Malum havalar soğudu.. Hastalıklar kapımızı çalmaya başladı. Bu soğuk havalarda sağlığımızı korumak için çok daha fazla özen göstermemiz gerekiyor.

Aslında soğuk hava bağışıklık hücrelerinin sayısını arttırarak mikroplara karşı vücudumuzun savunma sistemini güçlendiriyor. Ancak,  soğukta kaldığımız süre uzadıkça vücudumuzun mücadele gücü giderek tükeniyor ve hastalanmaya yatkın hale geliyoruz.  Bu nedenle ne kadar hazırlıklı olarak soğuk havaya çıkıyor olsak da,  dışarıda kalacağımız süreyi mümkün olduğunca kısa tutmaya çalışmakta fayda var..

Kat kat giyinmek vücut işimizin korunmasını kolaylaştırıyor ancak gün içerisinde girdiğimiz sıcak ortamlarda terlememek için daha ince giyinebiliyoruz.  Oysa ki naylon olmayan, terlemeyi engelleyen ve ıslanmaya karşı koruyucu özellikteki kıyafetler seçerek vücut ısımızı daha rahat koruyabiliriz.

Soğuğa en dayanıksız olan kulak, baş, eller ve ayaklarımızı çift kat eldiven ,çorap ve başlıkla çok daha iyi korumamız gerekli. Aksi halde, sinüzit, kulak ve bademcik iltihabı kapımıza dayanır..

Uzman doktorlar özellikle kalp ve akciğer hastalığı olanların mümkünse soğuk havalarda dışarıya çıkmamaları, çıkacak olanların ise çok daha sıkı tedbirler almaları konusunda uyarıyorlar. Akciğer sorunu olanların burun ve ağızdan soğuk havayı ciğerlerine çekmeleri başta soğuk algınlığı, nezle, grip ve daha da önemlisi zatürre riskini arttırıyor. Bu nedenle kalın atkı, kar maskesi benzeri kıyafetler ve kalın başlıklar kullanmalı. Kalp damar hastalarının, soğuğun vücutta yarattığı stres hormon artışı nedeniyle ani damar daralması sonucu kalp krizi ve inme riski nedeniyle çok daha dikkatli olmaları gerektiğini bilmeleri gerekiyor. Birkaç kat çorap giyerken özellikle şeker hastalarının ayakkabı vurması sorunu yaşamamak için sıkı ayakkabı giymemeleri öneriliyor.

Düzenli uyku, bağışıklık sisteminin olmazsa olmazı..  Uzmanlara göre 7-8 saatlik kaliteli uyku bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı direncimizi arttırıyor. Tabiki gece uykusunun yerini gündüz uykusu tutmuyor...

Kar, buz, yağmur özellikle yaşlılara düşmeye bağlı çok kolaylıkla kırıklara neden olabiliyor. Dışarı çıkmak zorunda olanların tabanı kaymayan ayakkabı giymeleri, baston taşımaları, küçük adımlarla yürümeleri mümkünse yanlarında birisinin bulunması öneriliyor. Düşerken kendinizi koruyabilmeniz için ellerinizin cebinizde olmaması gerekiyor.

Sağlığımız için soğuk havalarda tüm bunlara dikkat etmekte fayda var..