Okullarda uygulamalı derslerin olması eğitimde ne derece önemli bir olgu ise yeni iş hayatına başlayan girişimcinin de yaşanmış tecrübeleri yerinden duyması,hayat derslerini ve olumlu ,olumsuz tecrübe paylaşımlarını birinci ağızdan edinmesi en az o kadar önemlidir.
İş dünyasının global anlamda zor günler yaşadığı şu günler de özellikle gençlerin iş hayatına teşvik edilmesi anlamında verilen destekler onları iyi olduğu kadar zor bir sürecin beklediğinin de habercisidir.İş hayatı ne kadar zor olsa da yaşanan o zorlukların tecrübeye dönüşen döngüsünü ,başarısını perçinlemiş insanların hayatlarından bizzat edinmek, bu yolda maddi anlamdan daha çok yol kat etmeye yegane etkendir.
Sürekli söylenen ama ne yazık ki uygulamaya geçmesi aşamasında sürekli ertelenen bu gibi etkinlikler aslında aile şirketlerinde kendi işini seçmemeye çalışan ve “Ben farklı bir iş yapacağım” diyen 2.neslin şehrinde çalışmasını da teşvik edebilir.
Gaziantep’i düşünelim...
Yıllar önce kolay yatırım dönemlerinde gerçekten fikir üretimi ile yol alma şansını bir şekilde yakalamış ve bu başarıyı yatırımlarla taçlandırarak iyi seviyelere getirmiş bir işadamı önce 2. Nesil’i tercih sebebi yapıyor. Neden ?
Çünkü 2.nesle fırsat veren ve o özgüveni sağlayan ebeveyn ,yatırımı ile büyüttüğü işini ,özverisi ile yıllarca emek verdiği 2.nesle devretmeyi daha uygun ve daha iyi bir seçenek olarak görüyor.
Buradaki asıl problem 2.neslin adaptasyonunun sağlanmasında çalışmalar yapmayı gerektiriyor. Örneğin son zamanlarda Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Sn.Ali Sabancı ve Casper Yönetim Kurulu Başkanı Altan Aras Fakılı gibi isimlerin gençlere iş tecrübelerini aktarması ve onlara gerçekten tavsiye niteliğinde öğütler vermesi çok önemli bir çalışma. Bu tür etkinlikleri yapan Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu gibi bir çok Sivil Toplum Kuruluşunun da genç neslin fikir edinmesi ve 2.neslin iline yatırım yaparak iş fırsatı yapmasının da önünü açması gerekiyor. Çünkü hayat tecrübeleri ister istemez fikir vermeye ve karar sürecine olumlu etki edecektir.