Bildiğimiz gibi her şehrin öne çıkan bazı özellikleri olduğu gibi konu yemek kültürü olduğunda Gaziantep diğer şehirlerden bazı yönleri ile ön planda olmuştur. Şehrin turizm gelirinin en önemli payını sağlayan yemek kültürü Gastronomi Şehri olmamızla beraber tescillenmiş ve daha ön plana çıkması için de bilinirliğin artması anlamında çalışmalar devam ediyor.

Marka şehir olmanın önemli özelliklerinden birisi olan marka ve tanıtım atağını destekleyip öne çıkarmak sadece Türkiye’de değil Dünya’da daha çok ürünümüzün bilinmesi açısından önem arz etmektedir. Domotex Fuarında birçok halıcının Gaziantep’te ürettiği halıları tanıtmasından tutunda yine Gaziantep’ten üretilen ve ihracatın önemli bir saç ayağını oluşturan makine halısının bilinmesi gibi birçok neden sayılabilir. Fakat konu yemek kültürü olduğunda o yemeğin sizin isminizle anılması da bu tanıtım atağının vazgeçilmez bir parçasıdır.O kadar şehir arasından Gastronomi şehirleri ağına katılmakla beraber bu başarının öne çıkan ürünlerinin de Gaziantep adına tescillenmesi daha gurur verici oluyor. Kutnu Kumaşının coğrafi işaret tescilinden sonra Beyran ve Yuvalama’nın tescillerinin alınması bu yolda ilerleme de şehre değer katan markaların bilinmesinde daha iyi rol oynuyor. Tabi sadece bu yemeklerin tescili ile bitmiş olmuyor. Geleneksel değerlerin daha iyi tanınması için marka tescilinin önemini ve bunun şehrin tanıtımına ne denli katkıda bulunacağının anlaşılması için daha tescillenmemiş bir çok yemeğimizin ve ürünümüzün de coğrafi işaret tescilinin alınması gerekmekte. Bu konuda önemli destekler de bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Fatma Şahin’in girişimleri ile daha bir çok ürünün tescilinin alınacak olması Gaziantep adına gurur verici bir gelişme. Peki bu coğrafi işaret neyi sağlıyor?

Aslında o kadar önemli bir konu ki, düşünün Türkiye’nin güzide illerinin yöresel ve geleneksel kültürünü yansıtan tatlarının bir başka ülke tarafından “Bu ürün bizim” demesinin önüne geçiyor. Yani zaten bizim olan tescilleniyor. Mesela Gaziantep’te üretilen ve dokuma sanatı 16. yüzyıla kadar uzanan “Antep Kutnu Kumaşı” için gerçekleşen coğrafi işaret başvurusu, Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından onaylanan ve bu tescilinin alınması da önemli bir başarı hikayesi idi. Yaklaşık 5 yüz yıllık bir kültüre kimsenin sahip çıkmaması adına özellikle Gaziantep Sanayi Odası’nın girişimleri ile tescillenmişti.

Sonuç olarak kültürümüz adına atılan her adım önem arz ettiği gibi Gaziantep ‘in yöresel tatlarının tescilinin alınması gastronominin gelişmesi adına büyük bir başarıdır. Sırada da Katmerin olduğu bilgisi var bu arada. Saygılarımla...