Bu hafta ilimizde bulunan bir sivil toplum kuruluşunun yapmış olduğu bir projeyi alkışlamak için bu konuya değinmek isterim. Ama önce sivil toplum örgütü ve ya kuruluşu nedir bu soru ile başlayalım. Araştırmalarımda bulduğum tariflerden birisini aktarmak istiyorum. Sivil toplum kuruluşları “ Ya da sivil toplum örgütleri resmi kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan politik, sosyal, kültürel, hukuki ve çevresel amaçları doğrultusunda çalışan…üyelerinin ve çalışanlarının gönüllülük usulü ile alan kar amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlar ve ya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır”

İşte bu gönüllülük esasını hakkıyla yapan STK’lardan birisi de Türk Kadınlar Birliği… kurulduğu günden bu yana birçok projeye imza attılar. Ama beni heyecanlandıran bir öğretmen olarak bu yıl uygulamaya koydukları önemli proje okul yaptırmak…

Geçtiğimiz hafta 11 Mayıs 2019 tarihinde Geneyik’te Sayın Vali Davut Gül, Ankara’dan gelen Genel Başkan Sayın Sema Kendirci, Gaziantep Türk Kadınlar Birliği Başkanı Sayın Güler Emine Özboya, Sayın üyeler ve misafirlerin katılımı ile okulun temeli atılmıştır. Gönüllü arkadaşlarımızı ve bağışçılarımızı yürekten kutluyorum. Eğitime katkıda bulunan herkesi saygı ile anıyorum. Genel olarak Gaziantep’te bulunan Sivil Toplum Örgütleri, çok güzel ve anlamlı projelere imza atarak dayanışmanın en güzel örneklerini sergiliyorlar. İnsan verimli yolda gelişme ve olgunlaşma çabasını ayakta tutabildiği oranda kendisi ve çevresi için gereği gibi yaşayan bir varlıktır.İnsanın kafasında beliren fikirlerin uygulama alanı bulmaması onun düşünme inanma yargı ve aksiyon güçlerini zedeler ve zamanla yok eder.

İnsanoğlunun olgunluk düzeyine erişip erişmediğinin tek göstergesi; kendisine ve topluma yararlı katkıda bulunma isteğidir. Bu çeşit katkıların karşılıklı gelmesi dayanışma dediğimiz moral gücünü oluşturur. En sağlam sosyal kuruluşlar da bu dayanışma gücüne sahip olanlardır.

Dayanışma toplumlarda vardır. Bunun sonucu ortaya sivil toplum örgütleri kuruluşları çıkmıştır. Kısaca STK’lar. STK’lar; yalnız gönül bağlarına dayanarak topluma hizmet için kurulmuş sosyal dayanışma örgütleridir. Başka bir deyimle toplumda lokomotif konumda olan insanlar topluluğudur. Başkalarına hizmet etmenin derin hazzını hissedebilen insanlar topluluğudur. Bu kuruluşlarda hizmet etmek esastır. Ama hizmet ederken de birçok şey öğrendiğimiz bir okuldur.

Gönüllülük gençlerden başlamalı büyükler onlara yetki ve sorumluluk vermeli güvenmeli onların önemli projeler üreteceğine inanmalı. Sivil toplum örgütlerine gençlerin katılımının sağlanması sosyal dayanışma açısından çok önemlidir. Aslında herkesin en az bir sivil toplum kuruluşuna üye olması benim hayalimdir düşümdür.

Sarah Ban Breathnach’in dediği gibi “Dünyanın düşleyenlere de ihtiyacı var yapanlara da ama düşlediğini yapanlara daha çok ihtiyacı var”

Düşlemeden yeniliklere ulaşamayız. Bilinçli hizmet anlayışının dostluk ve hoşgörüyü en üst noktaya ulaştırması dileğiyle. Topluma gönüllü hizmet edenlere selam ve sevgiler. Sevgi ile kalın.