Sınav sonuç kağıdını doğru okumak ve tercihte bulunmak en az sınav kadar zor.. Peki nasıl tercih yapmalı nelere dikkat etmeliyiz?
Hangi bölüme, hangi puanla yerleşeceğini, üniversitenin imkanlarını, özel şartlarını bilmeden yani ölü tercih yapmadan bir seçimde bulunmak için sınav sonuç kağıdındaki bilgilerin ne anlama geldiğini iyi bilmeniz gerekir.
Bu hayatta tek ve en doğru diye bir şey olmadığı gibi, tek ve en doğru tercih diye de bir şey yoktur..! Ne olursa olsun sevdiğiniz, seveceğiniz ve de çalışırken kendinizi yenileyebileceğiniz meslekler seçin.
Tercih listenizi oluştururken öncelikle Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu'nu dikkatle okuyun ve inceleyin. Unutmayın ki bu süreçte sorumluluk tamamen size ait..!
Seçmeyi düşündüğünüz üniversitenin bünyesinde bulunan akademik kadro, alanında uzmanlığı, mesleğine yaptığı katkıları ve ulaşılabilirliği.. Ayrıca mezun öğrencilerin başarıları, üniversitenin sağladığı imkanlar, yabancı dil eğitim ve öğretim imkanı vb.. Bunlarında çok iyi araştırılması gerekir.
Seçmeyi düşündüğünüz mesleğin sizin ilgi ve yeteneklerinizle ne denli örtüşeceği, sizin mesleki ve kişisel gelişiminize ne kadar katkı sağlayacağı önemlidir. Aldığınız puan, seçeceğiniz üniversite ve meslek ne olursa olsun, asıl olan üniversite eğitiminde ve sonrasında mutlu ve keyifli bir hayat sürebilmek, yapılan işten memnun olmaktır.
Tercih listenizi hazırlarken öncelikle ve en çok dikkat etmeniz gereken nokta; puanınıza göre değil, başarı sıranıza göre tercih yapmanızdır. ÖSYM adayları başarı sıralarına göre yerleştiriyor..!
Sizin için önemli olan ne okumak istediğiniz.. 'Puanım yüksek aman ziyan olmasın' diye aslında çokta istemediğiniz bölümleri üst sıralara yazarak hata yapmayın..!
Gençler unutmayın ki ; seçeceğiniz mesleği ömür boyu siz yapacaksınız. Sevmediğiniz ve istemediğiniz bir bölümü tercih etmek yerine sevdiğiniz ve size uygun olan alanı tercih ederek daha mutlu ve başarılı bir yaşam sürebilirsiniz..