Haydi çocuklar, gençler okula… Ülkemizin milyonlarca çocuk ve gençleri okula koşuyor. Geleceğimizin umutları güvenceleri. 2019-2020 eğitim öğretim yılı sizlere sağlık, huzur, başarı getirsin. Başladığınız sevgi ile coşkuyla bu yılı bitirmenizi diliyorum. 2019-2020 yılı herkes açısından zorlu bir yıl olabilir. Beklediğimiz müfredat değişimi olmadı. Yüzeysel değişiklikler. Tatil günleri, okula başlama yaşı, kutlanacak belirli günler gibi. Zorlu bir yıl olabilir dedik. Veliler ve eğitim kurumları için sıkça açılan okullar ekonomik yapıdaki değişiklikler yükselen rekabet değişen sosyo kültürel yapı farklılaşan veli beklentileri eğitim sektörünü etkileyecektir. Sınırlarımızdan en çok göç alan illerimizin başında Gaziantep geliyor. Bu da sosyo kültürel yapımızda çok büyük değişikliklere yol açıyor. Doğan çocukların fazlalığı bunların bizim kültürümüze adapte edilerek okula başlamamaları, eğitim kavramımızı zor durumda bırakıyor. Biran önce çözülmesi dileğimle. Veli beklentileri dedik. Tabiki her veli çocuğunun iyi bir eğitim almasını ister. Güvenle huzur içinde en kıymetli varlıklarını verebilecekleri eğitim kurumlarını araştırır. Okuldan ilgi ister, öğretmenden sevgi ister. Çocukları en iyi şekilde eğitmesini ister. Öğretmen velilerin ilgili olmasını, çocuğunun takibini yapmasını, fikir alışverişi yapmasını ister. Karşılıklı beklentiler uzar gider. Ama amaç aynıdır. Sağlıklı, donanımlı, başarılı bireyler yetiştirmek.

Okulların velilere güven duygusu vermeleri sinerji oluşturmaları çok önemli. Uygulamalarda idare ve öğretmen birlikte hareket ederlerse veli rahatlayacaktır. Okuldaki uyum güven duygusunu sağlayacaktır. Veliler güven duydukları bir eğitim kurumunda olduklarından emin olurlarsa huzurlu olacaklardır.

Veli okul derken çocuklar gençler sizi unuttum sanmayın. Sevgili çocuklar, teknolojiden uzak kalmak çağımızda mümkün değil. Aynı zamanda da çok zor. Ama mümkün olduğunca ara vermek hayatınıza vereceğiniz değer kadar önemlidir. Gerektiği zaman önem gerektiren konularda tabiki kullanacaksınız.

Uyku düzeniniz çok önemli. Uyku saatinize yakın zamanda cep telefonu, tablet ve bilgisayar ile oynamayın. Çünkü bu cihazlar uykuya dalmanızı engelliyor. Yapılan araştırmalarda yeterli süre ve kaliteli uyuyan çocuklarda akademik başarı mutluluk ve öz kontrol daha yüksek.

Yine yapılan araştırmalarda sporun ruh sağlığı üzerindeki etkileri tartışılmaz. Sevgili çocuklarç mutlak bir spor dalı ile uğraşın. Anne babalar bazen “Çocuğum zaten çok ders çalışıyor spora müziğe ayıracak zamanı yok” diyebilirler. Yapılan araştırmalar bir spor dalı ile uğraşan hobisi olan müzik aleti çalan öğrencilerin çok daha iyi akademik başarı sağladığını ortaya koymuştur. Spor ve sanat ile uğraşmak. Stres ve kaygı düzeyini de azaltmaya yardımcı oluyor.

Sevgili çocuklar, en önemlisi de iyi arkadaşlar edinin. Onlarla bildiklerinizi öğrendiklerinizi paylaşın. Tartışın oyun oynayın. Bu sizin sosyalleşmenizi sağlayacaktır. Sosyalleşip iyi arkadaş edindikçe, kendinize güveniniz artacak, ruh sağlığınız iyileşecektir. Arkadaşlarınızı sevin. Alıngan olmayın. Empati kurun. Sevgi sizi sosyal olarak aktif hale getirecek. Akademik başarı oranınızı da arttıracaktır. Bu yazdıklarım öğüt değil sadece önerilerim. Sizleri çok seviyorum. Çocukluğunuzu en iyi şekilde yaşamanızı diliyorum.

Mustafa Kemal Atatürk’ün milli eğitim programına önem verdiği şu sözleri sizlerle paylaşarak yazımı noktalıyorum “Milli Eğitimin gayesi yalnız hükümete memur yetiştirmek değil. Daha çok memlekete ahlaklı, karakterli, Cumhuriyetçi, İnkılapçı, olumlu, atılgan, başladığı işleri bitirebilecek kabiliyette dürüst, düşünceli, iradeli, hayatta rastlayacağı engelleri aşmaya kudretli, karakterli genç nesil yetiştirmektir. Bunun için de öğretim programları ve sistemleri ona göre düzenlenmelidir”

Başarılı bir eğitim öğretim yılı dileklerimle. Sevgi ile kalın.