Gaziantep Ziraat Mühendisleri  Odası Başkanı Kenan Seçkin, “Organik tarım desteği için son gün 24 Mart. Gaziantep’in zeytinyağları organik değil natureldir” dedi.

GAZİANTEP ORGANİK ZEYTİNYAĞINA GEÇMELİ

Organik zeytinyağı üretiminde Kilis’in başarılı olduğunu ve Gaziantep’te de biran önce organik zeytin yağı üretimine geçilmesi gerektiğinin altını çizen Seçkin “Gaziantep’te özellikle zeytin hastalıkları yaygın değil. Gaziantep’in zeytini zaten organik. Gaziantep’in şu anda yapması gereken öncelikli şeyi organik zeytinyağı üretilmesidir. Gaziantep’te ekstra şartlar dışında çiftçimiz zeytine ilaç vermiyor. Kimyasal gübre kullanmıyor. Şu anda Gaziantep’teki zeytinyağları organik değil natureldir. Organik olması için mutlak suretle sertifikasyon kuruluşlarından üretimin belgelendirilmesi gerekiyor. Sertifikası olmayan hiçbir üretime biz organik diyemeyiz. Zeytinyağını organik olarak piyasaya sunmayı Kilis başardı. Kilis’te Organik Zeytin Üreticileri Birliği kuruldu. Kilis başardı ise bunu Gaziantep’te fazlası ile başarabilir. Çünkü Gaziantep ile Kilis aynı bölgede aynı mücadele yöntemleri kullanılıyor” dedi.

ORGANİK TARIMA DESTEK BÜYÜK

Organik tarıma devletin vermiş olduğu desteklerden bahseden Seçkin, “Organik tarım yapan çiftçi sayımız 2014 yılında 96 kişi ve işletme olarak kendini gösterdi ve 28 bin 300 hektar alanda organik ürün üretmeye başladı. Organik tarım sürecindeki bu işletmelerimize de devlet toplam o yıl 1 milyon 637 bin TL destek verdi. 2015 yılında bu sayı 33 işletmeye ve 33 bin hektar alanda kaldı. 2014 yılından 2015 yılına geçerken 96 olan organik üretim yapan işletme sayısının birden bire 33’e düşmesinin sebebi de devletin geçiş sürecindeki işletmelerden desteği çekmesidir. 2014 yılında bu işe giren işletmeler tam olarak organik ürün üretemedi. Çünkü organik ürün için tam olarak toprakta üç yıl hiçbir şekilde ilaç kullanmamak gerekiyor. Yani 2014 yılında organik üretim yapan işletmeler aslında tam olarak bu yıl organik ürün üretmiş olacak. Çiftçilerin bu yüzden organik tarım için sertifikasyon kuruluşlarına başvuru yapması gerekiyor” dedi.

ORGANİK TARIM DESTEĞİNDE SON GÜN 24 MART

Organik tarım desteğinden yararlanmak isteyen çiftçilerin yapması gerekenleri açıklayan Seçkin, “Organik tarımın bazı kriterler var. Çiftçilerimizin organik tarım desteği alması için süreci kaçırmaması gerekiyor. 2017 yılı 24 Mart tarihi organik tarım desteği için son gün. Çiftçilerimizin bir an önce sertifikasyon kuruluşlarına kayıtlarını yaptırması gerekiyor ve kriterleri de yerine getirmesi gerekiyor. Ürünün piyasaya organik olarak sunulabilmesi için sertifikasyon kuruluşlarının onayından geçmek ve belgelendirmek gerekiyor. Organik tarımda devletin vermiş olduğu destek dekar başına 70 TL. Gaziantep’te Antepfıstığı ve zeytinde organik tarım uygulaması yapılıyor” diye konuştu.

ORGANİK ÇAĞIRTKANLIĞINA İNANMAYIN

Pazarlarda satılan naturel zeytinyağları ile organik zeytin yağlarının karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Seçkin, “Pazarlarda satılan zeytin yağlarına organik çağırtıları yapılsa da onların hiçbiri organik değildir. En iyi ihtimalle naturel üretimdir ama organik zeytinyağı ile naturel yağı karıştırmamak gerekiyor. Naturel üretimde de ilaç kullanılmıyor” ifadelerine yer verdi.

AHMET ATMACA