Tüm okurlara merhabalar.Yeni yılda sizinle paylaşmak istediğim yazılarımla birlikte Güneydoğu Denge Gazetesinde olacağım.Bu seride birçok konuyu ele alacağız.Hastalık diyetlerinden sporcu beslenmesine zayıflamaktan bağışıklık sistemine kadar çok farklı konuları haftadan haftaya size sunacağım.Aynı zamandan da yeni bir anne olduğum için gebelik döneminden itibaren anne-çocuk beslenmesine dair tüm konuları kapsamlı bir şekilde ele alacağız.ilk haftamızda size sağlıklı bir yaşam için alışkanlık haline getirmemiz gereken genel durumlardan bahsederek başlayalım
Havaların soğumasıyla birlikte düşen modumuz, artan iştahımız, azalan hareketlerimiz kesinlikle kilo artış sebebi...Sürekli değişen hava sıcaklıkları yaşam kalitemizin düşmesine, yorgun, halsiz ve mutsuz hissetmemize yol açıyor.Doğru bir beslenme ve güçlü bir bağışıklık sistemi ile bunların üstesinden gelebilirsiniz.Peki neler yapmalıyız?
Kahvaltı düzeni ile başlayalım..
Kahvaltıyı es geçmek gün içinde kendinizi daha aç ve yorgun hissetmenize yol açar ve günün ilerleyen saatlerinde normalde yediğinizden daha fazla yersiniz.1-2 dilim tambuğday ekmek, yumurta, zeytin, peynir, ceviz ve yeşilliklerden oluşan lezzetli bir kahvaltıyı ihmal etmeyin.
Egzersiz ile modunuzu yükseltin!
Egzersizin yaşam kalitemizi arttırdığı kesindir.Egzersizden faydalanmak için spor salonlarında saatlerinizi harcamanıza gerek yok.Günlük yürüyüş, dans etmek, ip atlamak gibi egzersizler de mutlaka fayda edecektir.
Sıvı almayı ihmal etmeyin.
Günlük tüketilen su ve bitki çayları ile birlikte 2,5 litrenin altına düşememeniz kilonuzu kontrol altına almanızı sağlar, ayrıca yorgunluk hissiniz önemli derecede azalır.Ancak bitki çaylarının fazlası karaciğerde toksik etki yarattığı için günde 3 kupadan fazla tüketmeyin.
Ara öğün iştah baskılayıcı!
İştah yönetimi üzerinde bu kadar pozitif etkisi varken neden ara öğünleri atlıyoruz? Gün içinde 4 saatten fazla kesinlikle aç kalmamlısınız. Ara öğünler metabolizmamıza ayırdığımız en değerli terapi saatlerimiz, bu terapi saatlerine vücudumuzun ihtiyacı var.
Yeşil çay mucizesi!
Yeşil çayın metabozlimayı hızlandırdığına ve iştahı baskıladığına dair çok güzel bilimsel çalışmalar var.Günde 2 fincan tarçınlı yeşil çayı mutlaka tüketin.
Bağışıklık güçlendirici meyve-sebze.
Günlük meyve sebze tüketiminiz 3-4 porsiyonun altına düşmemelidir. Mevsimine uygun meyve-sebzelerle beslenme vücudunuzun arınmasını, dinç olmasını sağlayacaktır.
Uykunun Önemi.
Düzenli saatlerde uyuyup-uyanmanın iştah üzerinde kesinlikle olumlu etkileri var.Özellikle 23:00-04:00 saatleri arası tükettiğiniz besinler yağ olarak depolanır, bu saatlerde uyuyor olmanız zayıflamanıza etki edecektir.
Bu bahsettiklerimi uygulamanız sağlıklı, kaliteli, fit bir yaşamın temel kuralları. Ayrıca birçok hastalıktan korunmak için de uygulamanız gerekenlerdir. Köşe yazımda değinmemi istediğiniz ve merak ettiğiniz konuları bana mail atabilirsiniz.
SEVGİLER..
Dyt. Ecem ÖĞÜMSÖĞÜTLÜ