Tarım ticaretinin gelişmesinde ve tahıl ürünlerinin muhafazasında önemli bir role sahip olan lisanslı depolara verilen devlet desteği artış gösterdi. Lisanslı depoların teşvik edilmesi amacıyla devlet daha önce yarı kira bedelini ödediği depoların tüm kira bedelini karşılayacak.

ÖZMEN: LİSANSLI DEPOCULUK TARIMIN DOĞRUDAN DESTEĞİDİR

Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünlerin kalitesinin korunduğunu söyleyerek lisanslı depoculuğa verilen destek ile tarımda önemli gelişmelerin sağlanabileceğini vurgulayan Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı, Özmen Un ve Özmen Lidaş’ın sahibi Erhan Özmen, “Türkiye’de 40 milyon tona yakın elde edilen tahıl ürünü var.  Daha önce bunlar ilkel şartlarda depolanıyordu ve üründe ciddi bir verim kaybı ve zayiat oluyordu. Devlet lisanslı depoları teşvik etmek için önce Türkiye’de lisanslı depolar kurdurdu. Şimdi de üreticiyi, çiftçiyi, tüccarı bu lisanslı depoları kullanmaya devam ediyor. Türkiye’de toplumun beslenmesini sağlayan bu ürünlerin hem kalitesi korunuyor böylelikle hem de net üretim miktarı araştırılıyor. Devletin dağdaki taştaki üretilen tahılların üretim miktarını bilme şansı yoktur” ifadelerinde bulundu.

LİSANSLI DEPOLARLA NET ÜRETİM MİKTARI DA HESAPLANABİLECEK

Lisanslı depolarla çiftçinin ürün korunmasının sağlanmasının yanı sıra Türkiye’nin de net tarım üretim miktarının ortaya konulacağını söyleyen Özmen, “Lisanslı depoların diğer bir özelliği de depolanan hububatların Türkiye genelinde ani fiyat dalgalanmalarının önüne geçmesidir. Lisanslı depolar öncesinde elimiz zayıftı. Bakan Beyin kira bedelinin tamamını teşvik edeceğiz açıklamaları aslında Türkiye’nin dünya devletleri karşısındaki gücünü göstermektir. Ne kadar bir üretimimiz var bunu bilip büyük ülkelerle yapılan ithalatlarda ona göre bir strateji belirlenecektir” açıklamalarına yer verdi.

ÖZMEN LİDAŞ OLARAK KAPASİTEMİZİ ARTTIRIYORUZ

Gaziantep’te lisanslı depoların dolma aşamasına geldiğini sözlerine ekleyerek Özmen Lidaş’ın lisanslı depo kapasitesini arttırma kapasitesine gittiğini belirten Özmen, “Gaziantep, şehir merkezinde iki, Nurdağı İlçesi’nde de bir tane olmak üzere toplamda 3 tane lisanslı depoya sahiptir. Şu anda Gaziantep’te üç lisanslı depomuz da dolmak üzere.  Toplam kapasitemiz 135 bin ton. Özmen Lidaş’ın kapasitesi 55 bin ton. Şu anda 100 bin tona çıkarmak için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

TİRYAKİOĞLU: TARIM TİCARETİNDE ÖNEMLİ BİR HAMLE

Lisanslı depolara verilen devlet desteğinin artışını takdir ederek uygulamanın tarım ticaretine olumlu yansımalar yapacağını vurgulayan Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Tiryaki Lidaş’ın sahibi Ahmet Tiryakioğlu, “Öncelikle Bakan Beyi açıklamalarından dolayı tebrik ediyorum. Yerinde bir uygulama oldu. Tarım ticaretinde önemli bir hamle. Bu planlar orta ve uzun vadede Türk tarımına olumlu yansımalar yapacaktır. Öncelikle ara ara yaşadığımız fiyat spekülasyonlarının önüne geçecektir. Kalite noktasında da ürünün kalitesinde artış sağlayacaktır” ifadelerinde bulundu.

LİSANSLI DEPOLAR  DEVLET GÜVENCESİ SUNUYOR

Lisanslı depoların çiftçiye devlet garantisi sunduğunun altını çizen Tiryakioğlu, “Lisanslı depo aslında bir ürün bankacılığıdır. İnsanlar nasıl elindeki parasını bankaya koyuyorsa burada da ürünlerini bankaya koyuyor. Devlet garantisi var ortada. Çiftçi istediği ürününü istediği zaman satabiliyor ya da hiç çıkartmadan ürün senedini satabiliyor. Dolayısıyla çiftçinin ürünümü nasıl yapacağım satabilecek miyim, bozulmasını nasıl engellerim derdi kalmayacak” diye konuştu.

GÜNEYDOĞU’NUN LİSANSLI DEPO HACMİ 1 MİLYON TONA ULAŞTI

Güneydoğu Bölgesinde 1 milyon tona ulaşan lisanslı depo kapasitesine ulaşıldığını söyleyerek lisanslı depolara olan ilginin arttığını açıklayan Tiryakioğlu, “Gaziantep’te şu anda üç tane lisanslı depo var. Güneydoğu Bölgesinde şu anda 1 milyon tona yakın lisanslı depolar faaliyete geçmiştir. Hızlı bir şekilde hem tüccarın hem çiftçinin ihtiyaçlarını karşılayacak lisanslı depolar mevcuttur. Çiftçinin lisanslı depolara olan bakış açısı da yeni dönemde değişti. Artık çiftçi lisanlı depoları daha garanti görüyor” dedi. (AHMET ATMACA)