İMO Gaziantep Şubesi Korkut Küçükcan Toplantı Salonu’nda gerçekleşen foruma iş arayan inşaat mühendisleri yoğun ilgi gösterdi. Forumda, iş arayan inşaat mühendisleri tek tek söz alarak, iş ararken yaşadıkları sorunları dile getirdiler.  İMO Şube Başkanı Burkay Güçyetmez ve yönetim kurulu üyeleri, iş arayan mühendisleri dinleyerek, sorularına yanıt verdi.

İŞSİZLİK ORANLARI SON YILLARIN EN ÜST DÜZEYİNE ÇIKTI

İnşaat Mühendisler Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, başarılı bir forum gerçekleştirdiklerini belirterek, “Ne yazık ki, işsizlik oranlarının son yılların en üst düzeyine çıktığı bir dönemden geçiyoruz. Yapılan araştırmalara göre her on inşaat mühendisinden birisi işsizdir. İşsizlik oranı gençlerde ve kadınlarda daha fazladır. Genç inşaat mühendisleri ve kadın inşaat mühendislerinde işsizlik oranı yüzde 50’ye yakındır” dedi.

“SORUNLARIMIZ, ÜLKE SORUNLARINDAN BAĞIMSIZ DEĞİLDİR”

İşsizlik sorununun ekonominin genel durumu ve üniversitelerdeki inşaat mühendisliği bölümlerinin kontenjanıyla doğrudan ilgili olduğunu ifade eden İMO Şube Başkanı Güçyetmez, şöyle devam etti:

“Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlar, ülkemizin sorunlarından bağımsız değildir.Şu anda üyelerimizin en önemli sorunlarının başında işsizlik gelmektedir. İşsizlik, ekonomi politikaları ve üniversitelerin kontenjanları ile ilgili bir konudur. Ekonomideki durgunluk ve inşaat mühendisliği bölümlerinin ihtiyacın çok üzerinde mezun vermesi  işsizliğin en önemli nedenleri arasındadır. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 140'ın üzerindeki üniversitede İnşaat Mühendisliği bölümü bulunmaktadır. On yıl içerisinde Mühendislik Fakültesinde İnşaat Mühendisliği Bölümü bulunan devlet üniversitesi sayısının iki kattan fazla, vakıf üniversitesi sayısının ise beş kattan fazla artmıştır. Bu rakamlar, mevcut inşaat mühendisi sayımız ve gelecekteki ihtiyacımız dikkate alınmadan, plansız hareket edildiğinin göstergesidir.”

“HER ÜYEMİZİN GÖRÜŞÜ ÇOK ÖNEMLİDİR”

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu olarak katılımcı yönetim anlayışı ile hareket ettiklerini ifade eden Başkan Güçyetmez, her zaman yeni mezun mühendislerin yanında olduklarına dikkat çekti. Güçyetmez, “Göreve gelirken, Odamızı tüm üyelerimizle birlikte yöneteceğimizi söylemiştik. Çünkü her üyemizin görüşü bizim için önemlidir. Bu anlamda, iş arayan üyelerimizin sorunlarını dinlemek, bu konuda yapılması gerekenlerle ilgili fikir alışverişinde bulunmak amacıyla düzenlediğimiz forumumuz büyük ilgi gördü. Yeni mezun üyelerimize yönelik mesleki kurslar ve oryantasyon programları düzenleyerek, onların mesleki bilgi ve becerilerinin gelişimini artırarak, daha kolay iş bulmalarını sağlamayı çok önemsiyoruz. İlgili kurum ve kuruluşlarla da işbirliği yaparak, işsiz üyelerimizin istihdam edilmesi için çaba göstermeye devam edeceğiz” şeklinde açıklamada bulundu.

İMO Gaziantep Şubesi tarafından ilk kez düzenlenen “İşsizlik ve İstihdam Sorunu Forumu”na katılan üyeler, forumun sonunda Oda Yönetim Kurulu’na, iş arayan üyelerin sorunlarına gösterdikleri duyarlı yaklaşımdan dolayı teşekkür ettiler.