Yaklaşık 2 milyon öğrencinin ter dökeceği YGS sınavına sayılı günler kaldı. Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, sınava girecek öğrenciler ve ebeveynlerine önemli tavsiyelerde bulundu.
Soruların yüzde 10’unun zor, yüzde 10’unun ise çok basit, herkesin yapabileceği sorulardan oluştuğunu aktaran Doç. Dr. Hidayet Tok, “Geri kalan yüzde 80 soruların ise orta zorlukta sorulardan oluşturuyor. İlk soruları zor sorulardan gelen öğrenciler, paniğe kapılmamalı ve aşırı kaygılanmamalıdır. Telaşa kapılmadan sorulara devam etmeliler. Rahatlıkla ve kolay çözebileceği soruların olduğunu düşünerek morallerini bozmamalıdırlar. Zor sorulara fazla zaman harcamadan diğer sorulara geçilmelidir. Yapamadıkları zor sorulara zaman kaldığında daha sonra dönmeliler” diye konuştu.
Uyku düzeninin sınavdaki başarı açısından önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Tok, “Uyku düzeninizi bozmayın. Özellikle son hafta sürekli aynı saatte yatıp aynı saate kalkarak bu düzeni sağlayabilirsiniz. Sınavda istediğimi elde edeceğim düşüncesiyle sınava girilmeli. Yani pozitif bir duyguyla sınava gidilmelidir. Sınava, deneme sınavlarına nasıl giriliyorsa o tarzda girilmelidir” diye belirtti.
Sınav öncesi ve sınav esnasında aşırı su içmekten kaçınılması gerektiğini vurgulayan Tok, “Öğrenciler yanına aldıkları suyu, sınavın başında değil de sınavın sonuna doğru içmeliler. Aksi takdirde lavaboya gitme ihtiyacı baskısıyla karşı karşıya kalabilirler” ifadelerine yer verdi.
Çocukların sağlığının sınavdan çok daha değerli olduklarını belirten Tok, ebeveynlere de şu önerilerde bulundu:
“Sınavın ölüm kalım meselesi olmadığını, hayatta başarılı olmanın tek yolu olmadığını çocuklarına anlatmalılar. Hayatta başarılı olanlarının büyük bir kısmının üniversite mezunu olmadıklarını, farklı mesleklerde çalıştıkları gerçeğini söylemeliler. Kesinlikle şunu unutmamak lazım ki, çocuklarımızın sağlığı her şeyden önemlidir.”
“SINAVA GİDERKEN MÜMKÜNSE BÜTÜN AİLE FERTLERİ GİTMESİN”
Ailelerin çocuklarını sınava götürürken bütün ailenin gitmemesi gerektiğinin altını çizen Tok, “Aileden birinin sınava bırakması yeterli olacaktır. Bütün aile fertleriyle gidilmesi çocuğun kaygısını daha da arttıracaktır. Özellikle aileler manevi anlamda çocuklarına destek vereceklerse, evde dualarını okumaları, gerekli sureleri okumaları tavsiye edilir. Okul bahçesini Eyüp Sultan Türbesi’ne çevirmelerine gerek yoktur. Bunun öğrencilerin kaygılarını arttıracağını düşünüyorum ” ifadelerini kullandı.