Ev hanımlarının el işi göz nuru üretimlerinin ticarileştirilmesinin önü açılıyor. Girişimci kadın sayısının arttırılması hedeflenen proje ile ev hanımlarının hem üretime katkısı arttırılacak hem de bakanlık tarafından kooperatifleşme sağlanacak. Uygulamaya geçirilecek olan projenin detaylarını Gaziantep TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hülya Akkaya gazetemize değerlendirdi.


KADINLAR ÜRETTİĞİNİ TİCARİLEŞTİREBİLECEK


Gaziantep TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak ev kadınlarının üretiminin ticarileştirilmesini desteklediklerini belirten Akkaya, “Ev hanımlarının emeklerinin ticarileştirilmesi ciddi bir projedir. Gaziantep TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak her yıl Dünya Kadınlar Günü’nde ev kadınlarının ürünlerini sergileyebilmesi ve yaptıklarının ticarileştirilmesi için bir altyapı oluşturmaya çalışıyoruz. Her sene 60’ın üzerinde kadın ağırlıklı olarak gıda ve el sanatlarında ürünlerini sergiliyorlar. Mümkün olsa da AVM’lerde yılda bir defa değil de sık sık yapabilsek keşke” açıklamalarında bulundu.


İHTİYAÇ DUYULAN EN ÖNEMLİ ŞEY KOOPERATİFLEŞMEK


Kadınların girişimci hale getirilmesi için ihtiyaç duyulan en önemli eksikliğin kooperatifleşmek olduğuna değinen Akkaya, “Özellikle kadın üyelerden oluşan kooperatiflere biraz daha ağırlık verilmesi gerekiyor. Bu konuda biraz esneklikler getirilmeli. Kadın girişimciler için oluşturulacak kooperatifler diğer kooperatiflerden çok da farklı değil. Özellikle bu konuda danışmanlık hizmetleri bakanlık tarafından oluşturulması gerekiyor. Kooperatifler de şirketler gibi. Dolayısıyla kadına önderlik edip onları yönlendirip birçok kadını sektörel bazda dağılımını yaparak kooperatifleştirerek girişimciliği başarabiliriz. Dolmalık üreten kadınlar da girişimcidir, kayısı kurusu yapan kadınlar da el emeği ile oya yapan kadınlar da girişimcidir” dedi.

KADINLARIN CESARETLENDİRİLMESİ VE DESTEKLENMESİ GEREKİYOR

Girişimci adayı olmak için her ev kadınının cesaretlendirilmeye ve desteklenmeye ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Akkaya, “Mevcutta kendi emeğiyle ortaya ürün çıkaran kadınlarımız var. Hepsi kendi alanında sanatlarını oluşturuyor. Kadının ürettiğini ticarileştirmesi konusunda cesarete ihtiyacı var. Cesaretin yanında da özellikle desteğe ihtiyaçları var. Her kadın girişimci adayıdır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ev kadınlarının ürettiklerini ticarileştirmek için başlatacağı bu seferberliği de gönülden destekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

KADINLAR HER DAİM ÜRETİMİN İÇİNDE OLDU


Ev kadınlarının üretime kazandırılmasının güzel bir hizmet olmasına karşın biraz geç kalınmış bir durum olduğuna değinen Akkaya, “Bu güzel bir çalışma olmakla birlikte biraz geç kalınmış da bir çalışmadır. Kadınlarımız her daim üretimin içinde. Üretime artı değerler katıyor. Bunu ürettiği bir kurutmalıktan, bir reçelden, bir el işi ürünlerden bile görebiliyoruz. Çoğu kadın ürettiğini ticarileştirmek istiyordu bu zamana kadar. Ama bir türlü ticari kanallara ulaşamıyordu. Bakanlık bu konuda destek sunması ile kadınlarımız günü birlik üretimden seri üretimin içine de geçebilecek.
(AHMET ATMACA)