Sezor Organik Solucan Gübresi tesis sahibi Ziraat Mühendisi Selçuk Zoroğlu:

Çiftçinin ve toprağın

umudu oluyoruz

Çiftçilerin ve toprağın umudu olan solucan gübresi ile ürün veriminde yüzde 70’e varan artış sağlanabildiğini söyleyen Sezor Organik Solucan Gübresi tesis sahibi Ziraat Mühendisi Selçuk Zoroğlu, “Gaziantep’te ve bölgemizde bir ilke imza attık. Sezor Organik Gübre ile çiftçilerimizin ve toprağımızın umudu oluyoruz. Tesisimizde üretilen kırmızı Kaliforniya solucan gübreleri ile Gaziantep’te ürün verimliliğini yüzde 70 arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

GAZİANTEP ÇİFTÇİSİ BUNUN EKSİKLİĞİNİ YAŞIYORDU

Gaziantep çevre illerde solucan gübresi üretiminin eksik olduğunu fark ederek organik üretime katkı sağlamak için kırmızı Kaliforniya solucanları ile gübre üretimine karar verdiklerini söyleyen Zoroğlu, “Alanımda yüksek lisans yaparken fark ettiğim bir alan oldu solucan gübresi. Ülkemizde tarım girdilerinin çok fazla olduğunu gördüm. Bu gübreyi kullanarak çiftçi çok büyük rahatlamalar elde edebilir. Çiftçi bu gübre ile çok daha iyi kazançlar elde edebilir. Bölgemizde bu alanın eksik olduğunu gördüm ve bu yönde tesis kurdum. Solucan gübresi özel bir solucan türü olan kırmızı Kaliforniya solucanından elde ediliyor. Kaliforniya’dan kültür alınarak oluşturulan solucan türüdür” ifadelerine yer verdi.

MAMALARIMIZI ISIL İŞLEME TABİ TUTUYORUZ

Solucanlardan gübre elde etmek için hazırlanan mamaların yaklaşık 80-85 gün sonunda olgunlaştığını söyleyerek bu işini meşakkatinden bahseden Zoroğlu, “Bizim belirlediğimiz bir standartlarda solucanlar hazırladığımız mamaları yiyor. Bunun için kapalı bir alana ihtiyaç var betonarme bir alana ihtiyaç var topraktan bağımsız olması gerekiyor. İçerisine herhangi bir böcek ya da zararlının girmemesi gerekiyor. Hazırladığımız bu mamanın tamamlanması yaklaşık 80-85 gün sürüyor. Mamalarımız ısıl işleme tabi tutulduktan sonra solucanlara yediriliyor. Sonrasında solucan gübrelerimiz kullanım alanlarına göre küçültülüyor ve çuvallanıp satışa hazır hale getiriliyor” diye konuştu.

SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETMEK İÇİN BİRÇOK KRİTERİ SAĞLAMAK GEREKİYOR

Solucan gübrelerinin hangi aşamalarda üretildiğini aktararak işletmesinde sağlamış olduğu kriterlerden bahseden Zoroğlu, “İşletmemizde 25 milyon solucanımız var. Solucan gübresi için çok önemli kriterler vardır. Sadece sıcaklık sağlanması ile bu süreç bitmiyor. Bunun yanında nem, PH ve oksijen kriterlerinin ideal seviyede tutulması gerekiyor. İşletmemizde aylık 15 ton civarında solucan gübresi üreterek çiftçilerimize sunuyoruz” dedi.

FISTIK VE ZEYTİN ÜRETİMİNDE YÜZDE 70 VERİM ARTIŞI SAĞLIYOR

Antep yöresi için en önemli tarımsal ürünlerin fıstık ve zeytin olduğunu söyleyerek solucan gübresi ile verimin yüzde 70 artış gösterdiğini vurgulayan Zoroğlu, “Gaziantep fıstık ve zeytin tarımının yoğun olarak yapıldığı bir şehirdir. Özellikle bu iki ürün için solucan gübresinin yüzde 70 ürün veriminde artış yaptığını tespit ettik. Solucan gübresinin her bir gramında 40 bin faydalı mikro organizma yer almaktadır. Fıstık bir yıl yüksek bir yıl düşük verim veren bir bitki türüdür. Fıstığın yok yılında bile yüksek randıman sağladığını gördük bu gübre türünün. Fıstık fidanının en erken beş yılın sonunda ürün vermesi gerekirken bu gübre ile beslenen fidan 3 ila 3 buçuk yıl arasında ürün vermeye başladı. Yüzde 40 bitkide su tutma potansiyelini arttırır. Böylelikle aynı zamanda erozyonu da engellemiş oluruz. Verimde yüzde 70 artış olacağı için çiftçiler için çok büyük bir şans demektir aslında” ifadelerinde bulundu.

TOSGEB’İ KURDUK VE ALANIMIZ HUKUKİ YÖNETMELİĞE KAVUŞTU

Türkiye Organik Solucan Gübresi Derneği’nin de (TOSGEB) kurucu üyesi olduğunu belirterek bakanlık çalışmalarıyla birlikte bu alanda bir hukuki yönetmelik oluşturduklarını dile getiren Zoroğlu, “Biz bu işe girdikten sonra bu işte gördüğümüz en büyük eksiklik bu işin bir hukukunun olmamasıydı. Bunun için Türkiye’nin birçok yerinde üreticilerle birleşip bir dernek kurduk. Türkiye Organik Solucan Gübresi (TOSGEB) ismini verdik derneğimize. Bu derneğin kurucu üyesiyim. Şu anda derneğimizin Türkiye genelinde 2 bin 960 üyesi bulunuyor. TOSGEB’i kurduğumuz ilk ayda bilim kurulu oluşturduk ve şu anda bu kurulda dokuz üniversitesinin akademisyeni yer alıyor. Bilim kurulu başkanımız Yeditepe Üniversitesi akademisyeni Metin Turan. Solucan gübresinin tüm aşamalarını oluşturarak bakanlığa bunu rapor olarak sunduk. Bu raporun ardından bakanlık bu işin hukukunu tanımladı” dedi. (AHMET ATMACA)