Doğal olarak ufak kazalar dahi bir aracın değer kaybına uğramasına neden olur. Değer kaybından dolayı ortaya çıkan maddi kayıp, alınan ödemelerle minimuma indirilmektedir. Peki, araç değer kaybı nedir?

Araç Değer Kaybı Nedir?

Değer kaybı davası açmadan önce bilmeniz gereken, “Değer Kaybı Nedir?” sorusunun yanıtıdır. Tüm detayları okuyup öğrendikten sonra başvurmanız daha doğru ve garantili sonuç almanızı sağlayacaktır. Eğer araç değer kaybı başvurusu hakkında pek bilgiye sahip değilseniz, mutlaka bu konuda uzman olan bir avukatla çalışmalısınız.
Yaşanan herhangi bir kaza neticesinde hasar alan bir aracın onarılması, kaza geçirmiş olması ve TRAMER kaydında görülmesi bu aracın 2. El otomobil pazarında değerinin düşmesine neden olmaktadır. Bu duruma, değer kaybı denmektedir. 2 aynı marka ve modele sahip araç 2. Araç piyasasına sunulurken, daha önce kaza yapmış araç her zaman daha düşük değere ve fiyata sahiptir. Bu nedenle oluşan değer kaybını minimuma indirmek için değer kaybı ödemesinin alınması gerekmektedir.
Meydana gelen kazada kusurlu olan taraf, diğer aracın değer kaybını karşılamak zorundadır. Eğer bir kazaya karıştıysanız ve kusur oranınız karşı taraftan daha düşükse dava açarak değer kaybı hesaplaması yaptırabilir ve maddi olarak alabilirsiniz.
Aracınızın karıştığı bir kazada meydana gelen değer kaybını edinerek, 2. El piyasasında satış yaparken oluşacak zararları en düşük seviyeye indirmeniz sizin için faydalı olacaktır. Kazada kusurlu değilseniz ya da karşı taraftan daha az kusurluysanız; bazı prosedürleri yerine getirerek başvuru yapmanız gerekecektir.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı başvurusu yapmak için ekspertiz raporuna ihtiyacınız olacaktır. Ekspertiz raporu ile beraber kazada kusurlu olan sürücüye dava açabilirsiniz. Değer kaybı zaman aşımını da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Kazanın olduğu tarihten itibaren iki yıl içinde davayı açmanız gerekmektedir. İki yılı geçen kazalar için dava açma hakkı bulunmamaktadır.

Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir?

- Kazada karşı tarafın kusuru, sizin kusurunuzdan daha fazla olmalı.
- Kazanın hemen ardından kaza tutanağının alınmış olması ve kayıt altına alınması gerekmektedir.
- 2 yıl içerisinde değer kaybı alabilirsiniz. Kazanın üzerinden 2 yıl geçmemiş olmalı.
- Aracınızın KM saati 135 bin KM’nin üzerinde olmalıdır.
- Aracınız 10 yaşını geçmemiş olmalıdır. Araç değer kaybı yaş sınırı bulunmaktadır.
- Karşı tarafından mutlaka trafik sigortası olmalıdır. Şayet karşı araç sahibinin trafik sigortası bulunmuyorsa, aracınızın değer kaybını kendisi ödemek zorundadır.

ELEKTRİKLİ ARAÇ YANDI, EKİPLER MÜDAHELE ETTİ ELEKTRİKLİ ARAÇ YANDI, EKİPLER MÜDAHELE ETTİ

Araç Değer Kaybı Sorgulama

Araç değer kaybı sorgulama, telefondan da yapılabilmektedir. Bunun için 5664’e ilgili aracın Plakasını boşluk bırakmadan yazarak göndermelisiniz. 2003 yılından sonra kayıtlara geçen değer kayıplarını bu şekilde öğrenebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı hesaplaması için birçok teknik detay incelenmektedir. Fakat hesaplama için aracın daha önceki tarihlerde herhangi bir kazaya karışmamış olması, tadilat ve tamirat işlemlerinin gerçekleştirilmemiş olması gerekmektedir.

- Aracın markası ve modeli,
- Aracın KM’si,
- Hasarın durumu,
- Aracın üretim tarihi,
- Aracın trafiğe çıkış yılı gibi nitelikler incelenerek değer kaybı hesaplanmaktadır.