Melasef yaz bitti.. Kısa günlerin, uzun gecelerin ve daha az güneşin olduğu soğuk kış mevsimine girdik..
Bu soğuk havalarda vücudumuzun hastalıklara karşı direncini güçlendirmek için beslenmemize daha çok dikkat etmemiz gerekli.
Kış aylarında vücut ve metabolizma kendini koruma altına alarak daha yavaş çalışmaya başlar. Terleme de çok az olduğundan dolayı bu dönemde dikkat edilmezse kilo artışı kaçınılmaz hale gelir. Soğuk havalara karşı bağışıklık sistemi, hastalıklara karşı kendini korumak için yağ yakımını engeller. Kısacası kış mevsimini sağlıklı geçirmek için bağışıklık sistemimizi biraz daha güçlendirmek gerekmektedir.
Uzmanlar kış günlerinde hastalıklardan korunmak için güne güçlü bir kahvaltıyla başlamamız gerektiğini söylüyorlar. Sıkı bir kahvaltı, aynı zamanda metabolizmayı da iyi çalışır duruma getiriyor. İyi bir kahvaltıyla güne başlamak, hem soğuk havalarda direncimizi koruyacak hem de metabolizmamızın yavaşlamasını durdurarak gereksiz kilo almamızı da engelleyecektir.
Kış hastalıklarından korunmak, savunma mekanizmamızı güçlendirmek için de A ve C vitamininden yeterli beslenmiz şart. Kış sebzeleri ve meyveleri de bu konuda bize yeterli oranda A ve C vitamini sağlayacaktır. Narenciye (portakal, mandalina, greyfurt), havuç, kivi, lahanagiller (karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası), yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, tere, ıspanak), A ve C vitamininden zengin besinlerdir.
Gerek günlerin kısalması gerekse havaların soğumasıyla birlikte fiziksel aktiviteler azalmaktadır. Lifli besinlerin tüketiminin de azalması sonucu kabızlık sorunu kendini göstermektedir. Bu nedenle kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden kuru baklagillerin, kepekli tahılların (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna/pirinç/erişte/un) ve özellikle C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık vermekte fayda var.
Artık suyun önemini hepimiz biliyoruz. Ancak yazın sıcaklar nedeniyle rahatlıkla içtiğimiz suyu, kışın tüketmekte zorlanabiliyoruz. Kışın su kaybımız daha az olduğu için susama hissimiz azalır, ancak su ihtiyacımızı yine de karşılamamız gerekmektedir. Kışın da su alışkanlığını devam ettirmek, vücudumuzu sağlıklı tutabilmemizin en önemli koşulu. Dolayısıyla kışın susanılmasa bile günde 2-2,5 litre su tüketmeye özen göstermeliyiz.
Uzmanlar vücudumuzun D vitamini ihtiyacını karşılayabilmemiz için havanın güneşli olduğu günlerde 20-25 dakika kadar güneş ışığından direkt olarak yararlanmamızı ve kalp sağlığımız için de haftada 2-3 kez balık yemeye özen göstermemizi öneriyorlar.