Yaz mevsimi sona erdi, okullar açıldı ve havalar da yavaş yavaş soğuyor.. Dolayısıyla çocuklar ev, okul, alışveriş merkezleri gibi kapalı ve kalabalık ortamlarda daha fazla zaman geçirmeye başlıyorlar. Bu durum da iç mekan allerjenlerine ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini arttırıyor ne yazık ki.. Uzman çocuk doktorları ve allerji uzmanları bu konu hakkında uyarılarda bulunuyorlar..
Havaların soğumasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarından en çok etkilenen grup astımlı çocuklar malesef..
Ev tozu akarları, hamamböceği, küf mantarları, kedi, köpek, kuş tüyü gibi evcil hayvan .. tanımlanan en önemli iç mekan alerjenleridir. İç mekan alerjenlerine duyarlılık astım ve saman nezlesi gibi solunumsal alerjik hastalıkların gelişiminde ve alevlenmesinde önemli bir risk faktörü olduğunu söyleyen uzmanlar, üst solunum yolu enfeksiyonları, egzersiz, soğuk hava, stres, hava kirliliği ve sigara dumanının da astım atağı alevlenmelerini kolaylaştırdığının altını çiziyorlar..
Süregelen öksürük atakları, özellikle gece uykudan uyandırabilen ve sabaha karşı yoğunlaşan öksürükler, zaman zaman göğüsten duyulan hışıltı, hızlı soluk alıp verme, sıkışma hissi küçük havayollarındaki duyarlılığın bir belirtisi, yaklaşmakta olan olası bir alevlenmenin habercisi olabilir. Dolayısıyla duyarlı bireylerin üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için gerekli tedbirleri uygulamaları önemli.
Sigara astım üzerine de olumsuz etki yaratır. Sigara içmenin yanı sıra pasif olarak sigara dumanına maruz kalma bile astımın şiddetlenmesine yol açmakta, hastalığın kontrol altına alınmasını güçleştirmektedir. Ev içerisinde bir başka odada ya da balkonda içilen sigara bile astımlı çocukları olumsuz etkiler. Çocuklar sigara dumanına maruz kalmamalı.
Okulla yeni tanışan bir çocuk bir çok uyaran la da tanışır.
Özellikle okulla yeni tanışan küçük yaştaki çocuklarda yeni bir ortama girmenin yarattığı birtakım sıkıntılar doğabilir. Uzmanlara göre çocuklar bu dönemden önceki hayatlarında karşılaştıklarından çok daha fazla uyaranla karşılaşabilmekte, bunlarla ilgili sağlık sorunları yaşayabilmektedir. Ancak bağışıklık sisteminde altta yatan bir rahatsızlığı olmayan çocuklarda ya da alerjen duyarlılığı gelişmeyenlerde bu sıkıntılar zamanla azalabilmekte ve herhangi bir komplikasyona neden olmamaktadır.
Solunum yolu enfeksiyonları soğuk havada daha rahat bulaşır. Bunda kapalı mekanlarda, daha yakın temas ortamlarında bulunmanın da rolü vardır. Öksüren, aksıran hastaların havaya yaydığı damlacıklar içindeki mikroplar, solunum yolu ile başka insanlara hastalık bulaştırır. Vücut direncinin düşmesi de katkıda bulunur. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından en çok etkilenen grup astımlı çocuklar olduğunu söyleyen uzmanlar, astımı olan çocukların solunum yolları diğer çocuklara göre daha hassas olduğunu belirtiyorlar. Astımı olan çocuklar çok daha kolay hastalanırlar. Solunum yolu enfeksiyonları da astımın daha kötüleşmesine, daha sık atak geçirilmesine yol açar. Zamanla kalıcı hasar gelişmesi riski artar. Bu bir kısır döngü halindedir. Her iki hastalık da birbirini olumsuz etkiler ve olumsuz gelişmelere neden olur.