Aşırı sıcaklar başladı .. Ard arda gelen sıcak hava dalgaları hayatımızı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor..
Havaların ısınmasıyla birlikte güneşe bağlı olarak oluşması muhtemel sağlık problemlerine karşı tedbirli olmak gerekiyor..
Aşırı güneş ve sıcağın olumsuz etkilerinden korunmak için uzmanların önerilerini dikkate almakta fayda var..
Yaz aylarında aşırı sıcak ve nemden dolayı sıkça karşılaşılan güneş çarpması, yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı gibi belirtiler yerini bilinç kaybına varan bir tabloya bırakabilir. Yaz aylarında sıkça karşılaşılan güneş çarpması, sıcaklığın da yükselmesi ile önemli bir tehlike haline gelir. Tedbir alınmadığı takdirde kabusa dönüşebilir.
Hava sıcaklığı nemle birlikte arttığında sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Özellikle; dört yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayanlar, engelliler, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar (Şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, beyin ve damar hastalıkları, böbrek hastalıkları), sürekli ilaç kullananlar, alkol ve madde bağımlıları tehlike altındadırlar.
Tabiki sıcak havalardan korunmak için alabileceğimiz önlemlerde var..
Günün en sıcak saatlerinde yani 10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı yada gölgelik yerler tercih edilmeli. Dışarıda çalışması gerekenler ise, mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya ve sık sık sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir.
Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka takılmalı ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Aşırı ve ağır yemek tüketmek yerine, hafif sulu ve sebze, meyve ağırlıklı beslenmek daha doğru olacaktır..
Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu en az 15 koruma faktörlü krem kullanmakta fayda var.
Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli. Her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalı ve ağır egzersizler yapılmamalı..
Bebek, çocuk, engelli ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdırlar.
Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Güneş gören pencereler perde ya da benzeri güneşliklerle gölgelendirilmelidir.
Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda; ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.