Organik solucan gübresi üretiminde Gaziantep’in ve bölgenin tercihi olan Sezor Organik Solucan Gübresi,  çiftçilere kaliteli ve yüksek rekolteli üretim fırsatı sunuyor.  Organik solucan gübresinin faydalarından bahseden Sezor Organik Solucan Gübreleri işletme sahibi Ziraat Mühendisi Selçuk Zoroğlu, “Organik solucan gübresine olan talep hızla artıyor” dedi.

ÇİFTÇİLER ORGANİK SOLUCAN GÜBRESİNİ MERAK EDİYOR

Tarımda organik solucan gübresine olan talebin hızla arttığı söyleyen Zoroğlu, “Yaklaşık 3 yıldır organik solucan gübresi işiyle uğraşıyoruz. Bu üç yıllık süreçte çok büyük talepler almaya başladık. Tarım girdilerinin artması ile özellikle solucan gübresine olan ilgi artış gösterdi. Çiftçiler solucan gübresini merak ediyor. Geçen yıl kullanıp da yüksek verimi gören çiftçiler çok memnun kaldı” ifadelerinde bulundu.

KUR ARTIŞINI ASLA FIRSAT OLARAK GÖRMEDİK

Kimyasal gübrelere çok büyük zamlar gelmesine rağmen toprağın ve bitkinin dostu olan organik solucan gübresine zam yapılmadığını ve geçen yılki fiyatlardan tüketiciye ulaştırıldığını sözlerine ekleyen Zoroğlu, “Sezonun başı olmasına rağmen gübreye çok büyük zamlar geldi. Bunun sebebi de dolara gelen zamlar. Ancak biz bunu asla fırsat olarak görmedik. Ürettiğimiz şey yüzde yüz yerli bir ürün olduğu için geçen yıl ne fiyattan verdik ise bu yıl da çiftçimize aynı fiyata veriyoruz. Önceliğimiz tarımda verimi arttırmak. Geçtiğimiz yıl organik solucan gübrelerimizi kullanan çiftçiler tamamen organik üretim yaptı ilaca asla ihtiyaç duymadı” diye konuştu.

BÖLGEYE HİTAP EDEN TEK FİRMAYIZ

Sezor Organik Solucan Gübresi’nin yıllık üretim miktarından bahsederek gerçekleştirilen hizmet ağından bahseden Zoroğlu, “Sezor Organik Solucan Gübresi olarak yıllık 320 ton civarında gübre paketliyoruz. Bu da Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük rakamıdır. Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Mersin, Antalya illerine ürün teslimatı yapıyoruz. Ağırlıklı üretimimiz ise yine Gaziantep için. Gaziantep’te organik gübremize en büyük rağbet Antepfıstığı ve zeytin için oluyor. Gübremiz toprakta su tutma kapasitesini arttırdığı için bitki suya daha az ihtiyaç duyuyor ve böylelikle bitki strese girmiyor ve verim artışı sağlanıyor” dedi.

ÇİFTÇİLER HER ORGANİK DENİLEN GÜBREYE GÜVENMESİN

Organik solucan gübresinin oluşum kademelerinden bahsederek çiftçilere organik solucan gübresi konusunda tavsiyelerde bulunan Zoroğlu, “Gübrelerimizi kırmızı Kaliforniya Solucanlarımızın dışkılarından elde ediyoruz. Solucanlarımıza tamamen geri dönüştürülebilir kompostoları tamamen bir mama haline getiriyoruz ve solucanlarımıza veriyoruz.  Solucanlarımıza verdiğimiz bu atıklar çok önemli bir fermantasyondan geçiyor. Yani çok iyi bir çürütme işinin gerçekleşmesi gerekiyor. Çiftçilerimize tavsiyem alınan organik gübrelerin mutlaka tescilini ve analizini üreticisinden istesinler” açıklamalarına yer verdi.

AR-GE ALANLARI OLUŞTURDUK

Organik solucan gübresi için oluşturulan AR-GE alanlarından bahsederek çiftçilerin yerinde inceleme yaparak ürün alma imkanı elde ettiğini vurgulayan Zoroğlu, “Ürettiğimiz ürün için önce bizim ikna olmamız gerektiğine inandım hep.  Kendimizi ikna etmek için AR-GE alanları oluşturduk ve bu alanda mısır, arpa, biber, patlıcan, domates, çilek, tüp fidan ve topraksız fidan yetiştiriciliği yaptık. Bu bitkilerin tamamında da kendi gübrelerimizi kullandık. Arpada bölgeye göre dönümde 185 kilo fazla ürün aldık. Diğer ürünlerde ürün gelişimi çok iyi oldu ve kesinlikle ilaç kullanmadık. Buraya gelen misafirlerimize önce AR-GE alanımızı gezdiriyoruz ve bitkilerdeki farkı gören çiftçi hemen ikna olur” ifadelerinde bulundu.

MESLEĞİMİZ TOSGEB İLE GÜÇ KAZANDI

Organik solucan üretiminde dernekleşme faaliyetlerinden bahseden Zoroğlu, “Bu işe başladığımız ilk günden bu yana bu mesleğimizin bir meslek kodu olsun ve dernekleşelim istedik. Bu kapsamda TOSGEB Derneğimizin hem kurucu üyesiyim hem de yönetim kurulu üyesiyim. Şu anda binin üzerinde aktif üyemiz var. Solucan gübresini devlet nezdinde tanıtıyoruz. Üyelerimizden akademisyenlerimiz var. Bilim kurulumuz var” ifadelerinde bulundu. AHMET ATMACA